Πολιτική

Μόρια: Η αντιπολίτευση ρίχνει ευθύνες στην κυβέρνηση Μητσοτάκη

Μόρια: Η αντιπολίτευση ρίχνει ευθύνες στην κυβέρνηση Μητσοτάκη
Μόρια: Τα κόμματα της αντιπολίτευσης ρίχνουν ευθύνες στον Κυριάκο Μητσοτάκη για τα σημερινά γεγονότα στη Λέσβο.

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο ΣΥΡΙΖΑ για τα καταστροφικά επεισόδια στη Μόρια, τονίζοντας ότι «αναδεικνύει τις εγκληματικές ευθύνες Μητσοτάκη-Μηταράκη».«Για μια ακόμα φορά το μόνο που καταφέρνει (η κυβέρνηση) είναι να βρίσκεται η χώρα μας στην πρώτη θέση των διεθνών ειδησεογραφικών πρακτορείων, πάντα για τους λάθος λόγους», τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση. Ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι ενώ η ΝΔ έταζε προεκλογικά ότι θα κλείσει τη δομή της Μόριας, κατάφερε σε μια δομή με 5.600 ανθρώπους να ξεπεράσουν τις 20.000 και πως ο κ. Μητσοτάκης, χωρίς να πιέζει για συνολική ευρωπαϊκή πρωτοβουλία, «καθιστά την Ελλάδα μια αποθήκη ψυχών».

«Η κυβέρνηση εθελοτυφλεί και με τις επιλογές της οδήγησε στο τραγικό αποτέλεσμα που βλέπουμε σήμερα στη Μόρια. Στη διάρκεια της πανδημίας άφησε τις δομές στην τύχη τους, δεν φρόντισε για την αποσυμφόρησή τους, αδιαφόρησε για τη στελέχωσή τους. Δημιούργησε μια δομή χωρίς καμία δυνατότητα πρόνοιας αλλά και ελέγχου». Ο ΣΥΡΙΖΑ απαιτεί μεταξύ άλλων, έκτακτα μέτρα στήριξης της Λέσβου, κάλυψη όλων των υγειονομικών αναγκών, και άμεση αποσυμφόρηση των νησιών, να μην μετατραπούν τα νησιά σε φυλακές και να διεκδικήσει η χώρα μας, άμεσες ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες.

ΚΙΝΑΛ για Μόρια: Έχασε τον έλεγχο η κυβέρνηση – Να παραιτηθούν οι υπεύθυνοι

Σκληρή ανακοίνωση του Κινήματος Αλλαγής κατά της κυβέρνησης μετά τις καταστροφές στη Μόρια. «Η κυβέρνηση έχασε τον έλεγχο των “δομών”.  Αδιαφόρησε για την αποσυμφόρηση.  Διατήρησε τις συνθήκες “ζούγκλας”.  Έκρυψε το διογκούμενο πρόβλημα πίσω από επικοινωνιακά πυροτεχνήματα του αρμόδιου Υπουργείου», τονίζει το ΚΙΝΑΛ.

Προσθέτει ότι εφόσον πρόκειται για εμπρησμό, όπως όλα δείχνουν, το λόγο έχει η  δικαιοσύνη, «όμως οι πολιτικές ευθύνες της Κυβέρνησης και συγκεκριμένα των υπουργών Μετανάστευσης και Ασύλου και Προστασίας του Πολίτη είναι τεράστιες. Αν υπήρξαν υποκινούμενοι προβοκάτορες, όπως υπαινίσσονται, ποιοι τους άφησαν να δράσουν ανεξέλεγκτα; Αυτοί. Πρέπει να παραιτηθούν».

Το ΚΙΝΑΛ τονίζει ότι χρειάζεται αλλαγή πολιτικής με σχέδιο εκτόνωσης της κρίσης, να καταπολεμηθούν οι εστίες ανομίας, να σταματήσουν να υποφέρουν τοπικές κοινωνίες και αιτούντες άσυλο. Απαιτείται επιχειρησιακός σχεδιασμός για την άμεση αποσυμφόρηση των νησιών και την πρόληψη μεταφοράς του προβλήματος στην ενδοχώρα.

«Η Ελλάδα πρέπει να πάψει να σηκώνει όλο το βάρος της υποδοχής των αιτούντων άσυλο στη νοτιοανατολική Ευρώπη.  Εδώ και τώρα πρέπει να ξεκινήσει μαζικό πρόγραμμα μετεγκατάστασης, αναλογικά σε όλα τα κράτη μέλη.  Η ΕΕ να αναλάβει τις ευθύνες της», αναφέρει στην ανακοίνωσή του το ΚΙΝΑΛ.

ΜέΡΑ25: Η Μόρια είναι μια ντροπή για την Ευρωπαϊκή Ένωση

«Ήταν αναπόφευκτο», σύμφωνα με το ΜέΡΑ25, να συμβεί η τραγωδία στη Μόρια, καθώς όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή του «ο εγκλεισμός 12.000 ανθρώπων σε ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης χωρητικότητας 1.200, θα οδηγούσε νομοτελειακά σε τραγωδία. Πόσο μάλιστα εν μέσω πανδημίας. Κλειδωμένοι σε απάνθρωπες συνθήκες σε στρατόπεδο όπου είναι αδύνατη ακόμα και η πιο στοιχειώδης «κοινωνική απόσταση», η είδηση ότι υπήρξαν δεκάδες κρούσματα έφερε την εξέγερση».

Το ΜέΡΑ 25 προσθέτει ότι «αν ήμασταν εμείς και τα παιδιά μας κλειδωμένοι σε ένα τέτοιο στρατόπεδο, ο ένας πάνω στον άλλον, δεν θα ψάχναμε να βρούμε, απελπισμένα, τρόπο να βγούμε; Κάποιοι από τους πρόσφυγες θεώρησαν ότι ο μόνος τρόπος που μπορούσαν να ανοίξουν τις πόρτες του στρατόπεδου συγκέντρωσής τους ήταν να βάλουν φωτιά».

Η Μόρια είναι μια ντροπή για την Ε.Ε, υπογραμμίζει το ΜέΡΑ 25, και προσθέτει ότι ταυτόχρονα «είναι μια διαρκής καταδίκη των ελληνικών κυβερνήσεων που τη χτίσανε και την μετατρέψανε σε στρατόπεδο συγκέντρωσης. Και είναι μια καταδίκη της ‘Ανγκελα Μέρκελ και των μισανθρωπικών συμφωνιών της με τον Ερντογάν που εργαλειοποιεί τους πρόσφυγες».

Το ΜέΡΑ 25 τονίζει την ανάγκη «αντί για ξενοφοβικές αντιδράσεις, καλούμαστε να πιέσουμε τις κυβερνήσεις μας να αλλάξουν ρότα. Τουλάχιστον η φωτιά αυτή μας έδωσε την ευκαιρία να ξανασκεφτούμε τι κάνουμε, να αλλάξουμε πολιτική», ενώ ζητά να καθιερωθεί ξανά η ελευθερία μετακίνησης των προσφύγων από τα νησιά στην ευρωπαϊκή ενδοχώρα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments