Ελλάδα

Νέα κρούσματα στην Ελλάδα για τον Covid – 19 σήμερα Δευτέρα 21/09/2020

Νέα κρούσματα στην Ελλάδα για τον Covid – 19 σήμερα Δευτέρα 21/09/2020
Νέα κρούσματα στην Ελλάδα για τον Covid-19 σήμερα: Ρεκόρ κρουσμάτων με 453 νέες μολύνσεις. Έξι οι νεκροί, ενώ υπάρχουν και 79 διασωληνωμένοι. Στο τραπέζι όλα τα σενάρια.

Ρεκόρ μολύνσεων σημειώθηκε σήμερα, με τα  κρούσματα να φτάνουν τα 453. Το γεγονός ότι παρατηρείται αύξηση σε σχέση με τα κρούσματα των προηγούμενων ημερών, όπως επίσης ότι οι σημερινές μολύνσεις αποτελούν ρεκόρ από την αρχή της πανδημίας, προκαλεί ανησυχία στους ειδικούς και πονοκέφαλο στην κυβέρνηση. Συνολικά τα κρούσματα στην χώρα μας από την αρχής της επιδημίας ανέρχονται πλέον σε 15.595, ενώ δυστυχώς είχαμε ακόμα 6 νέους θανάτους σήμερα, με τον συνολικό αριθμό των νεκρών να φτάνει τους 334, όπως μπορείτε να δείτε στο Infografic που παρατίθεται παρακάτω.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

Σήμερα ανακοινώνουμε 453 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 195 συνδέονται με γνωστές συρροές (τα 184 στο ΚΥΤ Καρά Τεπέ Λέσβου) και 25 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 15595, εκ των οποίων το 55.8% άνδρες.

2618 (16.8%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 6592 (42.3%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

79 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών. 24 (30.4%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 87.3%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 181 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 6 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 344 θανάτους συνολικά στη χώρα. 128 (37.2%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 78 έτη και το 96.8% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Τα κέντρα διασποράς και οι προτάσεις των ειδικών

Κάθε μέρα αυξάνεται η αγωνία για τον κορωνοϊό, καθώς τα μηνύματα που έρχονται κάθε άλλο παρά θετικά είναι. Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι υπάρχει διασπορά του ιού σε χώρους που μπορεί εύκολα να επιταχυνθεί .  Από τα σημερινά κρούσματα τα 184 αφορούν τον προσφυγικό καταυλισμό του Καρά Τεπέ στην Λέσβο, ενώ και στο Άγιο Όρος είχαμε εντοπισμό θετικών στον ιό και μια μονή να τίθεται σε καραντίνα. Οι δομές όπου συνυπάρχουν πολλοί άνθρωποι εύκολα μπορούν να μετατραπούν σε υγειονομική βόμβα.  Ο συνδυασμός διασποράς του ιού στην κοινότητα με την αύξηση των νοσηλευομένων οδηγεί αρκετούς επιστήμονες να μιλάνε για σκλήρυνση των μέτρων και να επαναφέρουν στο τραπέζι το ενδεχόμενο του λοκντάουν, ακόμα και μόνο για την Αττική. Ιδίως μετά τη σημερινή ενημέρωση, όπου ο αριθμός των διασωληνωμένων είναι 79, τα σενάρια για πιο αυστηρά μέτρα επανέρχονται με «φόρα» στο τραπέζι.

Ανησυχία για τα κρούσματα στο Καρά Τεπέ

Για τα κρούσματα στο Καρά Τεπέ είχε ήδη αναφερθεί από πρωί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο οποίος είπε πως τα κρούσματα είναι 243. Ο ΕΟΔΥ στην ανακοίνωσή του ανέφερε μόνο τα 184. Όπως είπε: «Κατά την είσοδο των προσφύγων και μεταναστών στην προσωρινή δομή φιλοξενίας στο Καρά Τεπέ διενεργούνται τεστ σε όλους όσους εισέρχονται σε αυτή. Συγκεκριμένα, έχουν διενεργηθεί 7.064 τεστ και βρέθηκαν 243 κρούσματα κορονοϊού που θα αποτυπωθούν στα στοιχεία που θα ανακοινώσει σήμερα ο ΕΟΔΥ.

«Ο μέσος όρος ηλικίας των ανθρώπων που βρέθηκαν θετικοί είναι στα 24 έτη και πρόκειται, κατά κανόνα, για ασυμπτωματικούς. Τονίζεται ότι υποβλήθηκαν σε τέστ ακόμη 160 άτομα, αστυνομικοί και διοικητικό προσωπικό, και είναι όλοι αρνητικοί». Και πρόσθεσε: «Αυτές οι εξελίξεις δείχνουν ότι οι έλεγχοι, τα τεστ και η αυξημένη επαγρύπνηση αποδίδουν».

Σε καραντίνα μονή στο Άγιο Όρος

Μόνο σε μια μονή στο Άγιο Όρος, στη μονή του Αγίου Παύλου, τις τελευταίες ώρες έχουν καταγραφεί οκτώ επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού. Αμέσως, η μονή τέθηκε ήδη σε καραντίνα, όπως αναφέρει το ΑΠΕ.

Ένας μοναχός, σύμφωνα με πληροφορίες, μεταφέρθηκε για νοσηλεία έκτος Άθω καθώς η κατάστασή του κρίθηκε σοβαρή, ενώ κλιμάκιο του ΕΟΔΥ κατευθύνεται προς το Άγιο Όρος καθώς τουλάχιστον ένα κρούσμα έχει εντοπιστεί σε μια άλλη μονή (Χελανδαρίου), όπως και ένα σε σκήτη (Λακοσκήτη). Η Ιερά Κοινότητα έχει περιορίσει στο ελάχιστο τον αριθμό των προσκυνητών στον Άθω και κατά την αναχώρησή τους από τα λιμάνια της Ουρανούπολης και της Ιερισσού, οι επισκέπτες υποβάλλονται σε θερμομέτρηση.

Η πρόταση του Νίκου Σύψα είναι να μπει η Αττική σε λοκντάουν

«Μάλλον δεν πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι. Η επιδημία έχει μια έντονη ανοδική τάση, έχουμε πολύ κακά επιδημιολογικά χαρακτηριστικά σχετικά με τις εισαγωγές και τους ανθρώπους που βρίσκονται σε ΜΕΘ, την ηλικία των διασωληνωμένων που έχει κατέβει. Αυτή τη στιγμή το 70% των εισαγωγών αντιπροσωπεύουν ηλικιωμένοι και ασθενείς με υποκείμενα νοσήματα. Έχουμε ένα κακό σκηνικό» είπε ο ίδιος μιλώντας στο Mega.

Ο καθηγητής επικαλέστηκε μάλιστα και τα στοιχεία τεχνικής έκθεσης του ευρωπαϊκού οργανισμού ECDC, που περιλαμβάνει «άσχημες προβλέψεις για τις επόμενες δέκα μέρες στην Ελλάδα με βάση τα μέτρα που είχαμε λάβει στις 8-10 Σεπτεμβρίου». Στη συνέχεια αναφερόμενος στο ενδεχόμενο ενός δεύτερου lockdown ανέφερε: «το μοναδικό μέτρο το οποίο έχει θεαματική επίδραση στην επιδημία είναι η απαγόρευση της κυκλοφορίας – το lockdown», επισημαίνοντας, όμως, ότι δεν έχει ληφθεί τέτοια απόφαση, ούτε έχει συζητηθεί στην Επιτροπή.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ανέφερε ότι δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο και πρέπει τα μέτρα για την Αττική να ληφθούν γρήγορα «για να χτυπήσουμε την επιδημία πριν ξεφύγει. Εάν η Αττική μπει στο κόκκινο θα κλείσουν και τα σχολεία» είπε και υπογράμμισε ότι οι περιορισμοί θα πρέπει να ληφθούν προτού μας προλάβει ο χειμώνας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments