Ελλάδα

Πτώση νεαρού Θεσσαλονίκη: 23χρονος έπεσε από τον Πύργο Τριγωνίου στην Άνω Πόλη

Πτώση νεαρού Θεσσαλονίκη: 23χρονος έπεσε από τον Πύργο Τριγωνίου στην Άνω Πόλη
Πτώση νεαρού Θεσσαλονίκη: 23χρονος έπεσε και τραυματίστηκε από τον Πύργο Τριγωνίου.

23χρονος έπεσε από τον Πύργο του Τριγωνίου, στην Άνω Πόλη Θεσσαλονίκης και τραυματίστηκε. Τις συνθήκες και τις αιτίες της πτώσης του ερευνά η Αστυνομία. Το σοβαρό περιστατικό συνέβη το πρωί όταν ο νεαρός ανέβηκε σε σημείο των τειχών πιθανότατα για να απολαύσει τη θέα.

Άγνωστο πως βρέθηκε στο κενό από ύψος αρκετών μέτρων και τραυματίστηκε. Διακομίστηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ σε νοσοκομείο της πόλης, όπου νοσηλεύεται, ευτυχώς, εκτός κινδύνου. Ο Πύργος του Τριγωνίου είναι από τα πιο δημοφιλή και πολυσύχναστα σημεία των Βυζαντινών Τειχών της πόλης, πολύς κόσμος ανεβαίνει για να απολαύσει τη θέα της πόλης.

Ποια είναι η πραγματική ονομασία του Πύργου

Στη βορειοανατολική πλευρά των τειχών της Άνω Πόλης βρίσκεται ένα από τα σημαντικότερα ιστορικά, μορφολογικά και αρχιτεκτονικά μνημεία της Θεσσαλονίκης, ο λανθασμένα επονομαζόμενος Πύργος του Τριγωνίου.

Η πραγματική ονομασία του κτίσματος είναι Πύργος της Αλύσεως. Οι Τούρκοι των ονόμαζαν Cincirli Kulesi (Τζιντζιρλή-Κουλέ) Πύργος της Αλυσίδας, ή kuşaklı Kulesi (Κουσακλή-Κουλέ) Ζωσμένος Πύργος. Κι αυτό πιθανολογείται πως οφείλεται στη λίθινη διακοσμητική ταινία, που περιβάλλει τον κορμό του Πύργου σαν αλυσίδα. Από ένα βιβλιογραφικό λάθος, το οποίο αναπαράγεται μέχρι και σήμερα, ο σωζόμενος έως σήμερα πύργος της Αλύσεως (Cincirli Kulesi) απεκλήθη πύργος του Τριγωνίου και η ονομασία αυτή επικράτησε.

Δεν είναι γνωστό πότε κτίστηκε

Ο αληθινός Πύργος του Τριγωνίου (που πήρε το όνομα του από την τριγωνική κάτοψη που είχε), που σήμερα είναι κατεστραμμένος, βρισκόταν επί των τειχών, μεταξύ της πύλης των Αναργύρων και του «πύργου της αλύσεως». Ο Πύργος της Αλύσεως ή Πύργος του Τριγωνίου, όπως αποκαλείται σήμερα, δεν είναι ακριβώς γνωστό πότε χτίστηκε. Υπολογίζεται πως η ανέγερσή του έγινε κάπου μετά την κατάληψη του 1430 και έως τις αρχές του 16ου αιώνα. Σκοπός των Τούρκων ήταν να ενισχύσουν τα οχυρωματικά έργα της πόλης με έναν πύργο του πυροβολικού. Όταν ολοκληρώθηκε η κατασκευή του ο Πύργος του Τριγωνίου μαζί με τον Λευκό Πύργο και τον Πύργο του Βαρδαρίου αποτελούσαν τα ισχυρότερα οχυρά που κατασκευάστηκαν για να ενισχύσουν την οχύρωση της Θεσσαλονίκης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments