Ελλάδα

«Θέλω τη γιαγιά μου…» λέει το σκίτσο – μαχαιριά του Αρκά για τον κορωνοϊό

«Θέλω τη γιαγιά μου…» λέει το σκίτσο – μαχαιριά του Αρκά για τον κορωνοϊό
Ακόμη μια παρέμβαση του σκιτσογράφου στις εξελίξεις με τον κορωνοϊό.

«Θέλω τη γιαγιά μου δωντανή κι αθ μου χαλάει τη φράντδα!», λέει ο μικρός Θανάσης του γνωστού σκιτσογράφου Αρκά, ο οποίος παίρνει για ακόμη μια φορά θέση στις εξελίξεις με τον κορωνοϊό. Ο Αρκάς αυτή τη φορά θέλει να περάσει το μήνυμα της μάσκας και το πόσο σημαντικό είναι αυτό το μέτρο της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κορωνοϊού. Έτσι χρησιμοποιώντας έναν από τους δημοφιλείς χαρακτήρες του ο Αρκάς, βάζει τον μικρό Θανασάκη με το χαρακτηριστικό του ψεύδισμα να πάρει θέση υπερ της υγείας της πολυαγαπημένης του γιαγιάς. Το μήνυμα που στέλνει για τη χρήση μάσκας είναι «μαχαιριά» στους αρνητές της μάσκας και στους συνωμοσιολόγους του κορωνοϊού οι οποίοι δρουν ανεύθυνα εις βάρος της υγείας των συμπολιτών τους.

Ο Αρκάς είναι Έλληνας σκιτσογράφος και συγγραφέας. Ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του ’80 δημοσιεύοντας τη σειρά Ο Κόκκορας στο περιοδικό Βαβέλ και στη συνέχεια στο Παρά Πέντε και στο Μικρό Παρά Πέντε. Το έργο του αποτελείται κυρίως από σειρές με συγκεκριμένο θέμα – πρωταγωνιστές που δημοσιεύονται σε περιοδικά και εφημερίδες και συγκεντρώνονται στη συνέχεια σε άλμπουμ. Από τα έργα του ο Ισοβίτης έχει γίνει σειρά με μαριονέτες για την ελληνική τηλεόραση από τον Μάνθο Σαντοριναίο. Δουλειές του έχουν μεταφραστεί σε άλλες γλώσσες (αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ιταλικά, ισπανικά, πορτογαλικά, πολωνικά, ρουμανικά, σέρβικα και βουλγάρικα), ενώ έχει γράψει και θεατρικά έργα.

Το πραγματικό ονοματεπώνυμο του εν λόγω συγγραφέα μας είναι άγνωστο, καθώς ο ίδιος δεν το έχει αποκαλύψει, ενώ τα ονόματα Αντώνης Ευδαίμων και Γεράσιμος Σπανοδημήτρης που έχει χρησιμοποιήσει σε έργα του, θεωρούνται ως ψευδώνυμα. Επίσης, έχει προταθεί το όνομα Άρης Καστρινός (απ’ όπου υποτιθέμενα προέρχεται και το ΑΡ-ΚΑΣ).

Κριτική

Κατά καιρούς ασκήθηκε κριτική στο έργο του, κυρίως (αλλά όχι αποκλειστικά) από τον πολιτικό χώρο της Αριστεράς.Οι επικρίσεις αφορούν κυρίως ορισμένα σκίτσα του που κατηγορήθηκαν ότι είναι μισογυνικά και «χοντροφοβικά». Τον Ιούλιο του 2019 η σελίδα του στο Facebook, σύμφωνα με τον ίδιο, απενεργοποιήθηκε για διάστημα μίας εβδομάδας λόγω συνεχών αναφορών από χρήστες που κατηγόρησαν τις αναρτήσεις του.

Διάφορα ΜΜΕ και αρθρογράφοι έχουν εστιάσει στις πολιτικές του πεποιθήσεις κάνοντας λόγο για έκφραση alt-right ιδεολογίας στην Ελλάδα. Ο ίδιος ο Αρκάς, καθώς και ΜΜΕ και αρθρογράφοι, χαρακτήρισαν τις επικρίσεις απόπειρα λογοκρισίας, ενώ υποστήριξαν ότι η σάτιρα του Αρκά στοχεύει το φαινόμενο της πολιτικής ορθότητας, επειδή το θεωρεί επικίνδυνο και ικανό να απειλήσει κατοχυρωμένα δημοκρατικά δικαιώματα και την ελευθερία του λόγου

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments