Ελλάδα

Σκοτώθηκε εργάτης του μετρό στη Θεσσαλονίκη [vid]

Σκοτώθηκε εργάτης του μετρό στη Θεσσαλονίκη [vid]
Θεσσαλονίκη Μετρό: Εργατικό ατύχημα με έναν νεκρό σημειώθηκε στον σταθμό Αγία Σοφία. Ο 47χρονος άνδρας βρέθηκε στο κενό.

Ακόμα ένα εργατικό ατύχημα σήμερα, αυτήν τη φορά στο Μετρό Θεσσαλονίκης, συνέβη πριν από λίγο. Ένας 47χρονος άνδρας έχασε τη ζωή του καθώς έπεσε από ύψος τριών μέτρων και χτύπησε στο κεφάλι. Το περιστατικό έλαβε χώρα στον σταθμό Αγίας Σοφίας.

Σύμφωνα με την εταιρεία, ο τεχνίτης ήταν 47 ετών και εργαζόταν για λογαριασμό υπεργολάβου στον κατασκευαστικό τομέα και συγκεκριμένα στην τοποθέτηση τούβλων. Στο σημείο έφτασαν σε ελάχιστα λεπτά μια μοτοσικλέτα και ένα όχημα του ΕΚΑΒ, ενώ αμέσως μετά πήγε το ασθενοφόρο και η κινητή μονάδα.Το προστατευτικό κράνος που φορούσε, σύμφωνα με πληροφορίες έσπασε με την πτώση και ο τεχνίτης έχασε τη ζωή του, πριν προλάβει να φτάσει η μονάδα του ΕΚΑΒ που έσπευσε στο σημείο.  Δυστυχώς, ο 47χρονος είχε καταλήξει. Τις συνθήκες του θανάσιμου τραυματισμού διερευνά η Αστυνομία.

O Σταύρος Στέτσικας, πρόεδρός εργαζομένων κατασκευαστικού τομέα, μετρό Θεσσαλονίκης, επιβεβαίωσε μεταξύ άλλων ότι ο τεχνίτης έπεσε από ύψος τριών μέτρων, φορούσε κράνος το οποίο έσπασε κατά την πτώση, χτύπησε το κεφάλι του και σκοτώθηκε ακαριαία. Επισήμανε δε πως ο ίδιος ενημερώθηκε για το συμβάν που έγινε στο -1 επίπεδο του σταθμού, πριν από περίπου 2 ώρες, δηλαδή περίπου στη μία το μεσημέρι.

Εργατικό ατύχημα στην Ζάκυνθο

Νωρίτερα σήμερα τραγικό θάνατο βρήκε ένας 32χρονος εργάτης στη Ζάκυνθο. Ο άτυχος άνδρας εργαζόταν σε εταιρία που είχε αναλάβει τη συντήρηση δικτύου ρεύματος και έχασε τη ζωή του, ενώ εκτελούσε εργασίες πάνω σε κολόνα της ΔΕΗ.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο 32χρονος είχε ανέβει σε ξύλινη κολόνα και πραγματοποιούσε εργασίες συντήρησης καλωδίου στα Ξύγκια, όταν ένα καλώδιο δικτύου που κόπηκε από άλλον πυλώνα, σε απόσταση 300 μέτρων από το σημείο όπου βρισκόταν ο άτυχος εργάτης, κόπηκε και έπεσε πάνω του, επιφέροντας τον ακαριαίο θάνατό του. Για το δυστύχημα το οποίο συνέβη στις 9.40 το πρωί, διενεργείται προανάκριση από την ασφάλεια Ζακύνθου.

Τι προβλέπεται για τα εργατικά ατυχήματα σύμφωνα με το ΙΝΕ ΓΣΕΕ

Εργατικό ατύχημα είναι εκείνο που συμβαίνει στον εργαζόμενο κατά τη διάρκεια της εργασίας ή με αφορμή την εργασία και το οποίο οφείλεται σε απότομο γεγονός (βίαιο συμβάν), εφόσον αυτό προκαλεί στον εργαζόμενο ανικανότητα να εργαστεί [για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των τριών (3) ημερών]. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι με το εργατικό ατύχημα εξομοιώνεται και η επαγγελματική ασθένεια.

 Προϋποθέσεις

Αναλυτικότερα, για να θεωρηθεί ένα συμβάν εργατικό ατύχημα θα πρέπει να συντρέξουν οι εξής προϋποθέσεις:

  • Το συμβάν να είναι βίαιο.
  • Το συμβάν να έλαβε χώρα κατά την εκτέλεση της εργασίας ή επ’ αφορμή αυτής (π.χ. μεταφορά εργαζομένων στον τόπο εργασίας).
  • Να υπάρχει αιτιώδης συνάφεια, δηλαδή σύνδεσμος μεταξύ του επισυμβάντος γεγονότος και της εργασίας.
  • Η πρόκληση του βίαιου συμβάντος να μην οφείλεται σε πρόθεση του εργαζομένου.
  • Το συμβάν να προκαλεί αδυναμία του εργαζομένου για εργασία πέραν των τριών (3) ημερών.

Σε περίπτωση εργατικού ατυχήματος ο εργοδότης έχει υποχρέωση να αναγγείλει το εργατικό ατύχημα στις αρμόδιες αρχές και συγκεκριμένα στην πλησιέστερη αστυνομική αρχή, στην αρμόδια επιθεώρηση εργασίας (εντός 48 ωρών) και στο ΙΚΑ (εντός 5 ημερών), ενώ ο εργαζόμενος δικαιούται ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, καθώς και αποζημίωση από τον εργοδότη για το ατύχημα.

Υποχρέωση για πρόνοια

Δεδομένου ότι η εργασιακή σχέση δεν έχει μόνο οικονομικό αλλά και προσωπικό χαρακτήρα, συνάγεται η γενικότερη υποχρέωση του εργοδότη να μεριμνά για την προστασία του εργαζομένου. Η υποχρέωση αυτή αναφέρεται ως υποχρέωση πρόνοιας του εργοδότη.

Γενικότερα, προβλέπονται τα εξής:

  • Οι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις που απασχολούν πάνω από 50 άτομα (150 σύμφωνα με μεταβατική διάταξη) έχουν δικαίωμα να συνιστούν Επιτροπές Υγιεινής και Ασφάλειας, αποτελούμενες από εκλεγμένους αντιπροσώπους στην επιχείρηση. Εάν στην επιχείρηση υφίσταται συμβούλιο εργαζομένων, τα μέλη της επιτροπής ορίζονται από το συμβούλιο.
  •  Σε επιχειρήσεις που απασχολούν από 20 έως 50 άτομα ορίζεται εκλεγμένος αντιπρόσωπος των εργαζομένων για την υγιεινή και ασφάλεια της εργασίας στην επιχείρηση.
  •  Σε επιχειρήσεις που απασχολούν κατά ετήσιο μέσο όρο πάνω από 50 εργαζομένους, ο εργοδότης έχει υποχρέωση να χρησιμοποιεί τις υπηρεσίες τεχνικού ασφαλείας και ιατρού εργασίας. Τέλος, πρέπει να επισημανθεί ότι, σε περίπτωση παράβασης των διατάξεων για υγιεινή και ασφάλεια στην επιχείρηση, προβλέπονται διοικητικές και ποινικές κυρώσεις για τους εργοδότες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments