Ελλάδα

Βρεφονηπιακοί – παιδικοί σταθμοί: Ανοίγουν αύριο – Ποια μέτρα θα ισχύουν

Βρεφονηπιακοί – παιδικοί σταθμοί: Ανοίγουν αύριο – Ποια μέτρα θα ισχύουν
Βρεφονηπιακοί - παιδικοί σταθμοί: Τη λειτουργία τους ξεκινούν αύριο, Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου, οι βρεφονηπιακοί και οι παιδικοί σταθμοί σε όλη τη χώρα.

Στη σκιά του κορωνοϊού, ξεκινούν από αύριο, Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου, τη λειτουργία τους οι βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί σε όλην την Ελλάδα, ύστερα από την απόφαση της κυβέρνησης, η οποία ελήφθη την περασμένη εβδομάδα, ύστερα από συζήτηση που είχαν μέσω τηλεδιάσκεψης οι αρμόδιοι κρατικοί φορείς αλλά και η ειδική επιτροπή των ειδικών που έχει συσταθεί για τον κορωνοϊό.

Υπενθυμίζεται πως στην εν λόγω τηλεδιάσκεψη είχαν λάβει μέρος η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, ο υφυπουργός Εσωτερικών, Θοδωρής Λιβάνιος, και ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), Δημήτρης Παπαστεργίου, με την Ειδική Επιτροπή Λοιμωξιολόγων του Υπουργείου Υγείας, αξιολογώντας τα επιδημιολογικά στοιχεία αλλά και τις ειδικές συνθήκες που επικρατούν στους βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς.

Έτσι λοιπόν, αποφασίστηκε πως η λειτουργία των βρεφονηπιακών σταθμών θα είναι σε καθημερινή βάση, τηρώντας ωστόσο απαρέγκλιτα τα μέτρα και τις οδηγίες για την προστασία και την αποφυγή της διασποράς του φονικού ιού. Ωστόσο, κάποιοι δήμοι εξαιτίας της ανησυχίας των τοπικών αρχών για τον μεγάλο αριθμό κρουσμάτων στις περιοχές τους, ενδεχομένως να μην ανοίξουν τους σταθμούς. Ήδη ο δήμος Κηφισιάς και οι δήμοι της Λέσβου έχουν κάνει γνωστό πως δεν θα ανοίξουν.

Ποια τα μέτρα που θα ισχύουν:

Τα μέτρα προστασίας που αποφασίστηκαν για τη λειτουργία των εν λόγω ιδρυμάτων, προβλέπουν:

  • Υποχρεωτική χρήση μη ιατρικής μάσκας ή σε ειδικές περιπτώσεις ασπίδας προσώπου από όλους τους εργαζόμενους στους σταθμούς.
  • Προαιρετική χρήση μάσκας για τα παιδιά των βρεφονηπιακών.
  • Διαχωρισμός κατά τμήματα σε δραστηριότητες στο προαύλιο.
  • Ειδική μέριμνα για τη σίτιση.

Όσον αφορά την επιστροφή των μαθητών σε δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια, οι επίσημες ανακοινώσεις αναμένονται αύριο:

Σήμερα, Δευτέρα 31 Αυγούστου, θα συνεδριάσουν η επιτροπή των ειδικών και οι εκπρόσωποι του υπουργείου Παιδείας, προκειμένου να αξιολογηθεί η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα και να συζητηθεί η ημερομηνία του ανοίγματος των σχολείων. «Είμαστε καθόλα έτοιμοι για το άνοιγμα των σχολείων, ακόμα και για τις 7 Σεπτεμβρίου, όπως είχαμε προγραμματίσει», έχει τονίσει η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως. Κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης θα ληφθούν και αποφάσεις, οι οποίες θα ανακοινωθούν επισήμως αύριο, Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου, για το πρώτο κουδούνι.

Πάντως, όποια και αν είναι η ημερομηνία της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς, η κ. Κεραμέως έχει δηλώσει ότι «όλα είναι έτοιμα για να ανοίξουν τα σχολεία όποτε αποφασιστεί, καθώς έχουν γίνει προσλήψεις εκπαιδευτικών νωρίτερα από ποτέ, τα βιβλία είναι στη θέση τους, ενώ ήδη έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για τον κορωνοϊό. Θα σταθμίσουμε την παράμετρο της επιστροφής των εκδρομέων του Αυγούστου, ώστε να έχουν περιοριστεί οι μετακινήσεις των ασυμπτωματικών, οι οποίες δημιουργούν πρόβλημα».

Ένα ακόμα σημαντικό στοιχείο που έχει σημειώσει η υπουργός, είναι αυτό που αφορά στην ψυχολογία των παιδιών, αφού, όπως εξήγησε, «είναι μεγίστης σημασίας να βρεθούν τα παιδιά και πάλι στο σχολικό τους περιβάλλον». Για τον συγκεκριμένο παράγοντα άλλωστε, αυτόν της ψυχολογικής επίδρασης που έχει το σχολικό περιβάλλον στην καθημερινότητα των παιδιών, έχουν μιλήσει και πολλοί ειδικοί κατά τη διάρκεια συζητήσεων που πραγματοποιούνται για τη λειτουργία των σχολείων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments