Διεθνή

Αλβανία: Στις 25 Απριλίου οι βουλευτικές εκλογές

Αλβανία: Στις 25 Απριλίου οι βουλευτικές εκλογές
Αλβανία: Οριστικοποιήθηκε η ημερομηνία των βουλευτικών εκλογών στη γειτονική χώρα.

Ανακοινώθηκε από τον Πρόεδρο της Αλβανικής Δημοκρατίας, Ιλίρ Μέτα, η ημερομηνία διεξαγωγής των βουλευτικών εκλογών στη χώρα. Οι Αλβανοί ψηφοφόροι λοιπόν, καλούνται να προσέλθουν στις κάλπες για την εκλογή νέας Βουλής στις 25 Απριλίου 2021.

Η ανακοίνωση έθεσε με αυτόν τον τρόπο τέλος στα σενάρια περί πρόωρων εκλογών που αποτέλεσε το κυρίαρχο πολιτικό αίτημα της αντιπολίτευσης τα δύο τελευταία χρόνια.

Αναμένεται ωστόσο ένταση της πολιτικής όξυνσης γύρω από τις προεκλογικές συμπράξεις των κομμάτων με το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα να επιμένει στην κατάργησή τους και την Ενωμένη Αντιπολίτευση να τις θεωρεί απαράβατο όρο για ομαλές εκλογές. Έντονες διαφωνίες μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης καταγράφονται ήδη και ως προς τις λίστες των ψηφοδελτίων.

Στα ενδιαφέροντα και η παρέμβαση της Πρεσβείας των ΗΠΑ στα Τίρανα η οποία διαμήνυσε γραπτώς στους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων να αποφύγουν να συμπεριλάβουν στα ψηφοδέλτια άτομα με βεβαρυμένο ποινικό μητρώο που έχουν διαπράξει αξιόποινες πράξεις στο παρελθόν, όπως συνέβη και στις δύο τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις στη χώρα.

Τι έδειξαν οι κάλπες την τελευταία εκλογική αναμέτρηση:

Στις 25 Ιουνίου 2017 διεξήχθησαν οι τελευταίες βουλευτικές εκλογές στη γειτονική μας χώρα. Η αρχική ημερομηνία που είχε οριστεί για τη διεξαγωγή τους ήταν στις 18 Ιουνίου, όμως η ανακοίνωση της πιθανότητας να απέχουν από την ψηφοφορία η αντιπολίτευση, στη διάρκεια μεγάλης πολιτικής κρίσης που διήρκεσε 3 μήνες, είχε ως αποτέλεσμα να συμφωνηθεί από όλα τα πολιτικά κόμματα η αλλαγή της ημερομηνίας. Στις 28 Ιουνίου ανακοινώθηκε από το κεντρικό εκλογικό συμβούλιο ότι νικητής των εκλογών ήταν το Σοσιαλιστικό Κόμμα

Τα 140 μέλη του Κοινοβουλίου εξελέγησαν σε 12 πολυεδρικές εκλογικές περιφέρειες, βασισμένες στις 12 κομητείες της χώρας με τη χρήση κλειστών λιστών και με αναλογική εκπροσώπηση. Για να εκλεγεί ένα κόμμα στη βουλή έπρεπε να συγκεντρώσει ποσοστό τουλάχιστον 3% και ένας συνασπισμός ποσοστό 5%.

Η κατανομή των εδρών γίνεται με τη μέθοδο Ντ’ Οντ. Εξαιτίας δημογραφικών μεταβολών, έγιναν ορισμένες αλλαγές στον αριθμό των εδρών σε κάποιες εκλογικές περιφέρειες. Τα Τίρανα έλαβαν δύο έδρες και το Δυρράχιο μία, ενώ η Κορυτσά το Βεράτι και το Κούκες έχασαν όλες οι πόλεις από μία έδρα

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments