Ελλάδα

Κορωνοϊός υγειονομικοί: Στα 108 τα κρούσματα για τον Αύγουστο

Κορωνοϊός υγειονομικοί: Στα 108 τα κρούσματα για τον Αύγουστο
Κορωνοϊός υγειονομικοί: Αυξημένα τα κρούσματα του ιού στους εργαζόμενους στα νοσοκομεία με την πλειοψηφία να είναι ασυμπτωματικοί. Για την ανάγκη παραπάνω τεστ κάνει λόγο η ΠΟΕΔΗΝ, για να μην μετατραπούν τα νοσοκομεία σε κέντρα διασποράς.

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η ΠΟΕΔΗΝ για τα αυξημένα κρούσματα στους υγειονομικούς τον μήνα Αύγουστο. Η ομοσπονδία κάνει λόγο για ελλείψεις στα τεστ και για κίνδυνο οι εργαζόμενοι που νοσούν να διασπείρουν τον ιό στα νοσοκομεία, καθώς η πλειοψηφία είναι ασυμπτωματικοί.

Οκτώ νέα θετικά κρούσματα κορωνοϊού εντοπίστηκαν σε εργαζόμενους στις υγειονομικές μονάδες της χώρας, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό στους 108 τον Αύγουστο. Οι 76 εξ αυτών είναι ασυμπτωματικοί.

Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), από τους οκτώ υγειονομικούς που βρέθηκαν θετικοί στον ιό SARS-CoV-2, οι έξι ήταν ασυμπτωματικοί. Οι πέντε εντοπίστηκαν σε τεστ που τους έγινε μετά την επιστροφή τους από καλοκαιρινή άδεια, ενώ το έκτο άτομο είχε επαφή με ήδη γνωστό κρούσμα. Οι υπόλοιποι δύο υποβλήθηκαν σε μοριακό έλεγχο κατόπιν ελαφριάς συμπτωματολογίας που έθετε την υπόνοια νόσου COVID-19.

Αναλυτικά η κατάσταση στα νοσοκομεία

Αναλυτικά, στο Νοσοκομείο «Έλενα Βενιζέλου» μια δεύτερη νοσηλεύτρια βρέθηκε θετική καθώς είχε έρθει σε επαφή με τη νοσηλεύτρια χειρουργείου που είχε διαγνωστεί ως θετική την προηγούμενη εβδομάδα.

Αναφορικά με τους υγειονομικούς που επέστρεψαν από καλοκαιρινή άδεια είναι ένα διοικητικός υπάλληλος, ένας κλιβανιστής και ένας γυναικολόγος, όλοι ασυμπτωματικοί όπως προαναφέρθηκε. Μέχρι την έκδοση του μοριακού τεστ εργάζονταν κανονικά. Με τη γνωστοποίηση του αποτελέσματος των τεστ, δέκα συνάδελφοι τους ετέθησαν προληπτικά σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία» βρέθηκε μια νοσηλεύτρια της Ογκολογικής Κλινικής θετική όταν επέστρεψε από την καλοκαιρινή της άδεια, χωρίς να έχει συμπτώματα. Έκανε και δεύτερο τεστ μετά από λίγες ημέρες και βγήκε αρνητικό.

Επίσης, μια εκπαιδευόμενη νοσηλεύτρια στο Νοσοκομείο «Ερυθρός Σταυρός» βρέθηκε θετική στον νέο κορωνοϊό, όντας κι αυτή ασυμπτωματική. Δύο συνάδελφοί της έχουν τεθεί σε καραντίνα. Τέλος, ένας γιατρός και ένας τραυματιοφορέας από το Νοσοκομείο Μυτιλήνης βρέθηκαν θετικοί στο νέο κορωνοϊό μετά από μοριακό τεστ που τους έγινε. Και οι δύο είχαν τις προηγούμενες ημέρες εμφανίσει πολύ ήπια συμπτώματα.

«Εκατόν οκτώ οι θετικοί συνάδελφοι σε ένα μήνα με 76 ασυμπτωματικούς. Οι 76 συνάδελφοι δούλευαν κανονικά από δύο ημέρες εως μια εβδομάδα έως ότου γίνουν και εκδοθούν τα τεστ. Ήταν κινούμενες υγειονομικές βόμβες άθελά τους με δεδομένες τις ελλείψεις σε μέσα ατομικής προστασίας», υποστηρίζει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, κ. Μιχάλης Γιαννάκος.

Ελλιπής έλεγχος στα ΤΕΠ

Παράλληλα ο κ. Γιαννάκος καταγγέλλει ότι πολλοί ασθενείς στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών δεν αξιολογούνται ως ύποπτα κρούσματα για κορωνοϊό «είναι θετικοί τελικά αλλά ασυμπτωματικοί».

Χαρακτηριστικό παράδειγμα τη Δευτέρα βράδυ στο Νοσοκομείο Χαλκίδος, έγκυος γυναίκα μετανάστρια από το κέντρο φιλοξενίας της Ριτσώνας προσήλθε στα ΤΕΠ. Έγινε ο τοκετός και την επόμενη ημέρα διαπιστώθηκε ότι είναι θετική στο κορωνοϊό χωρίς συμπτώματα αν και το δείγμα ελήφθη αμέσως με την εισαγωγή της.

«Δεν θα υπήρχε διασπορά εάν το νοσοκομείο είχε δυνατότητα να εκδίδει τεστ σε 45 λεπτά», υποστηρίζει η ΠΟΕΔΗΝ.

Και επαναλαμβάνει για μια ακόμη φορά το αίτημά της για υποχρεωτικά μηνιαία τεστ στους εργαζόμενους στα δημόσια νοσοκομεία. «Να μην ξεκινούν εργασία οι συνάδελφοι μετά από άδεια εάν δεν έχουν εκδοθεί αρνητικά τεστ», λέει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας.

Τέλος, ζητά να προμηθευτούν μοριακούς αναλυτές για την ανίχνευση του κορωνοϊού όλα τα νοσοκομεία της χώρας ώστε να γίνεται έγκαιρα ο μοριακός έλεγχος στα ΤΕΠ και να αποτρέπεται η διασπορά του ιού μέσα στις υγειονομικές δομές.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments