Πολιτική

Δένδιας για Τουρκία: Από τη συμπεριφορά της εξαρτάται αν θα εφαρμοσθούν οι κυρώσεις της ΕΕ

Δένδιας για Τουρκία: Από τη συμπεριφορά της εξαρτάται αν θα εφαρμοσθούν οι κυρώσεις της ΕΕ
Δένδιας για Τουρκία: Πάντως, είναι θετικό το ότι απέσυρε τόσο το ερευνητικού της σκάφος όσο και τα πολεμικά της πλοία από την ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Τη στάση της Ελλάδας, ανέφερε για μια ακόμα φορά, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, αναφορικά με τον ενδεχόμενο διάλογο με την Τουρκία.

Ειδικότερα, το μήνυμα πως η χώρα μας είναι έτοιμη πάντοτε για συζήτηση με τη γειτονική χώρα, στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου, του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, για το θέμα το οποίο υπάρχει η διαφορά, δηλαδή η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και η υφαλοκρηπίδα, αλλά όχι υπό το καθεστώς πίεσης και εκβιασμών, επανέλαβε εκ νέου ο υπουργός Εξωτερικών, μετά τη συνάντησή του με τον Σλοβένο ομόλογό του, Άντζε Λογκάρ (Anze Logar), στη Λιουμπλιάνα.

Περαιτέρω τόνισε πως η τουρκική παραβατικότητα την επόμενη εβδομάδα θα συζητηθεί και στο ευρωπαϊκό επίπεδο, όπου η επίδειξη ευρωπαϊκής αλληλεγγύης είναι απαραίτητη. «Η ΕΕ έχει διαμορφώσει ένα κατάλογο κυρώσεων που θα τεθεί στο Συμβούλιο και το αν οι κυρώσεις αυτές θα εφαρμοσθούν εξαρτάται από τη συμπεριφορά της Τουρκίας. Ελπίζω πάντα ότι δεν θα χρειαστεί να φτάσουμε σε αυτό το σημείο» διαμήνυσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών αν και χαρακτήρισε θετικό το ότι ηΤουρκίααπέσυρε τόσο το ερευνητικού της σκάφος όσο και τα πολεμικά της πλοία από την ελληνική υφαλοκρηπίδα, υπογραμμίζοντας ωστόσο πως «θα πρέπει να βεβαιωθούμε ότι εννοεί αυτή την προσέγγιση».

Πώς εξελίχθηκε η συνάντηση με τον Σλοβένο ομόλογό του;

Αναφερόμενος στη συνάντηση με τον Σλοβένο ομόλογό του, σχολίασε πως είχε την ευκαιρία να συζητήσουν για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, για τις κινήσεις και για τις τουρκικές πολιτικές που υπονομεύουν την περιφερειακή σταθερότητα τόσο στη θάλασσα, στην Ανατολική Μεσόγειο δηλαδή, όσο και στη Λιβύη, στη Συρία, στο Ιράκ. Εστιάζοντας στις διμερείς σχέσεις Ελλάδας και Σλοβενίας, ο κ. Δένδιας δήλωσε πως διαπίστωσαν πως είναι εξαιρετικές, σημειώνοντας ακόμα: «Διαπιστώσαμε επίσης ότι τις έχουμε αμελήσει λίγο. Κάναμε δέκα χρόνια να υπάρξει επίσκεψη Έλληνα υπουργού εδώ, στη Σλοβενία, στη Λιουμπλιάνα. Δεν πρόκειται αυτό να επαναληφθεί. Αποφασίσαμε να βλεπόμαστε πολύ συχνότερα».

Σε ό,τι αφορά στο μεταναστευτικό, ο κ. Δένδιας ενημέρωσε σχετικά τον κ. Λογκάρ για την κατάσταση στη χώρα μας και τον ευχαρίστησε θερμά για την ανθρωπιστική βοήθεια που έστειλε άμεσα η Σλοβενία στη Μόρια. Στο πλαίσιο αυτό, οι δύο υπουργοί Εξωτερικών αντάλλαξαν απόψεις για το νέο Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασύλου, με τον κ. Δένδια να επαναλαμβάνει τις ελληνικές θέσεις για τη δίκαιη κατανομή των ευθυνών και όχι τον δυσανάλογο επιμερισμό με βάρος στα κράτη της περιφέρειας της Ευρώπης. Επίσης, κατά τη συνάντηση οι δύο υπουργοί Εξωτερικών συζήτησαν για την επερχόμενη σλοβενική Προεδρία, το δεύτερο εξάμηνο του 2021, προς την οποία η Ελλάδα προσβλέπει και για την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, μία προοπτική που είχε ξεκινήσει το 2003 επί Ελληνικής Προεδρίας με τη γνωστή ατζέντα της Θεσσαλονίκης, όπως ανέφερε ο κ. Δένδιας.

Συνεχίζοντας στο ίδιο κλίμα, είπε πως την προοπτική αυτή, την οποία η Σλοβενία μπορεί και να ενθαρρύνει και να διευκολύνει κατά την προεδρία της, θα ενισχύσει και η συμφωνία που υπογράφτηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας, για την ομαλοποίηση των σχέσεών τους, εκφράζοντας την υποστήριξη της χώρας μας στο σχετικό διάλογο που διεξάγεται υπό τη διευκόλυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στο σημείο αυτό, ο κ. Δένδιας διαβεβαίωσε τον Σλοβένο ομόλογό του ότι θα συνεχίσουν να συνεργάζονται στενά για αυτά τα θέματα κατά τη διάρκεια και της σλοβενικής Προεδρίας, αλλά και πριν και μετά από αυτήν.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments