Πολιτική

Δένδιας Στόλτενμπεργκ: Τι συζήτησαν σε τηλεφωνική επικοινωνία

Δένδιας Στόλτενμπεργκ: Τι συζήτησαν σε τηλεφωνική επικοινωνία
Δένδιας Στόλτενμπεργκ: Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο υπουργός Εξωτερικών με τον γ.γ. του ΝΑΤΟ συζήτησαν για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο συζήτησαν ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν σήμερα το πρωί. Σύμφωνα με την σχετική ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών στο twitter, κέντρο της συζήτησης ήταν επίσης η ανάγκη αποκλιμάκωσης στην περιοχή.

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον γ.γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, είχε χθες και ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Όπως μεταδίδουν τουρκικά μέσα, επικαλούμενα πληροφορίες από διπλωματικές πηγές, κατά την επικοινωνία των δύο ανδρών συζητήθηκαν το ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου και οι πρόσφατες εξελίξεις, καθώς η Ελλάδα αρνήθηκε ότι βρίσκεται σε συνομιλίες με την Άγκυρα.

Η αναδίπλωση του Στόλτενμπεργκ

Οι τηλεφωνικές συνομιλίες με τους υπουργούς Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας έρχονται μετά την αναδίπλωση του γ.γ. του ΝΑΤΟ σχετικά με τα περί συμφωνίας για έναρξη διαλόγου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Όπως διευκρίνισε ο Στόλτενμπεργκ, μετά τον σάλο που προκάλεσαν οι δηλώσεις του, μεταξύ των δύο χωρών διεξάγονται μόνο τεχνικές συζητήσεις σε στρατιωτικό επίπεδο στο ΝΑΤΟ.

«Δεν έχει επιτευχθεί κάποια συμφωνία γι’ αυτόν τον μηχανισμό, ακόμη», είπε επίσης ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, ενώ τόνισε πως πρόκειται για τεχνικές συζητήσεις, παρά για διαπραγματεύσεις. «Είναι τεχνικές συζητήσεις περισσότερο, παρά διαπραγματεύσεις στην υπάρχουσα διαφωνία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Συνεπώς, προορίζονται να συμπληρώσουν, όχι να αντικαταστήσουν τις προσπάθειες της Γερμανίας για αποκλιμάκωση», επισήμανε.

Η δήλωση το Πέτσα

Αυστηρή δήλωση ήταν η δήλωση του Στέλιου Πέτσα για τον Γενς Στόλτενμπεργκ μετά την αιφνιδιαστική ανακοίνωση του ΓΓ του ΝΑΤΟ, την Πέμπτη, πως Ελλάδα και Τουρκία είναι έτοιμες για την έναρξη τεχνικού διαλόγου στο πλαίσιο της Συμμαχίας. «Ο καθένας που κατέχει δημόσιο αξίωμα πρέπει να κινείται με τη σοβαρότητα που επιβάλλει η θέση που κατέχει. Και ο ΓΓ. του ΝΑΤΟ κατέχει μια μεγάλη θέση» διεμήνυσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Ερωτηθείς αν μπορεί να υπάρξει ένα νέο τηλεφώνημα του κ. Μητσοτάκη με τον κ. Ερντογάν, απάντησε ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί, αλλά αυτήν την ώρα «βρισκόμαστε πολύ μακριά από ένα τέτοιο ενδεχόμενο». Ο κ. Πέτσας διευκρίνισε ότι ο κ. Στόλτενμπεργκ κατέθεσε προτάσεις για την αποφυγή ατυχήματος σε τεχνικό επίπεδο.

«Επομένως αυτό απέχει πολύ από το να χαρακτηριστεί ως συμφωνία για επανέναρξη διάλογου παραμένει το ζήτημα της έμπρακτης αποκλιμάκωσης από πλευράς Τουρκίας» ξεκαθάρισε. «Επρόκειτο για έγγραφο τεχνικού ενδιαφέροντος σε προγραμματισμένη Σύνοδο στην οποία βρισκόταν ο στρατιωτικός υπεύθυνος. Ένα έγγραφο τεχνικού ενδιαφέροντος, για το οποίο ζητήθηκε η αντίδραση και οι προτάσεις των πλευρών, δεν είναι κείμενο συναίνεσης για επανέναρξη συζητήσεων ή να έχουν συμφωνήσει Ελλάδα – Τουρκία για επανέναρξη διαλόγου…»

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments