Ελλάδα

Άνοιγμα σχολείων: Προβλήματα στη διανομή των μασκών – Τι θα ισχύσει σε περίπτωση κρούσματος

Άνοιγμα σχολείων: Προβλήματα στη διανομή των μασκών – Τι θα ισχύσει σε περίπτωση κρούσματος
Άνοιγμα σχολείων: Η ώρα για το πρώτο κουδούνι πλησιάζει, με προσπάθειες να λυθούν θέματα που προκύπτουν τις τελευταίες μέρες. Προβλήματα παρουσιάστηκαν στη διανομή των μασκών, με δημάρχους να εκφράζουν την ανησυχία τους, ενώ το υπουργείο προσπαθεί να περιγράψει το τι θα γίνει σε περίπτωση κρουσμάτων.

Το άνοιγμα των σχολείων έχει να αντιμετωπίσει την πρόκληση της μάσκας. Από τη μία ανησυχία προκαλούν τα προβλήματα που παρουσιάζονται στη διανομή των μασκών, από την άλλη υπάρχει προβληματισμός για τους αρνητές της μάσκας που απειλούν με νέες συγκεντρώσεις. Μάλιστα εκπαιδευτικοί καταγγέλλουν ότι δέχονται απειλές και ζητούν νομική προστασία.

Αξίζει να σημειωθεί πως την Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου, υπήρξε και παρέμβαση εισαγγελέα για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης προκειμένου να διερευνηθεί το ενδεχόμενο να έχουν διαπραχθεί οι αξιόποινες πράξεις της παραβίασης μέτρων για την πρόληψη των ασθενειών, της διέγερσης σε ανυπακοή και της παράνομης βίας, αναφορικά με συγκεντρώσεις που πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή, 6 Σεπτεμβρίου, σε πολλές περιοχές της χώρας.

Μία αντί για δύο μάσκες στους μαθητές

Πάντως, μία ανάσα πριν την επιστροφή στα θρανία, υπήρξε ανατροπή ως προς τον αριθμό των μασκών που θα δοθεί ανά μαθητή. Τελικά, θα δοθεί μία μάσκα αντί για δύο, όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί. Η αλλαγή προκλήθηκε από το γεγονός ότι το ΣΤ’ Κλιμάκιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου απέρριψε τρεις από τους 25 προμηθευτές μασκών, καθώς δεν προσκόμισαν τα αναγκαία έγγραφα που προβλέπει η νομοθεσία. Το Κλιμάκιο επεξεργάστηκε 25 συμβάσεις που αφορούσαν την προμήθεια μεγάλου αριθμού μασκών, οι οποίες πρόκειται να διανεμηθούν στα σχολεία. Η σχετική απόφαση εκδόθηκε από το ΣΤ’ Κλιμάκιο, στο οποίο προήδρευε ο σύμβουλος Δημήτριος Πέππας και εισηγητής ήταν ο πάρεδρος Νικόλαος Σταματίου, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Συνεχίζεται η διανομή των μασκών – Που εμφανίζονται προβλήματα

Με καθυστέρηση γίνεται η διανομή των μασκών στα σχολεία της χώρας. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), οι μάσκες έχουν ήδη σταλεί σε πολλές περιοχές, την ώρα που στην Αττική, που έχει και τον κύριο όγκο των σχολείων και των αναγκών σε μάσκες, η «τροφοδοσία» ξεκινά το Σάββατο.

«Ήδη έχουν σταλεί οι απαραίτητες ποσότητες στα μικρά νησιά και τη Βόρεια Ελλάδα, σήμερα Παρασκευή, αποστέλλονται σε Ήπειρο, Θεσσαλία, Στερεά Ελλάδα, Κρήτη, λοιπά νησιά και Πελοπόννησο και αύριο Σάββατο ξεκινά η τροφοδοσία της Αττικής» αναφέρεται χαρακτηριστικά. Η ΚΕΔΕ καλεί τους δήμους «σε συνεργασία με τη σχολική κοινότητα να καταβάλουν κάθε προσπάθεια, προκειμένου να φτάσει τουλάχιστον μία μάσκα για κάθε παιδί και εκπαιδευτικό στα σχολεία».

Ακόμη, η ΚΕΔΕ αναφερόμενη σε σχετικό διαγωνισμό που διεξήγε επισημαίνει ότι η διαδικασία ξεκίνησε στις 24 Αυγούστου με την έκδοση της σχετικής Υπουργικής Απόφασης. Και εκείνη «έτρεξε σε χρόνο ρεκόρ τον διαγωνισμό, ο οποίος έκλεισε στις 03/09 με την ανάδειξη των προσωρινών αναδόχων, κατέθεσε φάκελο προς έγκριση στο Ελεγκτικό Συνέδριο στις 04/09, και στις 08/09 πήρε την έγκριση για την υπογραφή των συμβάσεων». Από τον διαγωνισμό αναδείχθηκαν 20 ανάδοχοι για την προμήθεια των 5.000.000 μασκών, που σχεδόν στο σύνολό τους κατασκευάζονται στην Ελλάδα, όπως σημειώνει η ΚΕΔΕ.

Ακατάλληλες οι μάσκες που δόθηκαν στη Θεσσαλονίκη

«Οι 27.000 μάσκες κρίθηκαν ακατάλληλες. Κακώς τις παρέλαβε η ΚΕΔΕ στην Αθήνα και τις απέστειλε στο δήμο Θεσσαλονίκης», δήλωσε μιλώντας στο Ράδιο Θεσσαλονίκη ο αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ, Λάζαρος Κυρίζογλου. Ο ίδιος σημείωσε πως προκύπτουν ευθύνες και πως πρέπει να βρεθεί τρόπος να αντικατασταθούν. Ο δήμος Αμπελοκήπων – Μενεμένης όπου ο κ. Κυρίζογλου είναι δήμαρχος, έχει ήδη προμηθευτεί 7.200 μάσκες, οι οποίες στοίχισαν περίπου 10.000 ευρώ.

«Εμείς πληρώσαμε τις μάσκες, με χρήματα του Δήμου, για να μην εκτεθούμε στα μάτια γονέων και μαθητών», πρόσθεσε ο κ. Κυρίζογλου. Πρόσθεσε, τέλος, ακόμη ότι «η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να χορηγήσει τις μάσκες στους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς».

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου, από την πλευρά του, τόνισε στο thestival.gr ότι «μέχρι τη Δευτέρα όταν και θα ανοίξουν τα σχολεία θα είναι όλα έτοιμα. Το ζήτημα που προέκυψε αφορά στις προδιαγραφές των μασκών. Παρά τις ενστάσεις του προμηθευτή, ως βήμα σοβαρότητας κι υπευθυνότητας απέναντι στους μαθητές και στους εκπαιδευτικούς μας, η ποσότητα αυτή θα αντικατασταθεί άμεσα από άλλον προμηθευτή, εντός του υπάρχοντος διαγωνισμού».

Τι θα γίνει σε περίπτωση κρουσμάτων

Η Βάνα Παπαευαγγέλου, καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ μιλώντας στην ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, αναφέρθηκε στο πώς θα γίνεται η διαχείριση των ύποπτων κρουσμάτων στα σχολεία. Έτσι λοιπόν στην περίπτωση που κάποιος από τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς ή εργαζόμενος στο σχολείο παρουσιάσει συμπτώματα που παραπέμπουν στη νόσο το Σαββατοκύριακο ή σε ημέρα που δεν είναι ανοιχτό το σχολείο, θα πρέπει να παραμείνει στο σπίτι του και να ενημερώσει τη σχολική μονάδα για τα συμπτώματα που έχει.

Στην περίπτωση που ένας μαθητής είναι στο σχολείο και εμφανίσει ξαφνικά συμπτώματα κορονοϊού, θα πρέπει να γίνει άμεση επικοινωνία με την οικογένεια για να παραλάβει το παιδί και στο μεσοδιάστημα θα απομονωθεί σε ειδικό αεριζόμενο χώρο μακριά από τα παιδιά και με μάσκα. Το προσωπικό θα πρέπει να κάνει χρήση πιο εξειδικευμένου εξοπλισμού. Το παιδιά θα πρέπει να κάνουν χρήση ενισχυμένου προστατευτικού εξοπλισμού, όπως γάντια, αδιάβροχη ποδιά, πιθανώς και προμετωπίδας εκτός από μάσκα, ενώ κατά την αποχώρηση θα πρέπει να γίνει επιμελής καθαρισμός του χώρου.

Πότε θα κλείνει η τάξη

Στη συνέχεια το παιδί θα επισκεφθεί τον θεράποντα γιατρό και θα χαρακτηριστεί αν είναι ύποπτο για λοίμωξη, οπότε και θα γίνει τεστ κατά προτεραιότητα. Εν αναμονή του αποτελέσματος από το τεστ το παιδί θα μείνει σπίτι του και το σχολείο θα συνεχίσει κανονικά τη λειτουργία του. Εάν μέλος του προσωπικού, ενήλικας, εμφανίσει στο σχολείο συμπτώματα, θα πρέπει είτε να αποχωρήσει είτε να μείνει στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο μέχρι να τον παραλάβει κάποιος οικείος του αν ασθενεί. Θα επισκεφθεί τον γιατρό. Το σχολείο και πάλι θα συνεχίσει κανονικά τη λειτουργία του μέχρι να βγει το τεστ.

Στο σχολείο θα μπορεί να επιστρέψει αν βγει θετικό το τεστ είτε είναι μαθητής είτε ενήλικος μετά την πάροδο 10 ημερών, ενώ έπειτα από ένα 24ωρο χωρίς πυρετό και χωρίς λήψη αντιπυρετικού σε περίπτωση που είναι αρνητικό το τεστ, ενώ δεν χρειάζεται να υποβληθεί σε δεύτερο.

Όσον αφορά στις στενές επαφές και μιλάμε για μαθητή, τότε θα μιλάμε για όλους τους μαθητές του σχολείου. Στην περίπτωση εκπαιδευτικού όλη η τάξη. Αν είναι σε Γυμνάσιο ή Λύκειο, μιλάμε για περισσότερους μαθητές αφού διδάσκουν σε πολλά τμήματα.

Όλοι αυτοί θα πρέπει να απομακρυνθούν από το σχολείο και θα μπορούν να επιστρέψουν ύστερα από 14 ημέρες. Αν έχουμε δυο κρούσματα στο ίδιο σχολείο, εκεί ο υπεύθυνος θα πρέπει να ενημερώσει όλο το σχολείο. Θα πρέπει να ενισχυθούν τα μέτρα και ανάλογα με τα αποτελέσματα θα αποφασισθεί αν θα πρέπει να γίνουν τεστ και σε άλλα άτομα.Σε περίπτωση που έχουμε τρία περιστατικά εντός 14 ημερών που δεν έχουν επαφή εκτός σχολείου και δεν είναι συγγενικά πρόσωπα, τότε έχουμε συρροή κρουσμάτων. Σε αυτή την περίπτωση είναι πιθανή η διακοπή λειτουργίας της σχολικής μονάδας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments