Ελλάδα

Μόρια μετανάστες: Στο Καρά Τεπέ ο πρόχειρος καταυλισμός – Εικόνες χάους στους δρόμους [pics+vid]

Μόρια μετανάστες: Στο Καρά Τεπέ ο πρόχειρος καταυλισμός – Εικόνες χάους στους δρόμους [pics+vid]
Μόρια μετανάστες: Η περιοχή που βολιδοσκοπείται για την κατασκευή του πρόχειρου καταυλισμού είναι πίσω από το πεδίο βολής.

Ξεκίνησαν οι εργασίες στο Καρά Τεπέ προκειμένου χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες να μεταφερθούν εκεί και να μην μένουν πια στον δρόμο, τις εκκλησίες και τα νεκροταφεία μετά τις φωτιές που ξέσπασαν στο Κέντρο Ταυτοποίησης και Υποδοχής της Μόριας την Τρίτη (8 Σεπτεμβρίου).

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, οι εργασίες άρχισαν στη Λέσβο με σκοπό τη δημιουργία ενός πρόχειρου, αυτοσχέδιου καταυλισμού με σκηνές, ώστε να μεταφερθούν εκεί οι άστεγοι πρόσφυγες και μετανάστες, μετά την καταστροφή του ΚΥΤ στη Μόρια από τις πυρκαγιές. Οι εικόνες απόγνωσης και εξαθλίωσης έχουν κάνει τον γύρο του κόσμου και η κυβέρνηση βρίσκεται σε αγώνα με τον χρόνο προκειμένου να εγκατασταθούν ξανά οι μετανάστες, με ασφάλεια, σε σκηνές.

Η περιοχή που βολιδοσκοπείται για την κατασκευή του πρόχειρου καταυλισμού είναι πίσω από το πεδίο βολής του Καρά Τεπέ, σε έκταση ιδιοκτησίας του Ελληνικού Δημοσίου. Ωστόσο, δεν πρόκειται για μόνιμη μετεγκατάσταση των μεταναστών, καθώς όπως έχει δηλώσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης η Μόρια δεν θα είναι πλέον ίδια, εννοώντας ότι δεν θα συνεχιστεί η διαμονή μεταναστών σε παραπήγματα. Και όπως φαίνεται και από τις φωτογραφίες, έχουν ξεκινήσει οι εργασίες στην περιοχή που έχει επιλεγεί και ήδη μεταφέρονται με ελικόπτερα σκηνές προκειμένου να στηθεί η προσωρινή δομή φιλοξενίας.

Επίσης, κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες, λόγω του συνωστισμού που δημιουργείται, διανέμεται φαγητό και νερό, ενώ από το πρωί τρία αυτοκίνητα του ΕΟΔΥ προσφέρουν υπηρεσίες μετακινούμενα με προσωπικό ανάμεσα στους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Την ίδια ώρα, ενισχύθηκαν οι αστυνομικές δυνάμεις στη Λέσβο, καθώς έφτασε στο νησί ένα καράβι με κλούβες ΜΑΤ, θωρακισμένα οχήματα ρίψης νερού «Αίας» και περιπολικά.

Σύμφωνα με την τοπική ιστοσελίδα stonisi, στο σύνολο τους οι μεν κλούβες οδηγήθηκαν κατά μήκος του τμήματος του δρόμου όπου βρίσκονται οι άστεγοι μετανάστες και πρόσφυγες, από τον Καρά Τεπέ μέχρι τη Μόρια. Τα δε θωρακισμένα οχήματα νερού στάθμευσαν στη βάση της Πυροσβεστικής στον Καρά Τεπέ. Σύμφωνα με το τοπικό Μέσο, από το πλοίο δεν αποβιβάστηκαν Αστυνομικοί, και πηγές αναφέρουν ότι έφτασαν στη Μυτιλήνη με πτήσεις αεροπλάνων τύπου C-130.

Θυμίζουμε τις ενέργειες, στις οποίες έχει προχωρήσει, για την αντιμετώπιση των έκτακτων συνθηκών στη Λέσβο, το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται, έχει προχωρήσει στην παροχή σίτισης και πόσιμου νερού αδιαλείπτως σε όλους τους επωφελούμενους που διαβιούν, αυτή τη στιγμή, σε εξωτερικούς χώρους και προσωρινά καταλύματα στο νησί, στη μεταφορά του απαραίτητου υλικού για τη στέγαση των επωφελούμενων, το οποίο και θα τοποθετηθεί σε ασφαλή χώρο και στη διανομή ειδών υγιεινής στους επωφελούμενους, με στόχο την υγειονομική προστασία τους.

Επίσης, το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου έχει έρθει σε επικοινωνία με σημαντικό αριθμό κρατών-μελών της ΕΕ, τα οποία και εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους. Παράλληλα, έχει λάβει διαβεβαιώσεις για την αποστολή υλικής βοήθειας για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών. «Το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την αντιμετώπιση των υφιστάμενων προβλημάτων, καθώς και για την εξεύρεση λύσης για την στέγαση του μεταναστευτικού πληθυσμού που διέμενε στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας», καταλήγει η ανακοίνωση.

Ανθρωπιστική βοήθεια από Ελβετία και Γερμανία

Ανθρωπιστική βοήθεια της ελβετικής κυβέρνησης βάρους 1,2 τόνων αναμένεται να φτάσει στην Ελλάδα εντός της ημέρας, προκειμένου να διανεμηθεί στους πρόσφυγες της Μόριας. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, το αεροσκάφος θα προσγειωθεί στο αεροδρόμιο της Ελευσίνας γύρω στις 17.00 μ.μ. και τη βοήθεια θα παραλάβουν ο αναπληρωτής υπουργός, Γιώργος Κουμουτσάκος, και ο Ελβετός πρέσβης στην Ελλάδα.

Η αποστολή περιλαμβάνει κουβέρτες και είδη προσωπικής υγιεινής, ενώ θα ταξιδέψει και ένας ειδικός από την Ελβετία για να συνδράμει στην κατανομή του υλικού. Με δεύτερη αποστολή, που αναμένεται μέσα στην εβδομάδα, η ελβετική κυβέρνηση θα παράσχει επίσης σκηνές και τέντες. Εξάλλου, εντός των επόμενων δύο ημερών αναμένεται φορτηγό από τη Γερμανία με ανθρωπιστική βοήθεια το οποίο θα φτάσει στο λιμάνι του Πειραιά και στη συνέχεια θα ταξιδέψει για τη Λέσβο. Το υλικό που αποστέλλει η γερμανική κυβέρνηση περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τέντες, κρεβάτια, υπνόσακους και στρώματα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments