Ελλάδα

Κορωνοϊός Ελλάδα: Πέντε κρούσματα μετά από γάμο στην Πτολεμαΐδα

Κορωνοϊός Ελλάδα: Πέντε κρούσματα μετά από γάμο στην Πτολεμαΐδα
Κορωνοϊός Ελλάδα: Δέκα άνθρωποι μπήκαν σε καραντίνα και από τη βάρδια και το λεωφορείο που μετακινούνταν ο εργαζόμενος.

Ακόμα ένα κρούσμα καταγράφτηκε στο Νότιο Πεδίο στην Πτολεμαΐδα την Παρασκευή. Πρόκειται για έναν 60χρονο εργαζόμενο στην βάρδια της ημέρας, στο Νότιο πεδίο του Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας. Δέκα άνθρωποι μπήκαν σε καραντίνα και από τη βάρδια και το λεωφορείο που μετακινούνταν ο εργαζόμενος.

Και το κρούσμα αυτό συνδέεται με το γάμο στην Ερμακιά που έγινε το πρώτο σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου με πλήθος κόσμου, με γλέντι σε κατάστημα της Πτολεμαΐδας, αλλά και στο χωριό. Σύμφωνα με πληροφορίες του prlogos ήδη υπάρχουν πέντε επιβεβαιωμένα κρούσματα στο χωριό και πολλοί καλεσμένοι που μένουν στο σπίτι σύμφωνα με τις οδηγίες των γιατρών τους.

Οι καλεσμένοι ήταν από την περιοχή αποκλειστικά και υπήρχαν και αρκετά παιδιά. Κάποια μάλιστα από αυτά έδωσαν δείγμα για πιθανή διάγνωση του ιού. Οι θείοι του γαμπρού θετικοί, μια 62χρονη, ένα ολόκληρο σόι χωρίς να υπάρχει σαφής εικόνα των κρουσμάτων αλλά και το κρούσμα 0 που πιθανολογείται να είναι καλεσμένος ασυμπτωματικός από νησί των Κυκλάδων. Το δυσάρεστο είναι ότι ενώ παρουσιάστηκαν τα συμπτώματα νωρίτερα, δεν αξιολογήθηκαν σωστά για να μην υπάρχει εξάπλωση.

Lockdown στην Αττική εξετάζουν στην κυβέρνηση

Τις τελευταίες εβδομάδες τα κρούσματα του κορωνοϊού στη χώρα μας είναι ανεβασμένα. Τα περισσότερα από αυτά είναι στην περιοχή της Αττικής. Φυσικά αυτό έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία στους ειδικούς. Το ενδεχόμενο ολικού lockdown έχει αποκλειστεί κατηγορηματικά καθώς η οικονομία μας δεν θα μπορούσε να αντέξει κάτι τέτοιο. Αντίθετα υπάρχει πάντα στο τραπέζι το ενδεχόμενο τοπικής καραντίνας με περιοριστικά μέτρα όπως έγινε το καλοκαίρι σε κάποια νησιά.

Ο Βασίλης Κικίλιας παραχώρησε συνέντευξη στο OPEN TV και άφησε ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο να γίνει τοπικό lockdown σε κάποιο δήμο της Αττικής. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τουλάχιστον τα μισά κρούσματα ημερησίως είναι στην Αττική.  Ερωτηθείς αν Επιτροπή προσανατολίζεται, αν χρειαστεί, να ζητήσει τοπικά μέτρα σε επίπεδο δήμων στην Αττική ο Υπουργός Υγείας τόνισε ότι:

«Να υπενθυμίσω ότι η Αττική περιλαμβάνει 5 εκατομμύρια κόσμο, είναι η μισή Ελλάδα. Είναι προφανές ότι δεν μπορούμε να σκεφτούμε να πάρουμε έτσι αλόγιστα οριζόντια μέτρα για όλη την Περιφέρεια Αττικής. Επιδημιολογικά ο ΕΟΔΥ και οι επιστήμονές μας αναλύουν τα στοιχεία και έρχεται η Πολιτική Προστασία και εφαρμόζει πιο τοπικά μέτρα ανάλογα με το σημείο στο οποίο υπάρχει έξαρση. Βλέπω, λοιπόν, ότι σιγά-σιγά διαμορφώνεται αυτή η εικόνα επιστημονικά, να μπορούμε να παρέμβουμε πιο τοπικά, σε επίπεδο δήμων, με οριζόντια μέτρα ή με κάποια συγκεκριμένα μέτρα έτσι ώστε να περιορίσουμε ενδεχομένως μία τοπική συρροή ή μία έξαρση».

Τι θα γίνει σε περίπτωση κρούσματος σε σχολείο

«Παρακολουθώντας και όλες τις άλλες χώρες που άνοιξαν τα σχολεία τους, τη Γαλλία, την Ισπανία, τη Γερμανία, το Ισραήλ, υπάρχουν προβλήματα. Ανοίγουν σχολεία, κλείνουν σχολεία, γίνεται αναθεώρηση καθημερινά των υγειονομικών κανόνων, ανάλογα με τα κρούσματα. Θα είμαστε προσεκτικοί, υπάρχει task force η οποία έχει δημιουργηθεί για αυτό ακριβώς το σκοπό. Ο ΕΟΔΥ είναι εδώ, οι επιστήμονές μας είναι εδώ, με πολλή αγάπη για τα παιδιά μας», τόνισε.

Σε άλλο κομμάτι της συνέντευξης του ο Βασίλης Κικίλιας αναφέρθηκε στην περίπτωση που έχουμε κρούσμα σε σχολείο, είτε μαθητή, είτε εκπαιδευτικού, είπε πως η αντιμετώπιση είναι διαφορετική «ανάλογα με το αν είναι ένα κρούσμα, δύο ή τρία κρούσματα, αν είναι συγγενικά μεταξύ τους πρόσωπα ή όχι, αν είναι συρροή ή όχι. Αυτός ο οποίος έχει αναλάβει υπεύθυνος από το σχολικό συγκρότημα, έρχεται σε επαφή με τη Διεύθυνση Περιφερειακής Εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας και αμέσως ενημερώνεται η task force και πράττουν τα δέοντα»

Μιλώντας για τα κριτήρια του testing και τα rapid tests ο υπουργός Υγείας ανέφερε πως υπάρχει ένας αλγόριθμος με τον οποίο κάνουμε τα τεστ και εξήγησε: «Η πρώτη προτεραιότητα είναι αυτοί οι οποίοι έχουν συμπτώματα και προϋποθέσεις τέτοιες προκειμένου να εξεταστούν. Μετά είναι ειδικές, ευπαθείς ομάδες, φυσικά οι υγειονομικοί και αυτοί οι οποίοι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή. Βέβαια, η επιστήμη τρέχει. Είμαστε η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα, μία από τις πρώτες στον κόσμο, που χρησιμοποιεί ήδη εδώ και μερικές ημέρες, ξεκινώντας από τη Μόρια, ειδικά αντιγόνα τεστ, rapid test πολύ υψηλής ευκρίνειας και ευαισθησίας. Και αυτό ενδεχομένως θα είναι ένα νέο όπλο στη διάγνωση του ιού».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments