Ελλάδα

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Λέσβος

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Λέσβος
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Πολιτικής Προστασίας τίθεται το νησί μετά τη μεγάλη φωτιά που ξέσπασε στη Μόρια.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τίθεται το νησί της Λέσβου μετά τη μεγάλη φωτιά που ξέσπασε το βράδυ της Τρίτης στο ΚΥΤ της Μόριας. Όπως ανακοίνωσε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας το νησί από σήμερα και για τους επόμενους τέσσερις μήνες θα βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Πολιτικής Προστασίας για λόγους δημόσιας υγείας.

“Με εντολή του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά, και απόφαση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου, κηρύσσεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Πολιτικής Προστασίας η Περιφερειακή Ενότητα Λέσβου, για λόγους δημόσιας υγείας. Η εν λόγω κήρυξη ισχύει από σήμερα 09-09-2020 και για τέσσερις μήνες” αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.

Νωρίτερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Στέλιος Πέτσας, μιλώντας στην ΕΡΤ τόνισε ότι θα απαγορευτεί η απομάκρυνση από το νησί όσων διέμεναν στη Μόρια για την αποφυγή διασποράς του κορωνοϊού στον πληθυσμό. Σημειώνεται πως 35 αιτούντες άσυλο έχουν διαγνωστεί θετικοί στον ιό ενώ άγνωστος αριθμός έχει διασκορπιστεί στην ευρύτερη περιοχή ενώ η δομή έχει εκκενωθεί. Όπως ανέφερε θα υπάρξει άμεση μέριμνα για να στεγαστούν οι χιλιάδες άνθρωποι, με ιδιαίτερη προσοχή για την προστασία των πιο ευάλωτων. Στη Λέσβο βρίσκεται ο γενικός γραμματέας Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο του υπουργείου Μετανάστευσης, Μάνος Λογοθέτης, προκειμένου να  μεριμνήσει για τη στέγαση.

Έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου:

Επίσης, στις 9:30 πραγματοποιήθηκε έκτακτη διυπουργική σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, με τη συμμετοχή του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, του υπουργού υγείας, Βασίλη Κικίλια, του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου, Νότη Μηταράκη, του αναπληρωτή υπουργού, Γιώργου Κουμουτσάκου, του διοικητή της ΕΥΠ, Παναγιώτη Κοντολέοντα, και του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνου Φλώρου. Επίσης μετέχουν ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς. Επί τάπητος τέθηκαν τα γεγονότα στη Μόρια ενώ συζητήθηκαν μέτρα για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

Σε δηλώσεις του, έξω από το Μέγαρο Μαξίμου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε: «Με εντολή του πρωθυπουργού στο νησί μεταβαίνει κλιμάκιο με τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη, τον υπουργό Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκο, και τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ, Παναγιώτη Αρκουμανέα, οι οποίοι μετά την επιτόπια εκτίμηση της κατάστασης θα παραχωρήσουν κοινή συνέντευξη Τύπου στις 6:00 το απόγευμα στη Μυτιλήνη”.

Εν τω μεταξύ, ενισχύσεις από την  έστειλε η Αστυνομία στη Λέσβο, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα:

Ειδικότερα, αναχώρησαν στις 7:00 το πρωί τρεις διμοιρίες ΜΑΤ από την  με στρατιωτικό αεροσκάφος Όπως έγινε γνωστό από το αρχηγείο της . υπάρχουν ήδη ισχυρές δυνάμεις στο νησί. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως σχεδόν ολοσχερώς έχει καταστραφεί το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης προσφύγων και , το οποίο τυλίχθηκε τη νύχτα στις φλόγες. Όλα ξεκίνησαν τα μεσάνυχτα όταν ξέσπασαν ταυτόχρονα δεκάδες εστίες φωτιάς περιμετρικά του ΚΥΤ. Λόγω των ανέμων, οι φλόγες μεταφέρθηκαν πολύ γρήγορα εντός των εγκαταστάσεων, με συνέπεια ολόκληρη η δομή να καταστραφεί.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το σύνολο του εκτός του ΚΥΤ μέρους έχει καταστραφεί ολοκληρωτικά, ενώ έχει καταστραφεί και μεγάλο μέρος του εντός του ΚΥΤ καταυλισμού. Φαίνεται πως δεν κάηκαν οι υποδομές διοίκησης και ταυτοποίησης, κάηκε όμως ολοσχερώς η Υπηρεσία Ασύλου και ο εξοπλισμός της. Επίσης, ζημιές υπήρξαν στον χώρο της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας και της Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας και στον κλιματισμό της υγειονομικής μονάδας που φτιάχτηκε με δωρεά της ολλανδικής κυβέρνησης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments