Πολιτική

Μητσοτάκης ΔΕΘ: Τι θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός σήμερα

Μητσοτάκης ΔΕΘ: Τι θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός σήμερα
Μητσοτάκης ΔΕΘ: Τα ελληνοτουρκικά, η πορεία της πανδημίας και η οικονομία στο κέντρο της ομιλίας του πρωθυπουργού σήμερα.

Σε μια διαφορετική ΔΕΘ από τις προηγούμενες, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα ανακοινώσει σήμερα τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης αναφορικά με τα ελληνοτουρκικά, την πανδημία και την οικονομία. Μπορεί η ομιλία του πρωθυπουργού να γίνει σε ακροατήριο 50 ατόμων, και η ΔΕΘ να έχει αναβληθεί λόγω των μέτρων κατά του κορωνοϊού, ωστόσο η ομιλία του πρωθυπουργού είναι κρίσιμη, καθώς οι εξελίξεις και στα τρία ανοιχτά μέτωπα κάθε άλλο παρά αισιόδοξες είναι.

Οι πρωτόγνωρες συνθήκες που βιώνει η χώρα λόγω πανδημίας, καθώς και η τουρκική προκλητικότητα, καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό τα μέτρα, που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με το flash.gr. Τα μέτρα θα αφορούν τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά. Σύμφωνα με πληροφορίες, φαίνεται να έχουν κλειδώσει οι εξαγγελίες, μετά και την απόφαση του Eurogroup της Παρασκευής 11 Σεπτεμβρίου 2020, για διατήρηση μιας δημοσιονομικής χαλάρωσης και το 2021.

Σύμφωνα, πάντα, με πληροφορίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να εξαγγείλει:

  • Μείωση ασφαλιστικών εισφορών (κατά 2 με 3 μονάδες)
  • Μείωση εισφοράς αλληλεγγύης (έως 50%)
  • Παράταση μειωμένης προκαταβολής φόρου
  • Μείωση ΕΝΦΙΑ (έως 10%)
  • Ενίσχυση ενόπλων δυνάμεων (προσωπικό, εξοπλισμοί)

Επιπλέον, ο πρωθυπουργός θα κάνει τον απολογισμό του ενός έτους στη διακυβέρνηση της χώρας. Η ομιλία του το βράδυ του Σαββάτου θα γίνει σε ακροατήριο 50 ατόμων, ακολουθώντας κατά γράμμα τα υγειονομικά πρωτόκολλα για τις συγκεντρώσεις. Ανάμεσά τους θα βρίσκονται μόνο οι υπουργοί που σχετίζονται άμεσα με θέματα οικονομίας και ανάπτυξης και οι υπόλοιποι προσκεκλημένοι θα είναι εκπρόσωποι παραγωγικών φορέων και εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών. Η αίθουσα στο Βελλίδειο θα είναι κι αυτή προσαρμοσμένη στις ανάγκες του περιορισμένου ακροατηρίου, ενώ η ομιλία θα έχει μικρότερη διάρκεια. Κάθε χρόνο τέτοια εποχή, η Θεσσαλονίκη ζούσε ημέρες γιορτής. Φέτος η εικόνα που παρουσιάζει η συμπρωτεύουσα, είναι εντελώς διαφορετική.

Ελληνοτουρκικά

Όσον αφορά το μέτωπο των ελληνοτουρκικών  ο κ. Μητσοτάκης, σύμφωνα με το ethnos.gr, αναμένεται να ανακοινώσει την ενίσχυση του έμψυχου δυναμικού των Ενόπλων Δυνάμεων με πάνω από 5.000 οπλίτες, ενώ σημαντικές αναμένεται να είναι και οι διαρθρωτικές παρεμβάσεις στην εγχώρια αμυντική βιομηχανία, που θα ανακοινωθούν και στόχο έχουν να της δώσουν μεταξύ άλλων και μία αναπτυξιακή ώθηση.Tέτοιο παράδειγμα κατά πληροφορίες αποτελεί η ΕΑΒ για την οποία αναζητείται στρατηγικός επενδυτής, την ώρα, που τελεσφορούν οι διαγωνιστικές διαδικασίες για τα ναυπηγεία της Ελευσίνας και τον Σκαραμαγκά.

Για το μέτωπο της πανδημίας

Στο υγειονομικό κομμάτι, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να ανακοινώσει, ως επιβράβευση της σημαντικής προσφοράς του επικουρικού προσωπικού καθ όλη την διάρκεια της κρίσης του κορονοϊού, όπως θα πει χαρακτηριστικά, αλλά και με στόχο την ενίσχυση του ΕΣΥ την πρόσληψη με μόνιμα χαρακτηριστικά συνολικά πάνω από 3000 νοσηλευτών. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο πρωθυπουργός αναμένεται να ανακοινώσει συγκεκριμένο αριθμό νέων Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, αλλά και την πολιτική βούληση να διατηρήσει ενεργούς στο ΕΣΥ αξιοποιώντας κοινοτικά κονδύλια περί τους 4000 συμβασιούχους.

Η παρατήρηση σε δημοσιογράφο για τη μάσκα

Λόγω του επιβαρυμένου προγράμματός του (καθώς επέστρεψε στις 4.30 τα ξημερώματα από την Αζαξιό όπου πραγματοποιήθηκε η Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη), ο κ. Μητσοτάκης έφτασε στη Θεσσαλονίκη αργά το βράδυ της Παρασκευής 11 Σεπτεμβρίου 2020, χωρίς να συμμετάσχει όπως αρχικά ήταν προγραμματισμένο στο πάνελ με θέμα τις Προοπτικές Ανάπτυξης της Βορείου Ελλάδος. Στο πάνελ που ήταν προγραμματισμένο να μιλήσει, τον εκπροσώπησαν οι υπουργοί Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης και Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Αχ. Καραμανλής.

Κατά την άφιξη του στο ξενοδοχείο ο κ. Μητσοτάκης αντάλλαξε σύντομο χαιρετισμό με παρευρισκόμενους δημοσιογράφους, χωρίς να παραλείψει να κάνει παρατήρηση σε κάποιους από αυτούς καθώς δε φορούσαν μάσκα.

Το υπόλοιπο πρόγραμμα παραμένει το ίδιο. Το Σάββατο, 12 Σεπτεμβρίου 2020, ο πρωθυπουργός θα συμμετάσχει στις 10:00 στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΘ– Helexpo. Στις 19:00 θα πραγματοποιηθεί η ομιλία του στο πλαίσιο του Thessaloniki Helexpo Forum. Την Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2020, ο Πρωθυπουργός θα παραχωρήσει στις 13:00 συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο του Thessaloniki Helexpo Forum.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments