Οικονομία

Χρέη κορωνοϊός: Αναστέλλονται οι πληρωμές έως τον Μάιο

Χρέη κορωνοϊός: Αναστέλλονται οι πληρωμές έως τον Μάιο
Χρέη κορωνοϊός: Υπεγράφη η απόφαση για την αναστολή των χρεών του κορωνοϊού μέχρι το τέλος Απριλίου του 2021.

Την ευκαιρία να ανασάνουν έως τον Μάιο έχουν εκατοντάδες χιλιάδες επαγγελματίες, επιχειρηματίες αλλά και ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν επηρεαστεί οικονομικά από τον κορωνοϊό. Όλες οι φορολογικές οφειλές που δημιουργήθηκαν από τον περασμένο Μάρτιο, όταν και ξέσπασε η πανδημία, των οποίων η πληρωμή έχει ανασταλεί έως τον Οκτώβριο «παγώνουν» μέχρι τις 30 Απριλίου 2021. Μέχρι τότε, σύμφωνα με «ΤΑ ΝΕΑ», οι φορολογούμενοι δεν ασχολούνται με τα χρέη αυτά που φτάνουν συνολικά το 1,5 δις ευρώ και καλούνται να αντιμετωπίσουν τις τρέχουσες φορολογικές υποχρεώσεις.

Σήμερα, Δευτέρα 31 Αυγούστου, λήγει η προθεσμία για την πληρωμή των δύο πρώτων δόσεων του φόρου εισοδήματος, ενώ τις επόμενες ημέρες έρχεται και ο ΕΝΦΙΑ, με την πρώτη από τις έξις μηνιαίες δόσεις να πρέπει να εξοφληθεί έως τις 30 Σεπτεμβρίου.

Οι έχοντες συσσωρευμένες οφειλές από τον Μάρτιο και μετά λόγω του ότι έκαναν χρήση του δικαιώματός τους να μην πληρώσουν φόρους μέσα στην πανδημία δεν χρειάζεται να εξοφλήσουν αυτά τα ποσά και ας φαίνεται στο Taxis ότι η προθεσμία εκπνέει σήμερα. Η απόφαση για την αναστολή μέχρι το τέλος Απριλίου του 2021 -σύμφωνα πάντα με το ίδιο δημοσίευμα- έχει ήδη υπογραφεί, αλλά μέχρι στιγμής η ΑΑΔΕ δεν έχει προλάβει να κάνει τις απαιτούμενες προσαρμογές. Μέχρι το τέλος Απριλίου παγώνουν και οι δόσεις των ρυθμίσεων και των τμηματικών διευκολύνσεων, οι οποίες τελούν ήδη σε καθεστώς αναστολής. Τον Μάιο του 2021 θα ενεργοποιηθεί η ειδική ρύθμιση για την εξόφληση των χρεών που γεννήθηκαν μέσα στην πανδημία και θα παραμείνουν παγωμένες μέχρι τα τέλη Απριλίου. Η ρύθμιση αυτή θα προβλέπει την εξόφληση των εν λόγω οφειλών σε 12 δόσεις άτοκα ή σε 24 δόσεις με χαμηλό επιτόκιο της τάξης του 2,5%.

Σήμερα στις 3:00 το μεσημέρι κλείνουν οι ηλεκτρονικές πύλες του Taxisnet για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων καθώς εκπνέει η προθεσμία που δόθηκε στους φορολογούμενους που άφησαν για την τελευταία στιγμή να εκπληρώσουν την ετήσια φορολογική τους υποχρέωση.

Όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, η νέα παράταση δόθηκε (σσ. η προθεσμία έληγε στις 28 Αυγούστου), προκειμένου οι περίπου 200.000 – 250.000 φορολογούμενοι που δεν έχουν υποβάλει δήλωση να μην αντιμετωπίσουν πρόστιμα και προσαυξήσεις. Όσοι κάνουν χρήση της παράτασης αυτής, καθώς και εκείνοι που υπέβαλαν τη δήλωση τον Αύγουστο, και είναι χρεωστικοί, θα πρέπει να καταβάλουν στις 31 Αυγούστου δύο δόσεις του επιπλέον φόρου. Παράλληλα, ο κ. Σταϊκούρας προανήγγειλε (μιλώντας στο STAR) παράταση έως τον Απρίλιο 2021 για την αναστολή των φορολογικών υποχρεώσεων όσων επλήγησαν από την πανδημία. Μετά θα υλοποιηθεί η νέα ρύθμιση των 12 (άτοκων) ή 24 (με επιτόκιο 2,5%) δόσεων.

Με ποιον τρόπο θα γίνει η εξόφληση των εκκαθαριστικών:

Τα νοικοκυριά ανάλογα με την οικονομική τους δυνατότητα μπορούν να επιλέξουν 4 τρόπους εξόφλησης του εκκαθαριστικού:

  • Να εξοφλήσουν εφάπαξ όλο το ποσό του φόρου εντός της ημέρας με έκπτωση 2%.
  • Να επιλέξουν τις 8 μηνιαίες δόσεις. Όσοι έχουν ήδη πληρώσει την πρώτη δόση του φόρου, θα πρέπει σήμερα να εξοφλήσουν τη δεύτερη δόση του εκκαθαριστικού. Εάν δεν έχει πληρωθεί η πρώτη δόση, θα πρέπει εντός της ημέρας να πληρωθούν οι δυο πρώτες δόσεις, δηλαδή του Ιουλίου και του Αυγούστου. Η τελευταία δόση θα εξοφληθεί έως τις 26 Φεβρουαρίου 2021.
  • Να εντάξουν την οφειλή στη νέα πάγια ρύθμιση σε έως 12 ή 24 δόσεις. Όσοι επιλέξουν τις 12 μηνιαίες δόσεις θα επιβαρυνθούν με επιτόκιο 5,32%, ενώ για τις 24 μηνιαίες δόσεις το επιτόκιο αυξάνεται και διαμορφώνεται στα επίπεδα του 6,82%. Η ρύθμιση επικυρώνεται και αρχίζει να τρέχει με την καταβολή της πρώτης δόσης εντός 3 εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης. Οσοι όμως χάσουν την προθεσμία των 3 ημερών δεν σημαίνει ότι χάνουν τη ρύθμιση. Μπορούν να υποβάλουν νέα αίτηση για να ενταχθούν σε αυτή.
  • Να επιλέξουν τα προγράμματα που προσφέρουν οι τράπεζες πληρώνοντας το φόρο σε 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις με πιστωτική κάρτα. Στην περίπτωση αυτή οι φορολογούμενοι πληρώνοντας ολόκληρο το ποσό του φόρου με κάρτα κερδίζουν και την έκπτωση φόρου 2% και 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις.

DreamLab app: Η Τεχνητή Νοημοσύνη μας βοηθάει να κάνουμε πιο έξυπνες διατροφικές επιλογές

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments