Ελλάδα

Κορωνοϊός Ελλάδα: Τρίτος νεκρός σε λίγες ώρες – Γεμίζουν οι ΜΕΘ

Κορωνοϊός Ελλάδα: Τρίτος νεκρός σε λίγες ώρες – Γεμίζουν οι ΜΕΘ
Κορωνοϊός Ελλάδα: Στα όρια του βρίσκεται το σύστημα υγείας της χώρας καθώς οι νοσηλευόμενοι πολίτες με κορωνοϊό αυξάνονται συνεχώς. Παράλληλα, η μακάβρια λίστα των νεκρών συνεχώς μεγαλώνει.

Με αμείωτη ένταση συνεχίζει να πλήττει τη χώρα ο κορωνοϊός. Τα νούμερα των κρουσμάτων συνεχίζουν εδώ και εβδομάδες να είναι τριψήφια, πολίτες αφήνουν την τελευταία τους πνοή στα νοσοκομεία την ώρα που οι ΜΕΘ γεμίζουν με διασωληνωμένους. «Έχουν ξεκινήσει να εκκενώνονται ΜΕΘ που δεν ήταν Covid-19 για να μετατραπούν και αυτές σε Covid-19», λένε οι υγειονομικοί φωτογραφίζοντας την κατάσταση.

Στους 355 οι νεκροί:

Όπως έγινε γνωστό σήμερα ακόμη τρεις συμπολίτες μας έφυγαν από τη ζωή εξαιτίας του φονικού ιού τις τελευταίες ώρες αυξάνοντας τον αριθμό των νεκρών στους 355. Πρόκειται για έναν 84χρονο που πέθανε στο νοσοκομείο “Σωτηρία”, έπασχε από υποκείμενα νοσήματα και πέθανε το απόγευμα της Τρίτης, έναν 87χρονο που κατέληξε στο νοσοκομείο της Μυτιλήνης που επίσης είχε υποκείμενα νοσήματα, και πέθανε το πρωί της Τετάρτης και έναν 84χρονο που νοσηλευόταν στη ΜΕΘ του «Ευαγγελισμού».

Χθες, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε για ακόμη μια μέρα τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων. Συγκεκριμένα, ανέφερε 8 θανάτους στη χώρα και 352 συνολικά, 346 νοσούντες, εκ των οποίων 23 συνδέονται με γνωστές συρροές και 25 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 15.928.

  • Τα 2.651 (16.6%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και
  • 6.687 (42.0%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
  • 77 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.
  • 185 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Εκκενώνονται κρεβάτια ΜΕΘ για ασθενείς με Covid-19:

Την ίδια ώρα, οι υγειονομικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τα παραπάνω νούμερα σημειώνοντας πως στα νοσοκομεία η κατάσταση είναι οριακή. Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας – Πειραιά, Ματίνα Παγώνη, και ο καθηγητής δημόσιας υγείας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμώνων, Τάκης Παναγιωτόπουλος, τόνισαν ότι αυτή τη στιγμή στα νοσοκομεία της χώρας νοσηλεύονται 580 άτομα με κορωνοϊό. Ο μέσος όρος ηλικίας των διασωληνωμένων είναι τα 68 έτη, ενώ στις ΜΕΘ υπάρχουν νέοι άνθρωποι, μέχρι και 17 ετών χωρίς υποκείμενα νοσήματα.

«Έχουν ξεκινήσει να εκκενώνονται ΜΕΘ που δεν ήταν Covid-19 για να μετατραπούν και αυτές σε Covid-19», τόνισε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ τονίζοντας ότι σήμερα εκκενώνονται Μονάδες Εντατικής στο “Αττικό”, ενώ θα ακολουθήσει το “Γ. Γεννηματάς” και άλλα νοσοκομεία. «Αυτή τη στιγμή ο “Ευαγγελισμός” έχει φρακάρει. Δεν μπορεί να πάρει άλλους ασθενείς, είναι γεμάτος και με κρούσματα Covid-19» τόνισε. «Εφημερεύαμε προχθές. Τα περιστατικά που μπήκαν Covid-19, τα μισά διασωληνώθηκαν. Αυτό σημαίνει ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά», τόνισε η κ. Παγώνη και εξήγησε ότι η τα κρούσματα που βλέπουμε σήμερα είναι αποτέλεσμα της κατάστασης πριν από 15 ημέρες, γύρω στις 5 Σεπτέμβρη, όταν δηλαδή γύρισαν όλοι από τις διακοπές και πριν ανοίξουν τα σχολεία.

Για το λόγο αυτό ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, συγκάλεσε σύσκεψη σήμερα το πρωί με αντικείμενο την καταγραφή των κλινών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας και την περαιτέρω αύξησή τους στα νοσοκομεία της Αττικής.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο γενικός γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας, Γιάννης Κωτσιόπουλος, ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ, Νίκος Παπαευσταθίου, η καθηγήτρια Πνευμονολογίας – Εντατικής Θεραπείας και πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής του υπουργείου Υγείας για το σχεδιασμό νέων κλινών ΜΕΘ στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, Αναστασία Κοτανίδου, ο διοικητής της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας, Παναγιώτης Στάθης, και ο διοικητής της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας, Χρήστος Ροϊλός.

Διαθέσιμες 107 κλίνες ΜΕΘ:

Στη χθεσινή ενημέρωση για τον κορωνοϊό ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, ανέφερε επί του θέματος πως ενισχύεται το πεδίο των ΜΕΘ καθώς και το ανθρώπινο δυναμικό στο ΕΣΥ. Ειδικότερα, είπε πως έχουν αναπτυχθεί και είναι διαθέσιμες 107 κλίνες στην ΜΕΘ Covid-19 στην Αττική, από τις οποίες είναι κατειλημμένες 62. Παράλληλα, προχωράει το σχέδιο για αύξηση με 40 επιπλέον κλινών ΜΕΘ. Υπάρχει επίσης ένα σχέδιο μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου για προσθήκη 22 κλινών, μέσα στον Οκτώβριο άλλων 67 και μέχρι το Νοέμβριο επιπλέον 41 κλίνες.

Υπάρχει επίσης η δωρεά της Βουλής, οι 50 κλίνες ΜΕΘ στο νοσοκομείο “Σωτηρία”, μια δωρεά στη Νίκαια, υπάρχουν 155 ΜΕΘ και 19 ΜΑΦ του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και τέλος, 75 νέες κλίνες ΜΕΘ και 9 νέες κλίνες ΜΑΦ στα ήδη λειτουργούντα νοσοκομεία της χώρας επιπλέον, μέσα από προγράμματα ΕΣΠΑ. «Αναδιατάσσουμε τις δυνάμεις μας προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τα όποια προβλήματα. Δεν μπορούμε να πάμε αυτή την στιγμή στη μέγιστη δυνατότητα σε κλίνες ΜΕΘ αποκλειστικά για τον κορωνοϊό, διότι έχουμε και άλλα περιστατικά να αντιμετωπίσουμε στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας» κατέληξε ο κ. Κοντοζαμάνης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments