Διεθνή

Μακρόν Τουρκία: Το μήνυμα του Γάλλου προέδρου στα τουρκικά για την Ανατολική Μεσόγειο

Μακρόν Τουρκία: Το μήνυμα του Γάλλου προέδρου στα τουρκικά για την Ανατολική Μεσόγειο
Μακρόν Τουρκία: O Γάλλος πρόεδρος φαίνεται αισιόδοξος, αναφερόμενος στις τελευταίες κινήσεις της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Μήνυμα στην Άγκυρα για επανέναρξη του διαλόγου για τα ζητήματα της Ανατολικής Μεσογείου, στέλνει ο Εμανουέλ Μακρόν, με ανάρτησή του στο Twitter, λίγες ημέρες πριν τη κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

Πέρα από τη γλώσσα του, ο Γάλλος πρόεδρος έγραψε το ίδιο μήνυμα, και στην τουρκική γλώσσα, αναφέροντας πως η Άγκυρα φαίνεται πως έχει λάβει το μήνυμα για επανεκκίνηση συνομιλιών. «Στο Αξαζιό (σ.σ. την πρόσφατη Σύνοδο των MED7 στην Κορσική), στείλαμε ένα καθαρό μήνυμα προς την Τουρκία: Ας ανοίξουμε και πάλι έναν υπεύθυνο διάλογο, καλόπιστα και χωρίς αφέλεια», αναφέρει στην ανάρτησή του, προσθέτοντας ότι «το ίδιο μήνυμα εστάλη και από το Ευρωκοινοβούλιο. Φαίνεται να έχει εισακουστεί. Ας προχωρήσουμε».

Δείτε το tweet του:

Από την άλλη, αξίζει να θυμίσουμε πως την περασμένη Πέμπτη, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξαπέλυσε δριμεία επίθεση κατά του Μακρόν, χαρακτηρίζοντάς τον «ανίκανο φιλόδοξο». Στη διάρκεια βιντεοδιάσκεψης με τους τοπικούς επικεφαλής του κόμματός του, ο Τούρκος πρόεδρος δικαιολόγησε την εξωτερική πολιτική που ασκεί και καταφέρθηκε ιδιαίτερα εναντίον του αρχηγού του γαλλικού κράτους.

Ο Ερντογάν κατηγόρησε επίσης τις χώρες της περιοχής και την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι στήνουν «παγίδες» στη χώρα του και έχουν τους δικούς τους «υπολογισμούς» σχετικά με την περιοχή. «Γιατί η Τουρκία βρίσκεται στη Συρία, τη Λιβύη, την ανατολική Μεσόγειο, αναρωτιούνται ορισμένοι. (…) Αν η Τουρκία τα εγκατέλειπε όλα, η Γαλλία θα μπορούσε άραγε να απαλλαγεί από την αναταραχή που ο ανίκανος φιλόδοξος που την κυβερνά έχει προκαλέσει και να αγκαλιάσει μια πολιτική της λογικής;», δήλωσε. «Με τη στήριξη του έθνους μας, θα συνεχίσουμε να κάνουμε αυτό που είναι καλό, δίκαιο και ευεργετικό για τη χώρα μας», δήλωσε.

Στο ίδιο κλίμα κινήθηκε και ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ πριν από μερικές ημέρες, καθώς δήλωσε ότι η επιστροφή του ερευνητικού σκάφους Oruc Reis στα νότια παράλια της χώρας δεν σημαίνει ότι η Άγκυρα εγκαταλείπει τα δικαιώματά της στην Ανατολική Μεσόγειο. Σύμφωνα με το Anadolu, ο Ακάρ κάλεσε επίσης την Ελλάδα να σταματήσει την «προκλητική συμπεριφορά» της που αυξάνει την ένταση στην περιοχή και είπε ότι οι Έλληνες δεν πρέπει να «ξελογιάζονται» από τις πρωτοβουλίες του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.

Ταυτόχρονα όμως, ζήτησε να ξεκινήσει διάλογος για την Ανατολική Μεσόγειο «το συντομότερο δυνατόν», λέγοντας ότι η Άγκυρα θέλει την επίτευξη πολιτικών λύσεων μέσω ειρηνικών μεθόδων ενώ υποστήριξε ότι η Ελλάδα παραβιάζει τις διεθνείς συνθήκες, στρατιωτικοποιώντας 18 νησιά, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα να κλιμακώνεται η ένταση και να σαμποτάρεται ο διάλογος.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments