Διεθνή

Μπάιντεν Ναγκόρνο Καραμπά: «Ο Τραμπ να ζητήσει από την Τουρκία να μην εμπλακεί»

Μπάιντεν Ναγκόρνο Καραμπά: «Ο Τραμπ να ζητήσει από την Τουρκία να μην εμπλακεί»
Μπάιντεν Ναγκόρνο Καραμπά: Ο υποψήφιος πρόεδρος των ΗΠΑ ζήτησε από τον Τραμπ να μεσολαβήσει στην Τουρκία ώστε να μην επέμβει στην πολεμική σύγκρουση Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν.

Θέση για τις πολεμικές συγκρούσεις μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν πήρε ο Δημοκρατικός υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν. Συγκεκριμένα ανέφερε πως πρέπει ο πρόεδρος Τραμπ να μεσολαβήσει στην Τουρκία, ώστε να μην εμπλακεί στον πόλεμο για το Ναγκόρνο Καραμπάχ.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να ζητήσουν από την Τουρκία να μην εμπλακεί στη διένεξη μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας για το Ναγκόρνο Καραμπάχ», δήλωσε ο υποψήφιος των Δημοκρατικών για την προεδρία, Τζο Μπάιντεν.

Νωρίτερα το υπουργείο Άμυνας της Αρμενίας ανακοίνωσε ότι ένα τουρκικό μαχητικό F-16 κατέρριψε ένα αρμενικό Su-25, και ότι ο πιλότος είναι νεκρός. Η Άγκυρα, ωστόσο, διέψευσε αυτήν την πληροφορία.

«Με τα θύματα να αυξάνονται ταχύτατα εντός και γύρω από το Ναγκόρνο Καραμπάχ, η κυβέρνηση Τραμπ πρέπει να καλέσει αμέσως τους ηγέτες της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν να αποκλιμακώσουν την κατάσταση. Πρέπει επίσης να ζητήσει από άλλες χώρες –όπως η Τουρκία– να μην εμπλακούν σε αυτή τη σύγκρουση», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter ο Μπάιντεν.

Μέρκελ για Ναγκόρνο-Καραμπάχ: «Εκεχειρία τώρα και διεξαγωγή διαπραγματεύσεων»

Εκεχειρία επειγόντως και διεξαγωγή διαπραγματεύσεων ζήτησε η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ κατά τις τηλεφωνικές συνομιλίες που είχε νωρίτερα με τον Πρωθυπουργό της Αρμενίας Νίκολ Πασινιάν και τον Πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίεφ. Τέλος στις εχθροπραξίες ζήτησε και ο υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας, σε συνομιλία που είχε με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Σύμφωνα με δήλωση του Γερμανού κυβερνητικού εκπροσώπου Στέφεν Ζάιμπερτ, η Μέρκελ «τόνισε ότι επείγουν η κατάπαυση του πυρός και η επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων». Επισήμανε δε ότι «ο ΟΑΣΕ, με την Ομάδα του Μινσκ, προσφέρει το κατάλληλο πλαίσιο για αυτό» και πρόσθεσε ότι οι γειτονικές χώρες πρέπει να συμβάλουν στην προσπάθεια εξεύρεσης ειρηνικής λύσης.

Η στάση της Γαλλίας

Από την πλευρά της, η Γαλλία δήλωσε ότι θα καλέσει σε συνομιλίες μεταξύ των μελών της ομάδας του Μινσκ -της οποίας ηγούνται η Ρωσία, η Γαλλία και οι Ηνωμένες Πολιτείες και η οποία μεσολαβεί ανάμεσα στην Αρμενία και στο Αζερμπαϊτζάν- στην προσπάθεια επίλυσης τις κλιμακούμενης σύγκρουσης ανάμεσα στις δύο χώρες του Νοτίου Καυκάσου. «Θα ζητήσουμε τις ερχόμενες ημέρες έναν συντονισμό της Ομάδας του Μινσκ προκειμένου να αποσαφηνίσουμε τι συνέβη, ποιος φέρει την ευθύνη και να βρούμε μια διέξοδο», δήλωσε σήμερα στο πρακτορείο Reuters αξιωματούχος του γραφείου του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments