Ελλάδα

Εμβόλιο Οξφόρδης: Τι λένε οι επιστήμονες για την παρενέργεια σε ασθενή

Εμβόλιο Οξφόρδης: Τι λένε οι επιστήμονες για την παρενέργεια σε ασθενή
Εμβόλιο Οξφόρδης: «Το εμβόλιο ξεκίνησε σαν μια επιστημονική ιδέα στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης το οποίο έχει 200 χρόνια παράδοση και δεν θα έβαζε ποτέ την παράδοσή του αυτή σε κίνδυνο να κάνει κάτι πρώιμο», ανέφερε ο Αχιλλέας Γραβάνης.

Με αφορμή την αναστολή δοκιμών για το εμβόλιο του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης λόγω παρενεργειών σε ασθενή μίλησαν στην εκπομπή «Συνδέσεις» ο Πέτρος Λιγοξυγκάκης, καθηγητής Ανοσιολογίας της Οξφόρδης και ο Αχιλλέας Γραβάνης καθηγητής Φαρμακολογίας, στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης. Σε κάθε κλινική δοκιμή υπάρχουν ανεπιθύμητες παρενέργειες, ειδικά όταν πρόκειται για εμβολιασμό, σημειώνουν οι καθηγητές. Η κλινική δοκιμή έχει φτάσει στους 17.000 ανθρώπους.

«Το εμβόλιο ξεκίνησε σαν μια επιστημονική ιδέα στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης το οποίο έχει 200 χρόνια παράδοση και δεν θα έβαζε ποτέ την παράδοσή του αυτή σε κίνδυνο να κάνει κάτι πρώιμο. Επίσης θα ήθελα να επισημάνω ότι τα εμβόλια αυτά όταν υπάρξουν θα δοθούν σε δισεκατομμύρια συνανθρώπους μας σε όλο τον κόσμο. Καμία φαρμακευτική εταιρία δεν θα πάρει το ρίσκο ακόμη και με μια πολύ μικρή τοξικότητα να δώσει ένα εμβόλιο πρώιμα, χωρίς να έχει ελεγχθεί η αποτελεσματικότητα και η ασφάλειά του», τόνισε ο Α. Γραβάνης.

Σύμφωνα με το ιατρικό πρωτόκολλο, αν υπάρξει κάποια βλάβη η οποία εμφανίζεται πολύ συχνά θα πρέπει να σταματήσει άμεσα η κλινική δοκιμή.

Αν υπάρχει κάποια βλάβη σε μια υποομάδα των εθελοντών που συμμετέχουν στην κλινική δοκιμή τότε διαμορφώνουν καινούρια κριτήρια για την συνέχιση της κλινικής δοκιμής, απορρίπτοντας κάποια υπό-ομάδα του γενικού πληθυσμού με αυτά τα κριτήρια. «Είμαι απόλυτα βέβαιος ότι δεν πρόκειται να συνεχιστεί αυτή η κλινική δοκιμή αν υπάρξουν τέτοια προβλήματα» , συμπλήρωσε ο Κος Γραβάνης.

«Η πιθανότητα να σταματήσουν οι δοκιμές είναι πάρα πολύ μικρή. Το εμβόλιο δεν θα είναι έτοιμο το Δεκέμβρη, δεν το έχει αναφέρει κανείς απο τους επιστήμονες, έχουμε 6 εμβόλια σε φάση δοκιμών, υπάρχει μεγάλη ελπίδα στο τέλος του 2021 να έχουμε ένα εμβόλιο προς χρήση», τόνισε ο Π. Λιγοξυγκάκης.

Οι προβλέψεις ότι θα έχουμε ένα εμβόλιο το οποίο θα είναι σε γενική χρήση πριν τη λήξη αυτού του χρόνου είναι εξαιρετικά αισιόδοξες. «Δεν είναι εύκολο να έχουμε τόσο σύντομα ένα εμβόλιο. Τέτοια εποχή τον επόμενο χρόνο κατά πάσα πιθανότητα να έχουμε παραπάνω από ένα εμβόλιο», συμπλήρωσε στα λεγόμενα του κ. Λιγοξυγκάκη, ο κ. Γραβάνης. Επισημαίνεται πως δεν θα σταματήσει η κλινική δοκιμή, κάποιοι οι οποίοι μπορεί να έχουν ένα χαρακτηριστικό είτε γενετικό ή με κάποια συγκεκριμένη νοσηρότητα δεν θα συνεχίσουν σε αυτή τη δοκιμή.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments