Πολιτική

Βόρεια Μακεδονία συμβάσεις: Αναβάλλεται επ’ αόριστον η κύρωση τους

Βόρεια Μακεδονία συμβάσεις: Αναβάλλεται επ’ αόριστον η κύρωση τους
Βόρεια Μακεδονία συμβάσεις: Τα τρία μνημόνια με τη γειτονική χώρα δεν πρόκειται να εισαχθούν στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Η κυβέρνηση αποφάσισε να αναβάλλει επ’ αόριστον την κύρωση των διμερών συμβάσεων με τη Βόρεια Μακεδονία. Η αρχική πρόθεσή της ήταν να εισαχθούν στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής την ερχόμενη εβδομάδα, όμως κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί. Ο πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας στην ενημέρωσή του στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, υποστήριξε πως δεν είναι επείγουσα προτεραιότητα της κυβέρνησης να ψηφιστούν οι συγκεκριμένες συμβάσεις.

Τασούλας: «Δεν είναι ορατές»

Πηγές της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ σε σχόλιό τους αναφέρουν ότι «ο Κώστας Τασουλας ρωτήθηκε στη Διάσκεψη των Προέδρων από τον ΣΥΡΙΖΑ πότε θα έρθουν οι συμφωνίες για την Βόρεια Μακεδονία. Απάντησε ότι είναι θέμα της κυβέρνησης και όχι της Βουλής και συμπλήρωσε “Δεν είναι ορατές…”».

Η κυβέρνηση κάνει αυτή την κίνηση καθώς δεν θέλει να διακινδυνεύσει διαρροές «γαλάζιων» βουλευτών, ανάμεσά τους και του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά. Η κύρωση των συμβάσεων θα ήταν και «αυτογκόλ» στις σχέσεις της με τους ψηφοφόρους της που έχουν αρχίσει να δυσανασχετούν σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Υπάρχουν, άλλωστε, χαρακτηριστικές αναρτήσεις στα social media. Έτσι, οι τρεις συμφωνίες παραπέμπονται στις καλένδες.

Τι είπε ο Στέλιος Πέτσας

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας εμφανίστηκε σήμερα στο καθιερωμένο briefing, υποβαθμίζοντας τόσο το θέμα, όσο και τις αντιδράσεις που έχουν ξεσπάσει μέσα στη ΝΔ. Άλλο ένα ζήτημα που φαίνεται να υπήρχε είναι ποιος θα χρεωνόταν την εισήγηση για το θέμα, αφού έπειτα θα αποτελούσε εύκολο στόχο για κριτική από το «γαλάζιο» ακροατήριο.

Μάλιστα στην ερώτηση που δέχτηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για το αν η ΝΔ έχει βρει εισηγητή από τις τάξεις της σε συνδυασμό και με τις χτεσινές ειρωνικές αναρτήσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, ανάμεσα στις οποίες και του εκπροσώπου Τύπου Νάσου Ηλιόπουλου, για την «παραχώρηση» εισηγητών του ΣΥΡΙΖΑ στη ΝΔ, ο κ. Πέτσας απάντησε: «Είδαμε και εμείς την αναφορά του κ. Ηλιόπουλου με πολλή προσοχή αλλά δεν μπόρεσε να την καταλάβει κανείς. Αν θέλει να διαβάσει κάποιος πίσω από τις γραμμές μάλλον θα θέλησε να δείξει ότι υπάρχει κάποιο θέμα στη ΝΔ με την κύρωση των συμφωνιών. Δεν υπάρχει κανένα τέτοιο θέμα».

Για την ιστορία, η ανάρτηση του Νάσου Ηλιόπουλου στην οποία απαντούσε ο Στέλιος Πέτσας ήταν η εξής: «Ο ΣΥΡΙΖΑ, με αίσθημα ευθύνης, δηλώνει έτοιμος να παραχωρήσει εισηγητή στη ΝΔ, έτσι ώστε να σταματήσει η απαξίωση της κοινοβουλευτικής διαδικασίας, να δώσει ακόμα μία μάχη ο κ. Μητσοτάκης υπέρ της Βόρειας Μακεδονίας και να κυρωθούν οι διμερείς συμφωνίες με τη γειτονική μας χώρα. Στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα».

Η ανάρτηση Ηλιόπουλου

Υπενθυμίζεται ότι τα τρία μνημόνια που ήταν να τεθούν προς ψήφιση στη Βουλή αφορούσαν:

  • Την «Επιτάχυνση της διαδικασίας ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκής Ένωσης»
  • Την «Ίδρυση Συντονιστικής Επιτροπής για την Οικονομική Συνεργασία»
  • Την «Εναέρια Αστυνόμευση του FIR των Σκοπίων (LWSS) από ελληνικά αεροσκάφη»

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments