Ελλάδα

Μόσιαλος εμβόλιο AstraZeneca: H αποκάλυψη του καθηγητή για τη διακοπή των δοκιμών

Μόσιαλος εμβόλιο AstraZeneca: H αποκάλυψη του καθηγητή για τη διακοπή των δοκιμών
Μόσιαλος εμβόλιο AstraZeneca: Η εταιρεία σταμάτησε τις δοκιμές αφού παρουσιάστηκε παρενέργεια σε συμμετέχοντα. Τι αναφέρει ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας για το θέμα.

O Ηλίας Μόσιαλος γράφει σε ανάρτησή του στο Facebook ποιες είναι οι τελευταίες εξελίξεις όσον αφορά το εμβόλιο της AstraZeneca. Ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας αποκαλύπτει ότι «η εταιρεία δεν έχει επιβεβαιώσει δημοσίως ότι είναι η δεύτερη φορά που οι δοκιμές της σταμάτησαν να διερευνήσουν συμβάντα υγείας μεταξύ των συμμετεχόντων».

Ολόκληρη η ανάρτηση Μόσιαλου

Ο διευθύνων σύμβουλος της φαρμακευτικής, Pascal Soriot, δήλωσε πως η αναστολή προκλήθηκε από τις παρενέργειες του εμβολίου Covid-19 σε μια γυναίκα στο Ηνωμένο Βασίλειο που εμφάνισε νευρολογικά συμπτώματα που θύμιζαν εγκάρσια μυελίτιδα. Η διάγνωση της γυναίκας δεν έχει επιβεβαιωθεί, αλλά βελτιώνεται και πιθανότατα θα πάρει εξιτήριο από το νοσοκομείο την Τετάρτη, δήλωσε ο Soriot.

Ο Soriot επιβεβαίωσε επίσης ότι η κλινική δοκιμή σταμάτησε μια φορά τον Ιούλιο μετά από έναν συμμετέχοντα που παρουσίασε συμπτώματα νευρολογικής φύσεως. Μετά από περαιτέρω εξέταση, εκείνος ο συμμετέχων διαγνώστηκε με σκλήρυνση κατά πλάκας, που θεωρείται ότι δεν σχετίζεται με τη θεραπεία του εμβολίου Covid-19.

Μέχρι σήμερα, οι δημόσιες δηλώσεις της AstraZeneca σχετικά με την παύση ήταν αραιές σε λεπτομέρειες. Για παράδειγμα, η εταιρεία δεν έχει επιβεβαιώσει δημοσίως ότι είναι η δεύτερη φορά που οι δοκιμές της σταμάτησαν να διερευνήσουν συμβάντα υγείας μεταξύ των συμμετεχόντων.

Η εταιρεία επίσης εξέδωσε δήλωση, πως θα καθοδηγηθεί από μια επιτροπή ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων για να καθορίσει πότε θα γίνει άρση της διακοπής.

Η ανακοίνωση της εταιρείας

Η AstraZeneca ανακοίνωσε σήμερα τη διακοπή των κλινικών δοκιμών, περιλαμβανομένων των δοκιμών τελευταίων σταδίων, για να επιτραπεί σε ανεξάρτητη επιστημονική επιτροπή η αξιολόγηση των όρων ασφαλείας, έπειτα από την προσβολή ενός από τους συμμετέχοντες στις δοκιμές από ασθένεια η φύση της οποίας δεν ανακοινώθηκε.

Σύμφωνα με το BBC, η τελική απόφαση για την επανέναρξη των κλινικών δοκιμών θα ληφθεί από την ιατρική ρυθμιστική αρχή MHRA εντός λίγων ημερών. «Πρόκειται για διαδικασία ρουτίνας που ακολουθείται όταν εμφανίζεται μία εν δυνάμει ανεξήγητη ασθένεια σε μία από τις δοκιμές», εξηγεί η AstraZeneca στην ανακοίνωσή της.

Εγκάρσια μυελίτιδα

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας New York Times, που επικαλείται πρόσωπο που γνωρίζει την κατάσταση, ένας από τους συμμετέχοντες στις κλινικές δοκιμές του πειραματικού εμβολίου στην Βρετανία διαγνώσθηκε με εγκάρσια μυελίτιδα, φλεγμονικό σύνδρομο του νωτιαίου μυελού που συχνά προκαλείται από ιογενείς λοιμώξεις. Δεν έχει αποσαφηνιστεί αν η εμφάνιση της νόσου συνδέεται με το εμβόλιο της AstraZeneca.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments