Ελλάδα

Ελλάδα κορωνοϊός: Φόβος για έκρηξη κρουσμάτων τον Σεπτέμβριο – Το στοίχημα να παραμείνουν κάτω από 200

Ελλάδα κορωνοϊός: Φόβος για έκρηξη κρουσμάτων τον Σεπτέμβριο – Το στοίχημα να παραμείνουν κάτω από 200
Ελλάδα κορωνοϊός: Στην Αττική επικεντρώνονται οι σκέψεις των επιστημόνων σχετικά με την πορεία εξέλιξης του φονικού ιού.

Τριψήφιος παραμένει ο ημερήσιος απολογισμός για τα κρούσματα του κορωνοϊού σε όλη τη χώρα.

Σύμφωνα με την ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης του ΕΟΔΥ, ανακοινώθηκαν 187 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων τα 27 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 11386, εκ των οποίων το 55.7% άνδρες ενώ τα 2219 (19.5%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 4970 (43.7%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Επίσης, 40 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι και η διάμεση ηλικία τους είναι 70 ετών, 10 (25.0%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Από την άλλη, είναι φανερό πως τo 82.5%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. Τέλος, οι θάνατοι έχουν φτάσει τους 280 συνολικά στη χώρα με τις 103 (36.8%) να είναι γυναίκες ενώ οι υπόλοιποι είναι άνδρες.

Στην Αττική επικεντρώνεται η ανησυχία των ειδικών

«Πονοκέφαλος» για τους επιστήμονες η Αττική καθώς υπάρχει ανησυχία για την έξαρση των κρουσμάτων μέσα στον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με ό,τι εκφράζουν οι ειδικοί, με το επίκεντρο του ενδιαφέροντος να αφορά ξεκάθαρα στην Αττική, όπου καθημερινά το τελευταίο διάστημα προκύπτουν διψήφια νούμερα. Μάλιστα, από την 1η Σεπτεμβρίου μέχρι σήμερα, μόνο στην Αττική έχουν καταγραφεί πάνω από 450 επιβεβαιωμένα κρούσματα, γεγονός που δείχνει το μέγεθος του προβλήματος και το μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο.

Πάντως η τελευταία γεωγραφική κατανομή δείχνει πως τα κρούσματα στην Αττική μειώθηκαν στα 68.  Οι δυσκολίες ελέγχου της κατάστασης στο Λεκανοπέδιο φαίνεται ότι είναι πολλές, τόσο λόγω του μεγάλου πληθυσμού του, όσο και λόγω των συναθροίσεων μετά το κλείσιμο των καταστημάτων, έξω από αυτά. «Είναι πολύ εύκολη η αναπαραγωγή ορφανών κρουσμάτων που δεν σχετίζονται μεταξύ τους και είναι και γενικά δύσκολη η εφαρμογή μέτρων οπότε με την επιστροφή των εκδρομέων ίσως να δούμε μια μικρή αύξηση στην Αττική» ανέφερε στον ΣΚΑΙ ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο πολλαπλών επιδημικών κυμάτων μέσα στον χειμώνα

Την ίδια ώρα, αίσθηση προκαλούν οι εκτιμήσεις του καθηγητή Επιδημιολογίας – Προληπτικής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και μέλους της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Δημήτρη Παρασκευή ότι «υπάρχει ενδεχόμενο για τρίτο, τέταρτο ή και πέμπτο επιδημικό κύμα», εάν οι συνθήκες το επιτρέψουν, μέσα στον χειμώνα, καθώς ο κορωνοϊός δεν φαίνεται να παρουσιάζει την ίδια εποχικότητα με τον ιό της γρίπης».

«Αυτό που νομίζω ότι θέλει να περιγράψει ο συνάδελφος είναι ότι μπορεί να δούμε μια παλινδρόμηση. Αντί να δούμε δηλαδή την μείωση και την εξαφάνιση που είδαμε τον Μάιο με το πλήρες lockdown που μόνο έτσι μπορεί να δούμε μια τέτοια μείωση να δούμε μια κυματοειδή μορφή που να ανεβοκατεβαίνει αναλόγως με το πόσο αποτελεσματικά είναι τα μέτρα που λαμβάνονται», σχολίασε ο κ. Μαγιορκίνης.

«Πόλεμος» Ανατολής – Δύσης για το ρωσικό εμβόλιο

Ο κορωνοϊός «σαρώνει» από άκρη σε άκρη ολόκληρο τον πλανήτη, ενώ τα κρούσματα αυξάνονται συνεχώς. Σύμφωνα με τη μέχρι τώρα καταμέτρηση του γαλλικού Πρακτορείου, που βασίζεται σε επίσημες πηγές, έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 875.703 άνθρωποι, παγκοσμίως. Περισσότερα από 26.671.700 κρούσματα έχουν καταγραφεί επισήμως σε 196 χώρες και εδάφη από την έναρξη της επιδημίας, ενώ 17.496.300 άνθρωποι θεωρείται ότι έχουν αποθεραπευτεί. Οι χώρες που έχουν καταγράψει τους περισσότερους νέους θανάτους είναι η Ινδία με 1.089 νέους θανάτους, οι ΗΠΑ (998) και η Βραζιλία (888).

Η μοναδική ελπίδα για την καταπολέμηση του φονικού ιού είναι το εμβόλιο. Ακόμα και αυτό, όμως, όπως όλα δείχνουν θα αργήσει να φτάσει σε όλους τους πολίτες. Πάντως, το ρωσικό εμβόλιο Sputnik-V, στο οποίο εναποθέτει τις ελπίδες του ο πλανήτης, διχάζει την επιστημονική κοινότητα. Τα αποτελέσματα των δοκιμών φάνηκαν απολύτως θετικά σύμφωνα με το έγκυρο έντυπο Lancet. Ωστόσο, ορισμένοι επιστήμονες στη Δύση εκφράζουν τις επιφυλάξεις τους λέγοντας ότι δεν χωρά βιασύνη σε κάτι τόσο σημαντικό. Η απάντηση που δίνουν οι Ρώσοι επιστήμονες είναι ότι κάποιοι στη Δύση θέλουν απλά να αμαυρώσουν την επιτυχία αυτή.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments