Πολιτική

Ελληνοτουρκικά: «Δεν έγινε διάλογος με την Τουρκία στο ΝΑΤΟ» λένε διπλωματικές πηγές

Ελληνοτουρκικά: «Δεν έγινε διάλογος με την Τουρκία στο ΝΑΤΟ» λένε διπλωματικές πηγές
Ελληνοτουρκικά: Για fake news της Τουρκίας κάνουν λόγο ελληνικές διπλωματικές πηγές όσον αφορά υποτιθέμενο διάλογο στο ΝΑΤΟ.

Fake news της Άγκυρας λέει η Αθήνα ότι είναι οι τουρκικοί ισχυρισμοί περί διαλόγου στο ΝΑΤΟ. Πιο συγκεκριμένα, οι ελληνικές διπλωματικές διαψεύδουν όσα έγιναν γνωστά από την τουρκική πλευρά περί «ανταλλαγής απόψεων» στο πλαίσιο «τεχνικών συζητήσεων» στο ΝΑΤΟ.

Διπλωματικές πηγές τονίζουν ότι ο Έλληνας αξιωματικός μετέβη στο γραφείο του Προέδρου της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ έτσι ώστε να υποβάλει τα σχόλια της ελληνικής πλευράς επί των προτάσεων του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ για ενδεχόμενο μηχανισμό αποκλιμάκωσης. Ο Πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής ζήτησε από τον Έλληνα Αξιωματικό σειρά διευκρινήσεων επί των υποβληθέντων σχολίων.

Όπως υπογραμμίζουν διπλωματικές πηγές, δεν υπήρξε διάλογος με τον Τούρκο αξιωματικό. Επιπρόσθετα, οι αναφορές σε «ανταλλαγή απόψεων» στο πλαίσιο «τεχνικών συζητήσεων» εντάσσονται στη διαρκή προσπάθεια της Τουρκίας να παρουσιάσει μια εικόνα που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα προκειμένου να αποφύγει την επιβολή κυρώσεων για τις παράνομες ενέργειές της.

Νωρίτερα το τουρκικό υπουργείο Άμυνας είχε υποστηρίξει ότι πραγματοποιήθηκε η συνάντηση των τεχνικών αντιπροσωπειών της Ελλάδας και της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ. Σύμφωνα με το ίδιο «έγινε ανταλλαγή απόψεων στη συνάντηση όπου συζητήθηκαν μέτρα για την πρόληψη πιθανής παρέμβασης μεταξύ στρατιωτικών παραγόντων». Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε ακόμη ότι προγραμματίζεται νέα επικοινωνία τις επόμενες ημέρες.

Να θυμίσουμε ότι σχεδόν δύο ώρες κράτησε η προγραμματισμένη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, που πραγματοποιήθηκε πριν την έναρξη των εργασιών της Ευρωμεσογειακής Διάσκεψης στην Κορσική.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, υπήρξε απόλυτη συμφωνία και συμβατότητα στην κεντρική στρατηγική απέναντι στην Τουρκία. «Σταματούν οι προκλήσεις και αρχίζουν οι συζητήσεις, διαφορετικά ανοίγει ο δρόμος για κυρώσεις» συμφώνησαν οι δυο ηγέτες, κάτι που, όπως σημειώνουν οι ίδιες πήγες, είναι στο κλίμα του άρθρου του πρωθυπουργού στις τρεις ξένες εφημερίδες.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ακόμα ακόμη ότι συζητήθηκε η προοπτική και το ενδιαφέρον μιας στρατηγικής σχέσης. Κυβερνητικές πηγές έλεγαν: «Κάντε λίγη υπομονή και θα ακούσετε περισσότερα από τον πρωθυπουργό στη Θεσσαλονίκη». «Η Ελλάδα δεν είναι μόνη της. Έχει πολλούς εταίρους στο πλευρό της, κάτι που αναμένεται να αποτυπωθεί και στα συμπεράσματα (Διακήρυξη) της Ευρωμεσογειακής Διάσκεψης», σημείωναν οι ίδιες πηγές.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments