Διεθνή

Σύνοδος G20: Μέσω διαδικτύου η διεξαγωγή της

Σύνοδος G20: Μέσω διαδικτύου η διεξαγωγή της
Σύνοδος G20: Στις 21 και 22 Νοεμβρίου θα διεξαχθεί η επόμενη G20, διαδικτυακά αυτή τη φορά, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Είναι πλέον επίσημο. Η επόμενη Σύνοδος της G20 θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά στις 21 και 22 Νοεμβρίου και όχι στο Ριάντ, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Σαουδική Αραβία η οποία έχει την εναλλασσόμενη προεδρία της Ομάδας των 20. “Η σύνοδος του Νοεμβρίου θα επικεντρωθεί στην προστασία των ανθρώπινων ζωών και την αποκατάσταση της ανάπτυξης μετά την πανδημία του κορωνοϊού, στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που έφερε στο φως η υγειονομική αυτή έκτακτη ανάγκη αλλά και στη δημιουργία των θεμελίων για ένα καλύτερο μέλλον”, ανέφερε το Ριάντ σε ανακοίνωσή του.

Παράλληλα, τόνισε: “Η G20 έχει προσφέρει περισσότερα από 21 δισεκατομμύρια δολάρια στη στήριξη της παραγωγής, της διανομής και της πρόσβασης σε διάγνωση, θεραπεία και εμβόλια”. Ακόμη, προσέφερε 11 τρισεκατομμύρια δολάρια για την προστασία της παγκόσμιας οικονομίας και ξεκίνησε μια πρωτοβουλία αναστολής του χρέους για τις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες, προκειμένου να μη χρειαστεί να καταβάλλουν φέτος δάνεια ύψους 14 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Τι είναι η G20:

Η G20, είναι ένα διεθνές φόρουμ για τις κυβερνήσεις και τους διοικητές των κεντρικών τραπεζών από τις 20 μεγάλες οικονομίες. Τα μέλη του περιλαμβάνουν 19 επιμέρους χώρες. Δηλαδή: Αργεντινή, Αυστραλία, Βραζιλία, Γαλλία, Γερμανία, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιαπωνία, Ιταλία, Ινδία, Ινδονησία, Καναδάς, Κίνα, Μεξικό, Νότια Αφρική, Νότια Κορέα, τη Ρωσία, τη Σαουδική Αραβία, την Τουρκία, και την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ). Η ΕΕ εκπροσωπείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Η G20 ιδρύθηκε το 1999 με σκοπό τη μελέτη, την αναθεώρηση και την προώθηση συζήτησης υψηλού επιπέδου για θέματα πολιτικής που αφορούν την προώθηση της διεθνούς χρηματοπιστωτικής σταθερότητας. Επιδιώκει να αντιμετωπίσει ζητήματα που υπερβαίνει τις αρμοδιότητες του κάθε ενός οργανισμού. Συλλογικά, οι οικονομίες της G20 αντιπροσωπεύουν περίπου το 85% του ακαθάριστου προϊόντος παγκοσμίως (GWP), το 80% του παγκόσμιου εμπορίου (ή, εάν εξαιρεθεί το εσωτερικό εμπόριο της ΕΕ, 75%), και τα δύο τρίτα του παγκόσμιου πληθυσμού.

Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της G20, έχουν συναντηθεί σε τακτά χρονικά διαστήματα σε συνόδους κορυφής από την πρώτη συνεδρίασή τους το 2008, και η ομάδα φιλοξενεί, επίσης, χωριστές συναντήσεις των υπουργών οικονομικών και των διοικητών των κεντρικών τραπεζών. Με την αύξηση της ισχύος της G-20, μετά την σύνοδο κορυφής των ηγετών της, το 2008, οι ηγέτες της ανακοίνωσαν στις 25 Σεπτεμβρίου 2009 ότι η ομάδα θα αντικαταστήσει την G8 ως το κύριο οικονομικό συμβούλιο των υγιέστατων οικονομικά εθνών. Οι επικεφαλής των χωρών της G20, συναντήθηκαν σε εξαμηνιαία βάση στις Συνόδους Κορυφής της G20 μεταξύ του 2008 και του 2011. Από τη σύνοδο κορυφής των Καννών το Νοέμβριο του 2011, όλες οι σύνοδοι κορυφής της G20, πραγματοποιείται κάθε χρόνο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments