Οικονομία

Η αναγέννηση της Softex εντός του ομίλου Intertrade

Η αναγέννηση της Softex εντός του ομίλου Intertrade
Η ιστορία της Αθηναϊκής Χαρτοβιομηχανίας, για πολλούς Softex, του πιο ισχυρού σήματος στην αγορά χαρτιού, είναι ταυτισμένη με την ιστορία της μεταπολεμικής Ελλάδας.

Η ιστορία της Softex, μας φέρνει πίσω στο 1937 όπου και ιδρύθηκε στο Βοτανικό ως Αθηναϊκή Χαρτοποιία από την οικογένεια Κεφάλα (ιδιοκτήτρια μέχρι το 1984) και ήταν ηγέτης της αγοράς στην Ελλάδα. Στην ακμή της απασχολούσε πάνω από 1.000 εργαζόμενους και παρήγαγε δεκάδες χιλιάδες τόνους χαρτί. Ωστόσο, τη δεκαετία του 1970 άρχισαν να συσσωρεύονται ζημιές, με την εταιρία να στρέφεται στον δανεισμό. Λόγω χρεών δισεκατομμυρίων δραχμών σε τράπεζες, το 1984 η εταιρία εντάσσεται στον οργανισμό ανασυγκρότησης επιχειρήσεων που ανήκε στο δημόσιο. Τον Αύγουστο του 1994 στο εργοστάσιο ξέσπασε πυρκαγιά, η οποία κατέστρεψε τις μηχανές της και το εργοστάσιο.

Το 1999 η Softex βρέθηκε σε αδιέξοδο και, στο πλαίσιο ιδιωτικοποίησης εταιριών ενταγμένων στον οργανισμό ανασυγκρότησης επιχειρήσεων, πουλήθηκε στην κοινοπραξία New Co. Η κοινοπραξία αποτελούνταν απο τον ιταλικό όμιλο Bolton, την αμερικάνικη επενδυτική εταιρία Goldman Sachs, τις αμερικανικές συμβουλευτικές εταιρίες Lochridge και Bain αλλά και τον κ. Paolo Forlin, ο οποίος ήταν για χρόνια πρόεδρος της αμερικάνικης χαρτοβιομηχανίας Scott Paper.

Οι προσδοκίες για μεγάλα κέρδη στα οποία στόχευαν οι επενδυτές κατέρρευσαν γρήγορα, με αποτέλεσμα οι περισσότεροι να αποχωρήσουν. Το 2002 η Bolton ξεκινά ένα πρόγραμμα εξυγίανσης, αποκτά τον πλήρη έλεγχο των μετοχών, διορίζει νέο διευθύνοντα σύμβουλο και βάζει λουκέτο στο ζημιογόνο εργοστάσιο της Δράμας.

Το Ιούλιο του 2015, το εργοστάσιο της Softex στον Ταύρο πιάνει φωτιά δεύτερη φορά και δημιουργούνται προβλήματα στην παραγωγή. Λίγους μήνες αργότερα στελέχη της Bolton ανακοίνωσαν το λουκέτο της εταιρείας, ενώ οι προσπάθειες που κατεβλήθησαν από πλευράς υπουργείου Εργασίας για την εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης, απέβησαν άκαρπες.

Tότε εμφανίστηκε η εταιρεία της οικογένειας Ντεληδήμου η οποία την εξαγόρασε μέσω μιας κεφαλαιουχικής εταιρείας με την επωνυμία Softex Μονοπρόσωπη ΙΚΕ, με αρχικό μετοχικό κεφάλαιο 120.000 ευρώ.

Σήμερα η Intertrade Hellas διαθέτει τρια εργοστάσια σε Αττική, Αχαρνές και Μεταμόρφωση, όπου μεταποιούνται πάνω από 50.000 τόνοι χαρτιού τον χρόνο και απασχολούνται 130 εργαζόμενοι. Η εταιρεία διαθέτει τα brands Softex και Servin και παράλληλα παράγει πολλά προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας για μεγάλες αλυσίδες λιανικής.

Οι ρίζες της Intertrade ξεκινούν από το 1992 όταν ο Δημήτρης Ντεληδήμος άνθρωπος του εμπορίου επί 20 χρόνια, ιδιοκτήτης της χημικής βιομηχανίας Skot ξεκινά να πουλά jumbo rolls σε Έλληνες μεταποιητές. Όταν το 2005 ο γιος του Γιάννης επιστρέφει από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής μετά τις μεταπτυχιακές σπουδές του, αναλαμβάνει μαζί με την αδερφή του Κατερία, η οποία ήδη μετρούσε κάποια χρόνια στην οικογενειακή επιχείρηση, την εταιρεία. Από το 2011 ξεκινούν συνεργασίες με την αλυσίδα σούπερ μάρκετ My Market ενώ η συνεργασία με τα Lidl δίνει μεγάλη ώθηση στην εταιρεία της οικογένειας Ντεληδήμου.

Σήμερα η οικογένεια προχωρά σε μια μεγάλη παραγωγική επένδυση, ένα εργοστάσιο προϋπολογισμού 46 εκατομμυρίων ευρώ στα Οινόφυτα που θα σηματοδοτήσει μια μεγάλη εξέλιξη τόσο για την εταιρεία όσο και για την εγχώρια αγορά. Μάλιστα η κυβέρνηση αποφάσισε μέσω της αρμόδιας διυπουργικής επιτροπής υπό τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνη Γεωργιάδη να την καταστήσει πρώτη βιομηχανική επένδυση που εντάσσεται στο καθεστώς των στρατηγικών επενδύσεων με τις διευκολύνσεις που προβλέπονται.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments