Διεθνή

Τουρκία Αίγυπτος: Δημοσίευμα της Χουριέτ θέλει να υπάρχει συμφωνία που εξαφανίζει την Κύπρο

Τουρκία Αίγυπτος: Δημοσίευμα της Χουριέτ θέλει να υπάρχει συμφωνία που εξαφανίζει την Κύπρο
Τουρκία Αίγυπτος: Να παρεμβληθεί στη συμφωνία της Αιγύπτου με την Ελλάδα φαίνεται πως προσπαθεί η γειτονική χώρα.

Ως «αγκάθι» φαίνεται πως βλέπει τη συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου η Τουρκία, η οποία επιχειρεί να παρεμβληθεί με κάθε δυνατό τρόπο.

Πιο συγκεκριμένα, «σφήνα» στη συμφωνία της χώρας μας με την Αίγυπτο για τη μερική οριοθέτηση ΑΟΖ, φαίνεται πως επιθυμεί να μπει η γειτονική χώρα, σύμφωνα με όσα αποκαλύπτει ο δημοσιογράφος της Χουριέτ, Hande Fırat, τα οποία αναπαράγει η Milliyet.

Μετά το παράνομο μνημόνιο με τη Λιβύη, τώρα η Άγκυρα επιχειρεί να έρθει σε συμφωνία και με την Αίγυπτο προκειμένου να υπογράψει συμφωνία μαζί της για ΑΟΖ παρακάμπτοντας την Κύπρο και… παρέχοντας προνόμια στο Κάιρο, χωρίς η ίδια να έχει τη δικαιοδοσία. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η Μilliyet η Τουρκία προσφέρει στην Αίγυπτο θαλάσσια περιοχή μεγέθους όσο τρεις φορές η έκταση της Κύπρου, για να υπογράψουν συμφωνία ΑΟΖ.

Σύμφωνα με τον συντάκτη του άρθρου, «η προτεινόμενη συμφωνία δημιουργεί μια θαλάσσια περιοχή για την Αίγυπτο ίση με το μέγεθος τριών νησιών της Κύπρου». Στο ίδιο μήκος κύματος και η πρόσφατη δήλωση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος σε συνέντευξή του αποκάλυψε πως υπάρχουν συνομιλίες μεταξύ Άγκυρας και Καΐρου σε επίπεδο μυστικών υπηρεσιών και έχει προταθεί στους Αιγυπτίους να κάνουν μια συμφωνία παρόμοια με αυτήν που υπεγράφη με τη Λιβύη.

Χαρακτηριστική είναι η αποστροφή του κατά την οποία φέρεται να ειπώθηκε προς την Αίγυπτο πως «αν συμφωνήσετε μαζί μας για τις θαλάσσιες ζώνες, θα προσθέσετε αυτή την περιοχή στην οικονομία σας». Πάντα κατά το ίδιο δημοσίευμα, τη συμφωνία προσπαθούν να «μπλοκάρουν» τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, δίνοντας μεγάλα ποσά στην Αίγυπτο λειτουργώντας επίσης παρασκηνιακά προκειμένου το Κάιρο να μην υποκύψει στην Τουρκία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments