Ελλάδα

Μόρια φωτιά: Σε εκκλησίες και νεκροταφεία κοιμούνται οι μετανάστες στη Λέσβο [pics]

Μόρια φωτιά: Σε εκκλησίες και νεκροταφεία κοιμούνται οι μετανάστες στη Λέσβο [pics]
Μόρια φωτιά: Σοκάρουν οι εικόνες με μετανάστες και πρόσφυγες με τα υπάρχοντά τους μέσα σε εκκλησία και νεκροταφείο της Λέσβου.

Σε δρόμους, χωράφια, μέχρι και νεκροταφεία αναγκάζονται να διανυκτερεύουν χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που έμειναν άστεγοι μετά τις πυρκαγιές που κατέκαψαν το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας, στη Λέσβο.

Οι φωτογραφίες που κάνουν το γύρο του Διαδικτύου είναι ενδεικτικές της άθλιας κατάστασης που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι στο νησί. Τους απεικονίζουν άστεγους μέσα στην απελπισία τους, να καταφεύγουν σε νεκροταφεία και εκκλησίες προκειμένου να βρουν καταφύγιο και ένα μέρος να εναποθέσουν όσα υπάρχοντα κουβαλούν μαζί τους. Όπως φαίνεται, ξαπλώνουν πάνω στα μνήματα αλλά και μέσα στις εκκλησίες, στις οποίες εισέρχονται για να φάνε και να ξεκουραστούν.

Οι μέχρι στιγμής πληροφορίες αναφέρουν πως οι σκηνές δεν έχουν ακόμα τοποθετηθεί και μόνο ένα πλοίο έφτασε μέχρι στιγμής στη Λέσβο μιας και δεν έχουν καταφθάσει, ακόμα, τα δύο αρματαγωγά που αναμένεται να φιλοξενήσουν τις ευαίσθητες ομάδες. Να θυμίσουμε πως την Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου, στο λιμάνι του Σιγρίου στη δυτική Λέσβο, 100 χιλιόμετρα από τη Μυτιλήνη, έδεσε, νωρίς το πρωί, το πλοίο «Blue Star Chios» στο οποίο, σύμφωνα με το σχέδιο της κυβέρνησης που ανακοινώθηκε στη Μυτιλήνη, θα στεγασθούν 1000 άτομα από τους πυρόπληκτους πρόσφυγες και μετανάστες που ζουν σε δρόμους και χωράφια. Άλλοι τόσοι θα στεγασθούν σε αρματαγωγά του Πολεμικού Ναυτικού, τα οποία δεν έχουν φτάσει ακόμα στη Μυτιλήνη, όπως αναφέραμε.

Την ίδια ώρα, κάτοικοι της Μόριας με τη συμπαράσταση της δημοτικής Αρχής Μυτιλήνης κατέλαβαν τον πρώτο δρόμο που οδηγεί στις καμένες εγκαταστάσεις του ΚΥΤ της Μόριας, με στόχο να μην επιτρέψουν την πρόσβαση σε αυτό μηχανημάτων και υποδομών για τον καθαρισμό και την προσωρινή λειτουργία του χώρου ως καταυλισμός. Από την άλλη πλευρά του δρόμου, η πρόσβαση δεν είναι δυνατή αφού εκεί βρίσκονται οι πυρόπληκτοι.

Σε δήλωσή του ο δήμαρχος Μυτιλήνης, Στρατής Κύτελης, ανέφερε σχετικά πως ασπαζόμενος την αγανάκτηση των δημοτών για την παρούσα κατάσταση και τηρώντας απαρέγκλιτα τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, θα συνεχίσει να προσπαθεί με όλες του τις δυνάμεις για το οριστικό κλείσιμο του ΚΥΤ Μόριας, εμμένοντας στην απόφαση «καμία δομή στη Λέσβο». Επίσης, ο δήμαρχος καλεί «όποιον θέλει και μπορεί να βρεθεί το πλάι του, ώστε να συνδράμει και εκείνος στην κρίσιμη αυτή στιγμή, που μπορεί να σηματοδοτήσει το οριστικό κλείσιμο του ΚΥΤ Μόριας».

Παράλληλα, ένα C130 με γιατρούς, νοσηλευτές και εξοπλισμό αναχωρεί το Σάββατο για τη Λέσβο όπως ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου. Ειδικότερα, ο Φιλίπ Γκοφάν σημειώνει σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το εξής: «Μετά από αίτημα για βοήθεια, ενεργοποίησα την επιχείρηση B-Fast (μηχανισμός άμεσης επέμβασης). 13 γιατροί και νοσηλευτές εξειδικευμένοι μαζί με εξοπλισμό αναχωρούν αυτό το Σάββατο με C130 για τη Λέσβο».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments