Ελλάδα

Κακοκαιρία Ιανός: Αυτοί είναι οι λόγοι που βούλιαξε η Καρδίτσα

Κακοκαιρία Ιανός: Αυτοί είναι οι λόγοι που βούλιαξε η Καρδίτσα
Κακοκαιρία Ιανός: Η Καρδίτσα υπέστη ανυπολόγιστες ζημιές με 5000 σπίτια να έχουν πλημμυρίσει. Ο καθηγητής Ευθύμης Λέκκας αναφέρθηκε στους παράγοντες που οδήγησαν στις εκτεταμένες καταστροφές.

Οι καταστροφές στην Καρδίτσα ήταν πρωτοφανείς για την περιοχή που δεν είχε ξαναδεί τέτοια πλημμυρικά φαινόμενα τα τελευταία χρόνια. Οι ζημιές είναι τεράστιες ενώ έχουν καταγραφεί καταστροφές σε 5.000 σπίτια από τη ραγδαία βροχόπτωση.

Τους παράγοντες που συνέβαλαν στις καταστροφές στην Καρδίτσα, λόγω της κακοκαιρίας Ιανός, αναλύει ο καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ευθύμης Λέκκας.

Αναλυτικά οι παράγοντες που οδήγησαν στην καταστροφή

  • Οι δύο κλάδοι βαρομετρικών χαμηλών από τα ΝΔ και από τα ΒΑ έχοντας διαφορά θερμοκρασίας συγκρούστηκαν πάνω από τη ΝΔ Θεσσαλία, με αποτέλεσμα τις έντονες βροχοπτώσεις μεγάλης ραγδαιότητας στις νότιες πεδινές περιοχές του θεσσαλικού κάμπου και τις ημιορεινές περιοχές της Πίνδου.
  • Οι έντονες μορφολογικές κλίσεις των υδρολογικών λεκανών του Πορταϊκού, Πάμεσου και Σοδαφίτικου ποταμού συνέβαλαν στις μεγάλες ταχύτητες των υδάτινων μαζών.
  • Η έντονη διάβρωση των εδαφών των γεωλογικών σχηματισμών που αντιπροσωπεύεται από λεπτομερείς και αδρομερείς φάσεις του φλύσχη στα ημιορεινά.
  • Η ταχεία συγκέντρωση μεγάλων ποσοτήτων νερού που αδυνατούσαν να παραλάβουν οι υφιστάμενες κοίτες των ποταμών.
  • Οι ανθρώπινες παρεμβάσεις και δραστηριότητες στις κοίτες και όχθες των ποταμών.

«Τα έντονα φαινόμενα συσχετίζονται με την κλιματική κρίση και προβλέπεται να εμφανίζονται με ολοένα και μεγαλύτερη συχνότητα», δήλωσε ο καθηγητής.

Ο έως τώρα απολογισμός

Το μεγαλύτερο πλήγμα έχει δεχτεί η Θεσσαλία, η οποία από το πρωί μετράει τις πληγές της, τη στιγμή που το φαινόμενο δείχνει να κατευθύνεται το βράδυ προς την Κρήτη. Παράλληλα, όπως υπογράμμισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, οι κάτοικοι της Αργολίδας της Λακωνίας των Κυθήρων θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί τις επόμενες ώρες.

Ο Ιανός άφησε πίσω του δύο νεκρούς και δύο αγνοούμενους. Όσον αφορά στους νεκρούς, πρόκειται για έναν άνδρα κτηνοτρόφο αλβανικής καταγωγής, τον οποίο αναζητούσε ο γιός του από χθες καθώς είχε εξαφανιστεί λόγω της κακοκαιρίας. Ο άτυχος άνδρας βρέθηκε νεκρός από συνεργεία της Πυροσβεστικής και τον γιό του στην περιοχή πίσω από το νοσοκομείο της Καρδίτσας.

Τα ξημερώματα του Σαββάτου είχε γίνει γνωστός ακόμα ένας θάνατος. Η πρώτη νεκρή από τον κυκλώνα στη χώρα μας καταγράφηκε στο χωριό Βασιλί των Φαρσάλων και πρόκειται για μια γυναίκα που βρέθηκε νεκρή μέσα στο σπίτι της, καθώς δεν κατάφερε να ξεφύγει από τη μανία της φύσης.

Όσον αφορά στη γυναίκα που αγνοείται, πρόκειται για 40χρονη που παρασύρθηκε με το αυτοκίνητό της από τον Πάμισο ποταμό στο Μουζάκι. Μάλιστα, σήμερα Σάββατο εντοπίστηκε το αυτοκίνητο της.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments