Οικονομία

ΕΝΦΙΑ 2020: Αυτή την Παρασκευή τα εκκαθαριστικά – Διπλή δόση φόρου τον Οκτώβριο

ΕΝΦΙΑ 2020: Αυτή την Παρασκευή τα εκκαθαριστικά – Διπλή δόση φόρου τον Οκτώβριο
ΕΝΦΙΑ 2020: Αυτή την Παρασκευή θα αρχίσουν να αναρτώνται στο Taxisnet τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ. Θα δοθεί δυνατότητα να πληρωθεί η δόση Σεπτεμβρίου μέχρι το τέλος Οκτωβρίου.

Αυτή την Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου θα αρχίσουν να αναρτώνται στο Taxisnet τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ στους λογαριασμούς 7,3 εκατομμυρίων ιδιοκτητών ακινήτων. Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, οι φορολογούμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ, η οποία λήγει κανονικά στις 30 Σεπτεμβρίου μέχρι και τις 31 Οκτωβρίου, μαζί με τη δεύτερη δόση του ΕΝΦΙΑ.

Αναλυτικότερα, ο υπουργός Οικονομικών μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, με δεδομένο ότι έχει καθυστερήσει η εκκαθάριση του φετινού ΕΝΦΙΑ λόγω της κατάργησης του φόρου στα 28 ακριτικά νησιά, στις σκέψεις του οικονομικού επιτελείου είναι να δοθεί η δυνατότητα στους ιδιοκτήτες ακινήτων που δυσκολεύονται να πληρώσουν την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ μέχρι το τέλος του μήνα, να πληρώσουν διπλή δόση μέχρι το τέλος Οκτωβρίου χωρίς πρόστιμα.

Επίσης, ο υπουργός Οικονομικών στην ίδια συνέντευξη διαβεβαίωσε ότι η ελληνική οικονομία αντέχει ένα δεύτερο lockdown. Εξήγησε ότι η κυβέρνηση στο μεσοδιάστημα από τα πρώτα περιοριστικά μέτρα «έχτισε» ταμειακά διαθέσιμα έτσι ώστε να είναι σε θέση να ανταπεξέλθει σε όποια δυσκολία προκύψει, αλλά και για να εφαρμόσει τις δημοσιονομικές πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης, όπως είναι οι στοχευμένες μειώσεις φόρων το 2021 και η ενίσχυση της Εθνικής Άμυνας της χώρας.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, αυτή τη στιγμή τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας ανέρχονται σε 37,7 δισ. ευρώ. Πρόσθεσε ότι δεν είναι θέμα του υπουργείου Οικονομικών εάν θα γίνει ή όχι νέο lockdown και πως η επιλογή της κυβέρνησης είναι να ακούει τους ειδικούς και να αποφασίζει. Τόνισε ότι σε κάθε περίπτωση η οικονομία έπεται και αυτό που προέχει είναι η δημόσια υγεία.

Τι είναι ο ΕΝΦΙΑ

O Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝ.Φ.Ι.Α) είναι ένας φόρος που επιβάλλει το ελληνικό κράτος για την ακίνητη περιουσία. Πρόκειται για έναν φόρο που πληρώνουν στο κράτος όλοι οι ιδιοκτήτες για κάθε ακίνητο που έχουν στην κατοχή τους (κατοικίες, οικόπεδα και αγροτεμάχια). Ο φόρος θεσπίστηκε το 2014 από την κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά. Προκάτοχος του φόρου ήταν το λεγόμενο «χαράτσι» που επιβαλλόταν στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος.

Ο ΕΝΦΙΑ είναι ετήσιος και η εφορία τον μοιράζει σε ισόποσες δόσεις μηνιαίες ώστε να είναι πιο εύκολο να πληρωθεί. Το ύψος του ποσού προκύπτει και εξαρτάται από διάφορους παράγοντες όπως τα τετραγωνικά, τον όροφο (αν πρόκειται για κατοικία), την παλαιότητα, την τιμή ζώνης. Η τιμή ζώνης προκύπτει από τις τιμές εκκίνησης. Οι τελευταίες προσδιορίζονται βάση του Πίνακα τιμών εκκίνησης (Τ.Ζ.) που ανανεώθηκε τελευταία με ΠΟΛ 1113 (ΦΕΚ Β 2192, 2018) από την 12.06.2018. Το εκκαθαριστικό έρχεται από την Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (Τaxisnet).

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments