Πολιτική

Τσαβούσογλου ελληνοτουρκικά: Διάλογος με Ελλάδα μόνο «άνευ προϋποθέσεων»

Τσαβούσογλου ελληνοτουρκικά: Διάλογος με Ελλάδα μόνο «άνευ προϋποθέσεων»
Τσαβούσογλου ελληνοτουρκικά: Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας ανέφερε ότι Έλληνες και Τούρκοι αξιωματούχοι είχαν πραγματοποιήσει πολλές συναντήσεις και ως εκ τούτου αποφασίστηκαν τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας μιλώντας σήμερα, Πέμπτη, στην επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, υποστήριξε ότι η«Γερμανία μάς ζήτησε να δώσουμε μια ευκαιρία στη διπλωματία, αλλά “αυτοί έδειξαν ότι δεν ήταν έτοιμοι για διάλογο”.

​Ο Τσαβούσογλου ανέφερε ότι Έλληνες και Τούρκοι αξιωματούχοι είχαν πραγματοποιήσει πολλές συναντήσεις και ως εκ τούτου αποφασίστηκαν τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών. «Θα προχωρούσαμε σε κοινό ανακοινωθέν στις 7 Αυγούστου. Ωστόσο, λίγο αργότερα, δυστυχώς, η Ελλάδα επικύρωσε τη συμφωνία με την Αίγυπτο», ανέφερε, μεταξύ άλλων.

Πρόσθεσε ότι η Τουρκία υποστήριξε τις προσπάθειες μεσολάβησης της Γερμανίας και πως ο ίδιος συμφώνησε να συναντηθεί με τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Δένδια. “Ωστόσο, η ελληνική πλευρά αρνήθηκε” συμπλήρωσε.«Ανταποκριθήκαμε θετικά στην ανακοίνωση από τον γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ στις 3 Σεπτεμβρίου. Όμως η Ελλάδα είπε “ναι” στην αρχή, αλλά ύστερα από την εξήγηση του γενικού γραμματέα είπαν όχι».

Σε ό,τι αφορά τη στάση της Τουρκίας, ο ίδιος τόνισε:

«Είμαστε έτοιμοι για διάλογο χωρίς προϋποθέσεις. Αλλά αν η Ελλάδα επιμείνει, τότε επιμένουμε και στις προϋπόθεσεις μας». Επιπλέον, ο Τσαβούσογλου κάλεσε την ΕΕ να παραμείνει αμερόληπτη στη διαμάχη της Τουρκίας με την Ελλάδα. Υποστήριξε, μάλιστα, ότι η ΕΕ δεν έχει δικαιοδοσία για το θέμα με τα θαλάσσια σύνορα.

Bloomberg για ελληνοτουρκικά: Αν η ΕΕ δεν σταθεί δίπλα στην Ελλάδα απέναντι στην Τουρκία, δεν έχει λόγο ύπαρξης

«Δεν έχει λόγο ύπαρξης η ΕΕ» αν δεν σταθεί δίπλα στην Ελλάδα απέναντι στην Τουρκία επισημαίνει άρθρο που φιλοξενείται στο Bloomberg. Αναλυτικότερα, το άρθρο στο διεθνές πρακτορείο ειδήσεων αναφέρει ότι: «Οι εντάσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο είναι ένα θέμα πρέπει να αντιμετωπιστεί με ειλικρίνεια από την ΕΕ. Μια χώρα – μέλος της, η Ελλάδα είναι αντιμέτωπη με εδαφικές διεκδικήσεις από ένα γειτονικό κράτος, την Τουρκία.

Και αντί να υπερασπίζονται με σθένος την Ελλάδα πολλές ευρωπαϊκές χώρες κρατούν μια αμφιλεγόμενη στάση καθώς φοβούνται τις πολιτικές και οικονομικές επιπτώσεις που θα υπάρξουν αν σταθούν απέναντι στην Άγκυρα. Αυτό, θέτει ένα θεμελιώδες ερώτημα για την ένωση: Τι νόημα έχει αυτό το κλάμπ των κρατών αν δεν είναι έτοιμο να προστατεύσει τα μέλη του;».

Έπειτα, το άρθρο συνεχίζει αναφέροντας ότι «αυτός ο δισταγμός, κινδυνεύει να προκαλέσει την δυσαρέσκεια της Αθήνας λίγα χρόνια μετά τον αδέξιο χειρισμό της ΕΕ στην κρίση χρέους της Ελλάδας. Κινδυνεύει επίσης να δημιουργήσει ένα επικίνδυνο προηγούμενο για όλα τα κράτη – μέλη. Αν η Τουρκία μπορεί να εκμεταλλευτεί τους διχασμούς μέσα στην ΕΕ τότε και άλλες χώρες όπως η Ρωσία και η Κίνα θα κάνουν το ίδιο.

Η Τουρκία εδώ και χρόνια θέλει να επαναχαράξει τα θαλάσσια σύνορά της με την Ελλάδα. Και αυτές οι μακροχρόνιες διεκδικήσεις της επανήλθαν δριμύτερες μετά τις πρόσφατες ανακαλύψεις υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο και η Τουρκία έγινε πιο επιθετική στην καταπατώντας την περιοχή.

Και η διπλωματική διαμάχη τώρα απειλεί να κλιμακωθεί σε ολοκληρωτικό πόλεμο καθώς οι δύο χώρες εμπλέκονται σε στρατιωτικές αψιμαχίες σε μια όλο και πιο τεταμένη περιοχή του κόσμου, η οποία περιλαμβάνει τη Λιβύη, το Ισραήλ και την Αίγυπτο. Η Κύπρος, και αυτή μέλος της ΕΕ είναι επίσης αντιμέτωπη με τις τουρκικές απαιτήσεις».

Το άρθρο στο Bloomberg αναφέρεται ιδιαίτερα στη Γαλλία και τη στάση αλληλεγγύης που έχει δείξει στην Ελλάδα και υπενθυμίζει τι αναφέρει το καταστατικό της ΕΕ για την πολιτική αλληλεγγύης που πρέπει να έχουν μεταξύ τους οι χώρες – μέλη. Ξεχωρίζει όμως και τη Γερμανία και την Ιταλία που η μόνη τους έγνοια είναι να μην υπονομεύσουν τις στενές οικονομικές σχέσεις τους με την Τουρκία. Φοβούνται επίσης μην αλλάξει στάση ο Ερντογάν στο μεταναστευτικό.

Το άρθρο καταλήγει λέγοντας ότι στη Σύνοδο Κορυφής στην οποία όπως αναφέρει οι ηγέτης της ΕΕ θα πρέπει στηρίζοντας την Ελλάδα και την Κύπρο να παρουσιάσουν ένα ενιαίο μέτωπο απέναντι στην Τουρκία και να της επιβάλλουν σκληρές κυρώσεις. Αν η αλληλεγγύη σημαίνει κάτι ως λέξη για όλους αυτούς τώρα είναι η ευκαιρία να το αποδείξουν.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments