Οικονομία

Σταϊκούρας: Ενδέχεται να υπάρξει και το 2022 δημοσιονομική ευελιξία για τα κράτη – μέλη της ΕΕ

Σταϊκούρας: Ενδέχεται να υπάρξει και το 2022 δημοσιονομική ευελιξία για τα κράτη – μέλη της ΕΕ
Σταϊκούρας: Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι η ευελιξία ως προς τους δημοσιονομικούς στόχους συναρτάται από την εξέλιξη της πανδημίας.

Ενδέχεται να υπάρξει και το 2022 δημοσιονομική ευελιξία για τα κράτη- μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς οι ευρωπαϊκές εκτιμήσεις για την πορεία της ύφεσης δεν οδηγούν στο συμπέρασμα πως το επόμενο έτος θα υπάρξει επιστροφή της οικονομίας στα επίπεδα του 2019. Αυτό ανέφερε μιλώντας στον REAL fm ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, επισημαίνοντας ότι η ευελιξία ως προς τους δημοσιονομικούς στόχους συναρτάται από την εξέλιξη της πανδημίας και για τον συγκεκριμένο λόγο οι χθεσινές εξαγγελίες του πρωθυπουργού είχαν πεπερασμένο χρονικό ορίζοντα. Παράλληλα, ο κ. Σταϊκούρας προσδιόρισε ότι η συζήτηση για τα δημοσιονομικά μεγέθη θα πραγματοποιηθεί προς το καλοκαίρι του 2021.

Επίσης, όπως σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών, τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας ανέρχονται σε 38,7 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ κοστολογώντας τα μέτρα που ανακοινώθηκαν χθες, ανέφερε πως 800 εκατομμύρια ευρώ είναι το κόστος για τα κρατικά ταμεία από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, ενώ επίσης 800 εκατομμύρια ευρώ είναι το κόστος από τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Παράλληλα, 350 εκατομμύρια ευρώ κοστίζουν τα επιδόματα ανεργίας, 300 εκατομμύρια ευρώ η Συν-Εργασία, στο ύψος των 2,1 δισεκατομμύρια ευρώ ανέρχονται τα ποσά για την «επιστρεπτέα προκαταβολή», ενώ οι καταβολές για συντάξεις είναι 1,86 δισ. ευρώ και στα 150 εκατομμύρια ευρώ ανέρχεται το κόστος για την παράταση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ.

Το πακέτο αυτό των νέων μέτρων έχει συμφωνηθεί

Σημειώνεται ότι ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας ανέφερε πως το πακέτο αυτό των νέων μέτρων έχει συμφωνηθεί από την προηγούμενη εβδομάδα με τους θεσμούς, οι οποίοι την Παρασκευή ολοκλήρωσαν το κείμενο για την 7η έκθεση αξιολόγησης στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας της χώρας. Παράλληλα, σε ερώτηση που δέχθηκε για το εάν υπήρξε ανάλογη έγκριση για το εξοπλιστικό πρόγραμμα, είπε χαρακτηριστικά ότι η κυβέρνηση αναλαμβάνει πρωτοβουλίες και ενημερώνει τους θεσμούς, ώστε να υπάρχει συμφωνία με αυτούς. Τέλος, ο Έλληνας υπουργός εκτίμησε ότι το προσεχές διάστημα θα διατεθεί ποσό πάνω από 10 δισεκατομμύρια ευρώ από το ΤΕΠΙΧ και τον εγγυοδοτικό μηχανισμό και πρόσθεσε ότι η περαιτέρω επέκταση των μέτρων στήριξης θα εξαρτηθεί από το πώς θα πάει η αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοιού.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments