Πολιτική

Μηταράκης για Καμένα Βούρλα: «Είναι απόβλητα τα παιδιά;»

Μηταράκης για Καμένα Βούρλα: «Είναι απόβλητα τα παιδιά;»
Μηταράκης για Καμένα Βούρλα: Τις αντιδράσεις των κατοίκων στα Καμένα Βούρλα που τάσσονται κατά της προσωρινής φιλοξενίας ανήλικων προσφύγων, σχολίασε ο υπουργός Μετανάστευσης.

Το τέλος των 67 ξενοδοχείων – δομών φιλοξενίας αιτούντων άσυλο ανακοίνωσε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης. «32 δομές αρκούν. Θα καταργήσουμε όλα τα ξενοδοχεία έως τις 31 Δεκεμβρίου, επειδή οι ροές είναι πολύ μειωμένες το 2020 και οι υπηρεσίες ασύλου δουλεύουν με διπλάσια ταχύτητα» είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο κ. Μηταράκης.

Παράλληλα, σχολιάζοντας τις αντιδράσεις κατοίκων στα Καμένα Βούρλα που τάσσονται κατά της προσωρινής φιλοξενίας κάποιων ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων σε παλιό ξενοδοχείο της περιοχής διερωτήθηκε εάν «είναι απόβλητα τα παιδιά».

Ο υπουργός τόνισε ότι η συγκεκριμένη αντίδραση των κατοίκων βγάζει άσχημη εικόνα για την Ελλάδα. «Άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ειδικά μετά τη φωτιά στη Μόρια δέχθηκαν να μετεγκατασταθούν στις χώρες τους 740 παιδιά απ’ όλες τις δομές των νησιών, για πρώτη φόρα δεν θα υπάρχουν ασυνόδευτα ανήλικα στις δομές. Σε όλη τη χώρα υπήρξε θετική αντίδραση για τα παιδιά που φεύγουν, μένουν μέχρι να ολοκληρώσουν τις γραπτές διαδικασίες. 30 Σεπτεμβρίου η πρώτη πτήση φεύγει» ανέφερε.

Στη συνέχεια εξήγησε όταν ρωτήθηκαν στα Καμένα Βούρλα τι θα έκαναν αν ήξεραν ότι θα έρθουν ανήλικοι είχαν πει «θα είχαμε κλείσει το δρόμο πριν έρθετε». «Θα μάς είχε ζητήσει κανείς να ενημερώσουμε αν φέρναμε 30 παιδιά από το ορφανοτροφείο Πειραιά; Είναι απόβλητα τα παιδιά;» απάντησε χαρακτηριστικά και σημείωσε πως οι δομές στα νησιά τελούν υπό υγειονομικό αποκλεισμό, καθώς υπάρχουν μόνο οι απαραίτητες υπηρεσίες και υγειονομική παρουσία. Επίσης, διευκρίνισε ότι την τελευταία δεκαετία στην Αθήνα υπάρχουν 130.000 νόμιμοι μετανάστες ενώ στη δομή στο Καρά Τεπέ βρίσκονται περίπου 10.000 πρόσφυγες και μετανάστες.

“Οι πρόσφυγες που φεύγουν από τα νησιά στο μεσοδιάστημα πήγαιναν στην πλατεία Βικτωρίας, τώρα τους δίνεται η δυνατότητα για προσωρινή διαμονή σε ξενοδοχεία μέσω του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, ενώ η άλλη λύση είναι η δημιουργία δομής προσωρινής διαμονής προσφύγων στον Ελαιώνα, και προς αυτή την κατεύθυνση γίνεται συζήτηση με τον Κώστα Μπακογιάννη” κατέληξε ο κ. Μηταράκης.

Υπενθυμίζεται ότι τις προηγούμενες ημέρες σημειώθηκε ένταση στα Καμένα Βούρλα από τους κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι είπαν “όχι” στη φιλοξενία 39 ασυνόδευτων παιδιών.

Τα 39 ασυνόδευτα παιδιά μεταφέρθηκαν με δυο πούλμαν στο ξενοδοχείο στα Καμένα Βούρλα που μισθώνει ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) το μεσημέρι της Τετάρτης 23 Σεπτεμβρίου 2020. Από την ημέρα εκείνη η τοπική κοινότητα αντιδράει με κινητοποιήσεις, όπως με το κλείσιμο της Εθνικής Οδού. Με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου έκλεισαν τα σχολεία, ενώ όπως τόνισε η Δημοτική Αρχή και οι φορείς θα κλιμακώσουν τις αντιδράσεις τους τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments