Ελλάδα

Παγώνη κορωνοϊός: «Αν σε 15 ημέρες δεν μειωθούν τα κρούσματα στην Αττική θα πάμε σε αυστηρότερα μέτρα»

Παγώνη κορωνοϊός: «Αν σε 15 ημέρες δεν μειωθούν τα κρούσματα στην Αττική θα πάμε σε αυστηρότερα μέτρα»
Παγώνη κορωνοϊός: Την ανάγκη να τηρηθούν τα ισχύοντα μέτρα προστασίας στο λεκανοπέδιο Αττικής επεσήμανε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ.

Στα νέα μέτρα που τίθενται από σήμερα, Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου, σε ισχύ στην Αττική στάθηκε σε δηλώσεις της η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ και αντιπρόεδρος της ΟΕΝΓΕ, Ματίνα Παγώνη, τονίζοντας πως «αν σε 15 ημέρες στην Αττικήδεν υπάρξει μείωση κρουσμάτων κατά 50%, θα παρθούν αναγκαστικά αυστηρότερα μέτρα». Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ, η κ. Παγώνη τόνισε ότι «όσον αφορά την περιφέρεια δεν υπάρχει πρόβλημα στις μονάδες εντατικής θεραπείας. Αντίθετα στην Αθήνα είμαστε οριακά».

Παράλληλα, συμπλήρωσε ότι «αυτή την εβδομάδα θα ζητήσουμε συνάντηση με τον υπουργό για να καταλάβει τι ακριβώς συμβαίνει στα νοσοκομεία. Αυτή την στιγμή μπαίνουν 3 νοσοκομεία επιπλέον στην Αττική, το Γεννηματά, το Ιπποκράτειο και το Λαϊκό με τμήματα αποκλειστικά για covid. Ο υπουργός είπε ότι θα δώσει 40 κρεβάτια αυτή την εβδομάδα εντατικής θεραπείας στην Αττική». Όπως εξήγησε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ τα στοιχεία είναι πολύ ανησυχητικά «γιατί δεν γνωρίζουμε πως θα συμπεριφερθεί ο covid σε συνδυασμό με την Γρίπη και τις Ιώσεις. Επομένως φωνάζουμε να εμβολιαστεί ο κόσμος για τον Η1Ν1 για να μην έχουμε βαριά περιστατικά τουλάχιστον από εκεί».

Αναφορικά με τα μέτρα που έχουν ληφθεί στην Αττική η αντιπρόεδρος της ΟΕΝΓΕ επεσήμανε ότι «αν σε 15 ημέρες, από αυτά που βλέπω στην Αττική που έχει πρόβλημα, δεν υπάρξει μείωση κρουσμάτων κατά 50% θα παρθούν αναγκαστικά αυστηρότερα μέτρα. Εγώ που ξέρω τι γίνεται στο σύστημα θα πρότεινα ακόμη και lockdown για 10-15 ημέρες. Αυτή τη στιγμή έχουμε ξεπεράσει τους εαυτούς μας και αντιμετωπίζουμε την κατάσταση. Για αυτό πρέπει να λυθεί άμεσα το ζήτημα των προσλήψεων και των ΜΕΘ».

Υπενθυμίζεται πως από σήμερα και ως τις 4 Οκτωβρίου, λαμβάνονται τα εξής περιοριστικά μέτρα:

 • Θεσπίζεται ανώτατο όριο ως 9 άτομα για τις συναθροίσεις σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους. Εξαιρούνται οι χώροι που ισχύουν ειδικά μέτρα αποστάσεων, όπως τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.
 • Αναστέλλονται οι συναυλίες τόσο σε ανοιχτούς όσο και σε κλειστούς χώρους.
 • Αναστέλλονται οι προβολές σε κλειστούς κινηματογράφους.
 • Θεσπίζεται ανώτατο όριο έως 20 άτομα σε γάμους, βαπτίσεις και κηδείες.

Με στόχο την προστασία των συμπολιτών μας που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες ή είναι 65 ετών και άνω, συστήνεται στους συμπολίτες μας που ανήκουν σε αυτές τις ομάδες:

 • Να περιορίσουν στις επόμενες 14 μέρες τις μετακινήσεις τους στις απολύτως αναγκαίες, λαμβάνοντας πάντα τα κατάλληλα μέτρα προστασίας.
 • Να αποφεύγουν την επαφή με άλλα άτομα, πλην του στενού οικογενειακού τους περιβάλλοντος.
 • Να αποφεύγουν τις μετακινήσεις με Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Επιπλέον για την Αττική, αποφασίζεται η διαμονή ασυμπτωματικών θετικών κρουσμάτων που ανήκουν σε ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες, π.χ. , σε ξενοδοχεία καραντίνας. Τέλος, για την προστασία της υγείας των εργαζομένων λαμβάνονται τα ακόλουθα μέτρα:

 • Υποχρεωτική τηλεργασία στο 40% για τους εργαζόμενους δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, που εκτελούν εργασίες γραφείου ή εργασίες που μπορούν να εκτελεστούν εξ αποστάσεως.
 • Μετακινήσεις προς και από την εργασία σε τρία κύματα για το δημόσιο τομέα, στις 7, στις 8 και στις 9 το πρωί.
 • Θέσπιση ευελιξίας κατά την προσέλευση και αποχώρηση των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα σε τέσσερα κύματα. Εντός διώρου από την έναρξη και λήξη του ωραρίου εργασίας.
 • Σαρωτικοί έλεγχοι και κυρώσεις σε εργοδότες και εργαζομένους που δεν τηρούν τα μέτρα ατομικής προστασίας στους χώρους εργασίας, δηλαδή την υποχρεωτική χρήση μάσκας.
 • Εκτεταμένοι έλεγχοι rapid tests, από συνεργεία ΚΟΜΥ του ΕΟΔΥ σε χώρους εργασίας και συναθροίσεων στις επιβαρυμένες περιοχές της Αττικής και σε υπηρεσίες του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα που κρίνονται απαραίτητες για την απρόσκοπτη, συνεχόμενη λειτουργία του Κράτους και της οικονομίας, όπως είναι τα σχολεία, τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και, κυρίως, τα Νοσοκομεία.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments