Πολιτική

Αλέξης Τσίπρας: Συνάντηση με τον Γερμανό Πρέσβη για την τουρκική επιθετικότητα

Αλέξης Τσίπρας: Συνάντηση με τον Γερμανό Πρέσβη για την τουρκική επιθετικότητα
Αλέξης Τσίπρας: Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε τη σημασία που έχει η άμεση ανάληψη περαιτέρω πρωτοβουλιών από τη Γερμανική Προεδρία για τον τερματισμό της τουρκικής επιθετικότητας και την επανεκκίνηση των διερευνητικών για την υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ με προσφυγή στην Χάγη αν αποτύχουν.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, συναντήθηκε σήμερα με τον Πρέσβη της Γερμανίας στην Ελλάδα, κ.Ερνστ Ράιχελ με τον οποίο συνομίλησε για την επιθετικότητα της Τουρκίας, τις ευρωτουρκικές σχέσεις, το προσφυγικό και το Ταμείο Ανάκαμψης. Στη συνάντηση συμμετείχε ο σύμβουλος του Προέδρου, Παυσανίας Παπαγεωργίου.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, στη συνάντηση, ο Αλ. Τσίπρας, υπογράμμισε τη σημασία που έχει η άμεση ανάληψη περαιτέρω πρωτοβουλιών από τη Γερμανική Προεδρία για τον τερματισμό της τουρκικής επιθετικότητας και την επανεκκίνηση των διερευνητικών για την υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ με προσφυγή στην Χάγη αν αποτύχουν.

Τόνισε ότι η ΕΕ πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της εντείνοντας τον ευρωτουρκικό διάλογο και υιοθετώντας ξεκάθαρες και ισχυρές κυρώσεις άμεσα εάν συνεχιστούν οι παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων Ελλάδας και Κύπρου.

Επίσης, υπογράμμισε την ανάγκη να προβεί στην αναθεώρηση της Συνθήκης του Δουβλίνου, αντί να επαναπαύεται ότι η Ελλάδα θα σηκώσει το βάρος διαχείρισης των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών. Στον τομέα της οικονομίας και ειδικότερα ως προς το Ταμείο Ανάκαμψης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπενθύμισε ότι σημαντικό για τον ευρωπαϊκό Νότο και πιο συγκεκριμένα για την Ελλάδα δεν είναι απλά οι εξαγγελίες των χρηματοπιστωτικών εργαλείων, αλλά η στήριξη της εργασίας και η άμεση ενίσχυση συγκεκριμένων κλάδων της οικονομίας, οι οποίοι έχουν πληγεί. Να εξασφαλιστεί η μέγιστη απορρόφηση των ενισχύσεων, ώστε να αποφευχθούν οι καταστροφικές κοινωνικές επιπτώσεις της νέας οικονομικής κρίσης και της πανδημίας.

Η τουρκική προκλητικότητα στο επίκεντρο των συναντήσεων Δένδια

Τόσο η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο όσο και η τουρκική προκλητικότητα γενικά είναι το «καυτό», και σχεδόν μόνιμο, θέμα συζήτησης μεταξύ του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια με ισχυρά πολιτικά πρόσωπα.

Πιο συγκεκριμένα, ο κος Δένδιας πραγματοποίησε σημαντικές συναντήσεις. Από τη μια, βρέθηκε με τον πρέσβη του Ισραήλ Γιόσι Αμράνι και στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας – Ισραήλ και οι περιφερειακές εξελίξεις με έμφαση την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, σύμφωνα με σχετική ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών στο Τwitter. Παράλληλα, συνάντηση και με τον Αμερικανό πρέσβη Τζέφρι Πάιατ πραγματοποίησε στο υπουργείο Εξωτερικών, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών.

Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν η συνεργασία Ελλάδος – ΗΠΑ και οι πρόσφατες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο με έμφαση στην παραβατικότητα της Τουρκίας, σύμφωνα με σχετική ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών στο twitter. Από την πλευρά του, ο Αμερικανός πρέσβης επεσήμανε πως χάρηκε που είδε τον κ. Δένδια πριν από το ταξίδι του στα Ηνωμένα Έθνη αύριο. «Εκτιμούμε ιδιαιτέρως την αποφασιστικότητα της Ελλάδας να βρει διπλωματικές λύσεις για τις εντάσεις της Ανατολικής Μεσογείου. Όπως είπε και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Πομπέο χθες, είναι ανώφελο να αυξάνεται η στρατιωτική ένταση στην περιοχή», σημείωσε ο κ. Πάιατ σε σχετική ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Να αναφέρουμε επίσης, πως τηλεφωνική επικοινωνία με τον ομόλογό του των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, σεΐχη Αμπντουλάχ Μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχιάν, είχε την Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. Στο επίκεντρο της συνομιλίας τους εξάλλου, βρέθηκαν οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και η προώθηση της περιφερειακής σταθερότητας. «Ο διάλογος πρέπει να γίνεται δίχως απειλές και εκβιασμούς, δίχως προκλήσεις, δίχως την απειλή πολέμου», είχε τονίσει πριν από μερικές ημέρες ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών σε συνέντευξή του στη Real News, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως η «η Τουρκία σφάλλει εάν θεωρεί ότι μέσω της μάταιης προσπάθειας, της δημιουργίας τετελεσμένων, η Ελλάδα θα υπαναχωρήσει και θα αποδεχθεί την εις βάρος της παρανομία».

Όπως άλλωστε τόνισε ο κος Δένδιας, η Ελλάδα έχει αποδείξει ότι προωθεί τον διάλογο με όλους ανεξαιρέτως τους γείτονές της, καθώς μέσω ειλικρινούς διαλόγου φθάσαμε στις συμφωνίες με την Αίγυπτο και την Ιταλία, στην αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ, ενώ «μέσω διαλόγου, που θα ξεκινήσει σύντομα, θα φθάσουμε σε συμφωνία με την Αλβανία».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments