Οικονομία

Μέχρι σήμερα οι δηλώσεις για τις αναστολές του Αυγούστου

Μέχρι σήμερα οι δηλώσεις για τις αναστολές του Αυγούστου
Εντός της ημέρας τελειώνει η προθεσμία για τις δηλώσεις εργαζομένων και εργοδοτών για τις αναστολές συμβάσεων του Αυγούστου.

Περιθώριο έως σήμερα Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου έχουν εργοδότες – επιχειρήσεις προκειμένου να δηλώσουν τις αναστολές συμβάσεων του Αυγούστου και τους εργαζoμένους που ενέταξαν στο πρόγραμμα «Συν-Εργασία», κατά τον μήνα Αύγουστο. Η προθεσμία για τους εργαζομένους λήγει μία ημέρα μετά, την Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου.

Αναλυτικά, βάσει του χρονοδιαγράμματος του υπουργείου Εργασίας, επιχειρήσεις που ανήκουν στους κλάδους του επισιτισμού, του τουρισμού, των μεταφορών, του πολιτισμού, του αθλητισμού και κάθε άλλου κλάδου που πλήττεται βάσει της λίστας των ΚΑΔ που ανακοινώθηκε από το υπουργείο Οικονομικών, καθώς και οι εποχικές επιχειρήσεις κύριων και μη κύριων ξενοδοχειακών ή τουριστικών καταλυμάτων και τουριστικών λεωφορείων, εφόσον επαναλειτούργησαν υποβάλλουν υπεύθυνες δηλώσεις αναστολής στο πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη» για τους εργαζομένους που έθεσαν σε αναστολή τον Αύγουστο, έως και την Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου. Στην περίπτωση αναστολής της σύμβασης όλο τον μήνα η επιχείρηση υποβάλλει μόνο μία δήλωση. Στην περίπτωση αναστολής των συμβάσεων για περισσότερα του ενός χρονικά διαστήματα εντός του ίδιου μήνα η επιχείρηση υποβάλλει τόσες δηλώσεις όσα και τα χρονικά διαστήματα.

Αντίστοιχα, οι εργαζόμενοι που μπήκαν σε αναστολή μπορούν να υποβάλουν υπεύθυνη δήλωση στην πλατφόρμα supportemployees.yeka.gr έως και την Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου. Οι εργαζόμενοι που κατά το παρελθόν έχουν υποβάλει δήλωση δεν απαιτείται να προβούν σε νέα παρά μόνον αν επιθυμούν την τροποποίηση στοιχείων τους (π.χ. ΙΒΑΝ). Αντίθετα, όσοι τίθενται σε αναστολή για πρώτη φορά είναι απαραίτητο να προβούν σε υποβολή της υπεύθυνης δήλωσης στην ηλεκτρονική πλατφόρμα supportemployees.yeka.gr.

Oι εργοδότες που ενέταξαν μισθωτούς στο «Συν-Εργασία» τον Αύγουστο έχουν περιθώριο έως την Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου για να υποβάλουν τη δήλωση της β΄ φάσης στο «Εργάνη». Πρόκειται για τη δήλωση που ανοίγει τον δρόμο ώστε να πληρωθούν οι εργαζόμενοι την αποζημίωση ειδικού σκοπού βραχυχρόνιας εργασίας, ήτοι το 60% του μισθού που χάθηκε λόγω μειωμένου ωραρίου. Οι δηλώσεις της α΄ φάσης για τον μήνα Σεπτέμβριο συνεχίζονται έως τις 30 Σεπτεμβρίου.

Εργαζόμενοι με δικαίωμα επαναπρόσληψης σε επιχειρήσεις εποχικών ξενοδοχειακών και τουριστικών καταλυμάτων ή τουριστικών λεωφορείων υποβάλλουν μονομερή υπεύθυνη δήλωση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα supportemployees.yeka.gr έως τις 30 Σεπτεμβρίου. Επίσης, είναι δυνατή η υποβολή μονομερών δηλώσεων και για τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments