Ελλάδα

Κομισιόν κορωνοϊός: Τον Νοέμβριο το εμβόλιο – Πόσες δόσεις αντιστοιχούν στην Ελλάδα

Κομισιόν κορωνοϊός: Τον Νοέμβριο το εμβόλιο – Πόσες δόσεις αντιστοιχούν στην Ελλάδα
Κομισιόν κορωνοϊός: Πρόκειται για το εμβόλιο της εταιρίας AstraZeneca - Από την συγκεκριμένη εταιρία, έχουν αγοράσει όλα τα κράτη-μέλη.

Το Νοέμβριο αναμένεται, αν όλα πάνε καλά, το εμβόλιο για τον κορωνοϊό. Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, περίπου 30 εκατ. δόσεις θα είναι διαθέσιμες για τα κράτη-μέλη ως το τέλος του 2020, κάτι που σημαίνει ότι για την Ελλάδα θα εξασφαλιστούν περίπου 600.000 δόσεις. Πρόκειται για το εμβόλιο της εταιρίας AstraZeneca. Από την συγκεκριμένη εταιρία, έχουν αγοράσει όλα τα κράτη-μέλη. Η Κομισιόν πιστεύει ότι αρχικά θα διανεμηθούν 30 εκατομμύρια δόσεις μέχρι να φτάσουμε τελικά στα 300 εκατομμύρια δόσεις.

Όπως ενημέρωσε ο Ευρωπαίος ειδικός, υπάρχουν έξι πιθανά εμβόλια στην οποία επενδύει η Κομισιόν. Τα κράτη-μέλη έχουν παραγγείλει διαφορετικές δόσεις από κάθε ένα από αυτά. Ωστόσο, όλες οι χώρες έχουν επενδύσει στην AstraZeneca. Η Κομισιόν δεν θέλει τιμές που θα ήταν πολύ υψηλές για ορισμένα κράτη-μέλη. Οι βασικές ανησυχίες της είναι ο χρόνος, η αποτελεσματικότητα και η προσιτή τιμή. «Θέλουμε όλα τα κράτη-μέλη να έχουν την ίδια τιμή και ταυτόχρονα. Έχουν αποφασίσει ποια εμβόλια θέλουν. Στη συνέχεια θα τα αγοράσουν», είπε ο αξιωματούχος.

Οι πολιτικές εμβολιασμού είναι εθνικές, οπότε είναι εθνική επιλογή το ποιος θα τους πάρει πρώτος από κάθε πληθυσμό. Σχετικά με τη διάθεση εμβολίων σε φτωχότερες χώρες, η δέσμευση της Κομισιόν είναι να κάνουμε το μηχανισμό COVAX επιτυχημένο, ώστε να εξασφαλιστεί η καθολική πρόσβαση. Έντονη είναι, ωστόσο, η κριτική προς της Κομισιόν για έλλειψη διαφάνειας στα συμβόλαια που υπογράφει με τις εταιρίες. Οι επικριτές υποστηρίζουν ότι έχουν συμπεριληφθεί όροι υπέρ των εταιριών, σε περίπτωση ανεπιθύμητων παρενεργειών. Από την πλευρά της η Επιτροπή επικαλείται «πολύ ευαίσθητα δεδομένα εμπορικά, που δεν γίνεται να δημοσιευτούν».

Αισιόδοξος για το εμβόλιο ο Σωτήρης Τσιόδρας

Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, Σωτήρης Τσιόδρας, δήλωσε αισιόδοξος για την κυκλοφορία του εμβολίου σε δύο δισεκατομμύρια δόσεις μέσα στο 2021 για ολόκληρο τον κόσμο ενώ σημείωσε ότι τον Οκτώβριο “θα έχουμε τα πρώτα σαφή αποτελέσματα για την αποτελεσματικότητά του”.

Παράλληλα ανέλυσε τα επιστημονικά δεδομένα που κάνουν τους επιστήμονες σε όλο τον κόσμο να αισιοδοξούν για την οριστική νίκη της ανθρωπότητας απέναντι στον ιό. Όμως, δήλωσε τη δυσαρέσκειά του για την πολιτική αντιπαράθεση που εξελίσσεται γύρω από την παραγωγή του εμβολίου:

“Έχει αρχίσει το εμβόλιο να γίνεται αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης κι αυτό με ενοχλεί. Αυτό που θέλουμε από το εμβόλιο είναι να είναι ασφαλές, να είναι τεκμηριωμένο ότι είναι αποτελεσματικό σε συνθήκες επιδημίας” είπε και σχολίασε τη δήλωση του διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Ευρώπης, Χανς Κλούγκε, ο οποίος ανέφερε ότι η “Ευρώπη μπορεί να ζήσει με την πανδημία χωρίς εμβόλιο, διαχειριζόμενη τις εξάρσεις με τοπικά lockdown”. Ο κ. Τσιόδρας ανέφερε:

“Ο Διευθυντής Ευρώπης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας αναφέρθηκε σ’ αυτή τη στρατηγική ακριβώς γιατί δεν υπάρχει εμβόλιο αυτήν την εποχή, όχι γιατί δεν περιμένει – όπως όλοι μας – ένα εμβόλιο. Είπε ότι μπορούμε να ζήσουμε χωρίς εμβόλιο γιατί δεν έχουμε εμβόλιο και πρέπει να μάθουμε να ζούμε χωρίς εμβόλιο μέχρι να έρθει το εμβόλιο. Δεν αναιρεί η δήλωση την ελπίδα μας για το εμβόλιο”.

Ακόμη, εξήγησε ότι το θέμα του εμβολίου είναι πολυδιάστατο, καθώς αφορά διαφορετικές τεχνολογίες παραγωγής, διαφορετικά χρονοδιαγράμματα μελετών. “Αυτό που γίνεται τώρα αυτή τη στιγμή με το εμβόλιο της Οξφόρδης που δοκιμάζεται σε 30.000 άτομα, σε συνθήκες επιδημίας είναι. Γιατί πρέπει να ξέρεις την αποτελεσματικότητά του έναντι του ιού. Εγώ είμαι αισιόδοξος γιατί οι μελέτες φάσης 1 και 2 σε τουλάχιστον 7 από αυτά τα εμβόλια που τρέχουν αυτή τη στιγμή μεγάλες μελέτες φάσης 3 έχουν δείξει ικανοποιητική απάντηση αντισωμάτων, αλλά και ικανοποιητική απάντηση -και σε κάποια από αυτά ιδιαίτερα ικανοποιητική απάντηση- στα Τ-λεμφοκύτταρα”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments