Πολιτική

Δημοσκόπηση: Προβάδισμα 17 μονάδων για τη Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ

Δημοσκόπηση: Προβάδισμα 17 μονάδων για τη Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ
Δημοσκόπηση: Μεγάλο προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας, ανησυχία για την πανδημία και τα ελληνοτουρκικά και δυσπιστία για την επάρκεια των οικονομικών μέτρων, σύμφωνα με την έρευνα της GPO.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της GPO για την εφημερίδα «Τα Νέα», η Νέα Δημοκρατία κρατάει μεγάλο προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ οι πολίτες μοιάζουν διχασμένοι αναφορικά με την αντιμετώπιση της πανδημίας. Φόβοι εκφράζονται για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, με την πλειοψηφία να προκρίνει σαν λύση τον διάλογο με την Άγκυρα.

Τα ποσοστά των κομμάτων

Προβάδισμα 17 μονάδων στη Νέα Δημοκρατία δίνει η δημοσκόπηση της GPO, που διενεργήθηκε για την εφημερίδα “Τα Νέα”, το διάστημα 30 Αυγούστου με 2 Σεπτεμβρίου 2020, σε πανελλαδικό δείγμα 1.000 ατόμων. Σύμφωνα με τα στοιχεία της δημοσκόπησης, η Νέα Δημοκρατία είναι πρώτο κόμμα με στην πρόθεση ψήφου συγκεντρώνοντας ποσοστό 39,5% και βρίσκεται 17 μονάδες μπροστά από τον ΣΥΡΙΖΑ που φτάνει στο 22,5%. Τρίτο κόμμα είναι το Κίνημα Αλλαγής συγκεντρώνοντας ποσοστό 7%, ενώ στην τέταρτη θέση βρίσκεται το ΚΚΕ με ποσοστό 5,2%. Η Ελληνική Λύση είναι στο 3,5 και το Μερα25 στο 2,5%.

Δυσαρέσκεια για τα μέτρα για τον κορωνοϊό

“Καμπανάκι” για την κυβέρνηση αποτελεί η δυσαρέσκεια του 52,5% των πολιτών για τα οικονομικά μέτρα που λήφθηκαν για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, τα οποία κρίνει ότι δεν είναι επαρκή. Συγκεκριμένα το 17% απαντά θετικά, το 26,6% μάλλον ναι, όχι το 30,6% και μάλλον όχι το 21,9%.

Ωστόσο, κρίνονται θετικά οι χειρισμοί της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος της πανδημίας από το 52,1% (30% θετικά και 22,1 μάλλον θετικά), αλλά με… αστερίσκους και ένα 44,1% δεν τα κρίνει θετικά (21,1% αρνητικά και 23% μάλλον αρνητικά).

Επίσης, περισσότεροι από 8 στους 10 ανησυχούν για την εξέλιξη της υγειονομικής κρίσης και είναι υπέρ των μέτρων προστασίας. Τρεις στους τέσσερις (76,3%) δηλώνουν ότι χρησιμοποιούν πάντα μάσκα, ενώ διαιρεμένοι είναι οι πολίτες σχετικά με την επάρκεια των μέτρων για το άνοιγμα των σχολείων, καθώς το 46,7 κρίνει πως τα μέτρα δεν είναι αρκετά ώστε να ανοίξουν με ασφάλεια.

Φόβος για τα ελληνοτουρκικά

Όσον αφορά στα ελληνοτουρκικά, το 63,7% θεωρεί πολύ και αρκετά πιθανό το ενδεχόμενο σοβαρού επεισοδίου. Επιπλέον, το 49,2% πιστεύει ότι η Ελλάδα πρέπει να κάνει χρήση στρατιωτικών μέσων για να αντιμετωπίσει την τουρκική προσκλητικότητα (28,5% ναι, 20,7% μάλλον ναι) και 69,8% πιστεύει ότι η κυβέρνηση πρέπει να επιδιώξει τον διάλογο για την αποκλιμάκωση της έντασης (48,7% ναι, 21,1% μάλλον ναι).

Η δημοσκόπηση Μαϊου

Από την ίδια εταιρία είχε διενεργηθεί δημοσκόπηση στο τέλος Μαϊου και συγκεκριμένα από τις 22 μέχρι τις 27 για λογαριασμό της εφημερίδας «Παραπολιτικά». Η διαφορά τότε βρισκόταν στις 21,8 μονάδες ανάμεσα στην Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ. Σε εκείνη την δημοσκόπηση όσον αφορά στην πρόθεση ψήφου, η Νέα Δημοκρατία κατέγραφε ποσοστό 42%, ο ΣΥΡΙΖΑ 20,2% και ακολουθούσαν το Κίνημα Αλλαγής με 6%, το ΚΚΕ με 5,4%, η Ελληνική Λύση με 4%, το ΜέΡΑ25 με 2,5%, Αλλο κόμμα επιλέγει το 3,6%, «Λευκό-Ακυρο» 0,8%, «Δεν θα ψηφίσω» 2,2%», Αναποφάσιστοι 10,5%, ενώ δεν απάντησαν 2,8%.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments