Διεθνή

Οι περίεργες συνήθειες που είχε ο Αϊνστάιν και άλλες 2 ιδιοφυίες

Οι περίεργες συνήθειες που είχε ο Αϊνστάιν και άλλες 2 ιδιοφυίες
Μερικά από τα σπουδαιότερα μυαλά της ιστορίας ήταν ταυτόχρονα ιδιόρρυθμες προσωπικότητες, καθώς είχαν συνήθειες που αρκετές από αυτές ξεπερνάνε την φαντασία.

Δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην έχει τις δικές του συνήθειες που τον χαρακτηρίζουν όσο περίεργες η ακόμη και ντροπιαστικές αν είναι. Σύμφωνα με τους επιστήμονες η ευφυΐα συνδέεται κατά 40% με το περιβάλλον στο οποίο μεγαλώνει κανείς. Είτε το θέλουμε είτε όχι, οι καθημερινές συνήθειες παίζουν μεγάλο ρόλο στη διαμόρφωση του εγκεφάλου και του τρόπου σκέψης μας. Ακόμη και άνθρωποι που θεωρήθηκαν τα σπουδαιότερα μυαλά της ιστορίας είχαν συνήθειες που αρκετές από αυτές ξεπερνάνε την φαντασία. Ο Πυθαγόρας για παράδειγμα είχε απαγορεύσει στους μαθητές του να τρώνε ή ακόμη και ν’ αγγίζουν τα φασόλια, επειδή πίστευε ότι οι άνθρωποι και τα φασόλια είναι φτιαγμένοι από την ίδια ύλη, ενώ ο Βενιαμίν Φραγκλίνος συνήθιζε να κάθεται γυμνός μπροστά στο ανοιχτό παράθυρό του.

Ένα από τα σημαντικότερα μυαλά στην ανθρώπινη ιστορία, αλλά και εκκεντρική ιδιοφυΐα ήταν ο Άλμπερτ Αϊνστάιν ο οποίος είχε κάποιες περίεργες συνήθειες. Όπως για παράδειγμα οι δέκα ώρες ύπνου. Και πράγματι ένας καλός ύπνος είναι ευεργετικός για τον εγκέφαλο και ο Αϊνστάιν το ήξερε καλά, γι’ αυτό και κοιμόταν 10 ολόκληρες ώρες. Συνήθιζε ακόμη να παίρνει έναν υπνάκο διάρκειας 1 μόλις δευτερολέπτου! Για να το πετύχει αυτό, σύμφωνα με κάποιες διαδόσεις, ξάπλωνε στην πολυθρόνα του, κρατώντας ένα μεταλλικό πιάτο κι ένα κουτάλι στα χέρια του. Μόλις του έπεφτε το κουτάλι απ’ το χέρι ο ήχος που έκανε πάνω στο μέταλλο τον ξυπνούσε.

Πηγή έμπνευσης για τη θεωρία της σχετικότητας του Αϊνστάιν μάλιστα, φημολογείται ότι ήταν ένα όνειρο, όπου είχε δει αγελάδες που πάθαιναν ηλεκτροπληξία! Άλλη μια συνήθειά του ήταν ο καθημερινός περίπατος όπου σύμφωνα με επιστήμονες ενισχυει τη μνήμη, τη δημιουργήκότητα και βελτιώνει την ικανότητα επίλυσης προβλημάτων. Άλλες συνήθειες του Άινστάιν ήταν το κάπνισμα πίπας, ενώ είχε και την παράξενη συνήθεια να μη φορά κάλτσες. Μάλιστα σε γράμμα προς τη σύζυγό του Έλσα ανέφερε χαρακτηριστικά : «Όταν ήμουν νέος, κατάλαβα ότι το δημιουργείται πάντα τρύπα στις κάλτσες στο σημείο του μεγάλου δαχτύλου του ποδιού κι έτσι σταμάτησα να φοράω κάλτσες».

Λούντβιχ Βαν Μπετόβεν

Παράξενες συνήθειες είχε και ο Λούντβιχ Βαν Μπετόβεν. Μια από αυτές ήταν ο πρωινός καφές του. Τον ετοίμαζε ο ίδιος με μεγάλη φροντίδα. Θεωρούσε ότι για κάθε φλιτζάνι χρειάζονται εξήντα κόκκοι καφέ και συχνά τους μετρούσε έναν έναν για να πετύχει τη ακριβή δόση. Είχε πολλές παράξενες συνήθειες με το μπάνιο. Ο μαθητής και γραμματέας του, Άντον Σίντλερ γράφει στην βιογραφία του με τίτλο «Ο Μπετόβεν όπως τον ήξερα». “Το λούσιμο και το μπάνιο ήταν από τις πιο επιτακτικές ανάγκες στην ζωή του Μπετόβεν.

Αν δεν ντυνόταν για να πάει κάπου τις πρωϊνές ώρες της δουλειάς θα στεκόταν γυμνός στη σκάφη του περιχύνοντας τα χέρια του με μεγάλους κουβάδες νερό, τραγουδώντας κλίμακες ή θα μουρμούριζε σκοπούς στον εαυτό του. Μετά θα στριφογυρνούσε μέσα στο δωμάτιο με μάτια που είτε κοίταζαν γύρω γύρω είτε έμεναν καρφωμένα στο κενό, θα κρατούσε καμιά σημείωση κι έπειτα θα ξανάπιανε να περιλούζετε με νερό και να τραγουδάει δυνατά. Αυτές ήταν οι στιγμές βαθιάς περισυλλογής τις οποίες κανείς δεν θα μπορούσε να διακόψει, εκτός από δύο ατυχείς συγκυρίες.

Πρώτα από όλα, μερικές φορές οι υπηρέτες ξεσπούσαν σε γέλια. Αυτό εξόργιζε τον Μπετόβεν, ο οποίος μερικές φορές τους έβριζε σε γλώσσα που τον έκανε να φαίνεται ακόμη πιο γελοίος. Δεύτερον κάποιες φορές θα ερχόταν σε σύγκρουση με τον σπιτονοικοκύρη του, καθώς συχνά χρησιμοποιούσε τόσο πολύ νερό που περνούσε κάτω από το πάτωμα. Αυτός ήταν κι ένας από τους λόγους που ο Μπετόβεν δεν ήταν και ο πιο δημοφιλής νοικάρης. Το πάτωμα του σαλονιού θα έπρεπε να καλυφθεί με άσφαλτο προκειμένου να εμποδίσει το νερό να ποτίσει. Και η αυθεντία δεν είχε καμία επίγνωση πως η έμπνευση ξεχείλιζε κάτω από τα πόδια του”.

Λεονάρντο ντα Βίντσι

Ο Λεονάρντο ντα Βίντσι υπήρξε ακόμη μια ιδιοφυία με ιδιαίτερες συνήθειες. Ο Λεονάρντο εργαζόταν παρουσία θεατών με τους οποίους συζητούσε καθώς ζωγράφιζε. Μερικές φορές στεκόταν εκεί, χωρίς να αφήνει καθόλου το πινέλο, ξεχνώντας να φάει και να πιει, ζωγραφίζοντας ακατάπαυστα. Άλλες φορές πάλι είχε δύο, τρεις ή τέσσερις μέρες να αγγίξει το πινέλο. Ό,τι σκεπτόταν και ό,τι φανταζόταν τα αποτύπωνε γραπτώς στα περίφημα σημειωματάριά του. Έχουν διασωθεί πάνω από 7.000 σελίδες με ιδιόχειρες σημειώσεις του που απεικονίζουν με λεπτομέρεια ανθρώπινα μέλη, εκατοντάδες εφευρέσεις και κατασκευές του και διάφορα δικά του σχόλια.

Η εργατικότητά του σε περιόδους καλλιτεχνικού οίστρου ήταν γνωστή σε όλους: θεωρούσε τον ύπνο χάσιμο χρόνου, το πνεύμα του ήταν τόσο ανήσυχο που οι σκέψεις του δεν τον άφηναν να ηρεμήσει. Λέγεται ότι κοιμόταν συνολικά μία ώρα την ημέρα, «σπασμένη» σε 4 δεκαπεντάλεπτα. Ο Λεονάρντο ντα Βίντσι εθεωρείτο εκκεντρικός και από τις συνήθειες της καθημερινότητας: είναι γνωστή η αδυναμία που είχε στα ζώα. Ο ίδιος ήταν χορτοφάγος και «δεν σκότωνε ψύλλο για κανέναν απολύτως λόγο», όπως δε έγραψε προφητεύοντας «θα έρθει η εποχή που οι άνθρωποι, όπως κι εγώ, θα βλέπουν τη δολοφονία των ζώων, όπως τώρα βλέπουν τη δολοφονία των ανθρώπων».

Η εκκεντρικότητα και η ιδιαιτερότητά του επεκτείνονταν και στις παραγγελίες που ελάμβανε αλλά και στις σχέσεις του με τους εργοδότες. Τα περισσότερα από τα έργα του, ακόμη και τα διασημότερα, θεωρείται ότι δεν έχουν ολοκληρωθεί ποτέ. Από μερικούς το «ημιτελές» των έργων του αποδίδεται στην τελειομανία του, γιατί οι συλλήψεις του ήταν τόσο «εμπνευσμένες και εξαίσιες» που ήταν αδύνατο να εκτελεστούν άψογα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments