Ελλάδα

Τα μερομήνια πρόβλεψαν σωστά την πρώτη κακοκαιρία – Ο καιρός μέχρι τα Χριστούγεννα – Που θα χιονίσει πολύ

Τα μερομήνια πρόβλεψαν σωστά την πρώτη κακοκαιρία – Ο καιρός μέχρι τα Χριστούγεννα – Που θα χιονίσει πολύ
Δείτε αναλυτικά τα Μερομήνια ανά μήνα, μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 2021.
Δείτε αναλυτικά τα Μερομήνια ανά μήνα, μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 2021.

Τα μερομήνια προέβλεψαν ορθά την πρώτη κακοκαιρία που υπέστη η χώρα μας, εάν σκεφτούμε τον κυκλώνα Ιανό που έκανε την επέλασή του σε διάφορες περιοχές της χώρας, αφήνοντας στο πέρασμα του ανυπολόγιστες ζημιές στις περιουσίες ανθρώπων. Έτσι, η εκτίμηση του έμπειρου αναλυτή Δημήτρη Τσούλη ήθελε την έντονη κακοκαιρία στο διάστημα 23 με 27 Σεπτεμβρίου, το φαινόμενο ωστόσο, ήρθε σχεδόν μια βδομάδα νωρίτερα. Στη συνέχεια, η πρόγνωση αναφέρει ότι θα επικρατήσει βελτιωμένος καιρός μέχρι και το τέλος του μήνα και λίγα φαινόμενα, χωρίς κάτι το ακραίο.

Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί την ανάλυση του Δημήτρη Τσούλη για τα Μερομήνια ανά μήνα, μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 2021.

Τι λένε τα μερομήνια για το χειμώνα 2020-2021

Αναφορικά με το φετινό χειμώνα, τα μερομήνια προβλέπουν έντονες χιονοπτώσεις με διάρκεια. Πιο συγκεκριμένα ο Σεπτέμβρης θα έχει πιο χαμηλές θερμοκρασίες χωρίς ωστόσο ιδιαίτερες κακοκαιρίες. Ο Οκτώβρης και ο Νοέμβρης, προβλέπονται πιο ηλιόλουστοι φέτος τον χειμώνα. Δεκέμβρης και Ιανουάριος όμως θα χαρακτηρισθούν από έντονες χιονοπτώσεις με διάρκεια και έντονα κρύα. Την τιμητική τους θα έχουν η Μακεδονία και η Θράκη ενώ σύμφωνα πάντα με τα παραδοσιακά «προγνωστικά» χιόνι θα δουν και οι κάτοικοι της Αττικής.

Η παράδοση των μερομήνιων

Μερομήνια ονομάζει ο λαός τις δώδεκα (12) πρώτες ημέρες του ογδόου φεγγαριού του έτους. Παρατηρώντας τα καιρικά φαινόμενα αυτών των πρώτων ημερών της, οι άνθρωποι μάντευαν την καιρική κατάσταση των επόμενων δώδεκα (12) στην αρχή φεγγαριών και αργότερα μηνών. Μερομήνια ονομάζονται οι μέρες που γίνεται η πρόβλεψη, από τις λέξεις «μέρα και μήνας» γιατί σε κάθε μέρα απ’ αυτές, αντιστοιχεί ένα πλήρες κύκλος του φεγγαριού (γιόμιση και χάση) ή ένας μήνας.

Κατά τον Ν. Πολίτη τα μερομήνια ήταν λείψανα αρχαίων προγνωστικών του καιρού, που έχουν άμεση σχέση με αστρολογικές παρατηρήσεις. Επειδή ο Αύγουστος θεωρείται η αρχή του Χειμώνα, γι’ αυτό στο μήνα αυτό εντοπιζόταν η πρόγνωση του καιρού. Παρατηρώντας τον καιρό του Αυγούστου για 12 ημέρες, εκ των οποίων κάθε μια αντιπροσωπεύει τον καιρό των επόμενων μηνών, εξάγονται οι προβλέψεις για όλη τη χρονιά.

Πως ερμηνεύονται (παραδείγματα):

  • Όταν έχει αέρα, ο καιρός του αντίστοιχου μήνα θα είναι άστατος.
  • Όταν υπάρχουν άσπρα σταθερά σύννεφα, ο καιρός του αντίστοιχου μήνα θα έχει βροχές.
  • Όταν υπάρχουν άσπρα σύννεφα που τρέχουν ο καιρός του αντίστοιχου μήνα θα είναι χιονιάς.
  • Όταν υπάρχουν σκούρα σύννεφα ο καιρός του αντίστοιχου μήνα θα είναι κρύος.
  • Όταν ο ουρανός είναι καθαρός, ο καιρός του αντίστοιχου μήνα θα είναι καλός.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments