Κόσμος

Γαλλία οικολογικά αυτοκίνητα: Μειώνει τις κρατικές επιδοτήσεις η κυβέρνηση

Γαλλία οικολογικά αυτοκίνητα: Μειώνει τις κρατικές επιδοτήσεις η κυβέρνηση
Γαλλία οικολογικά αυτοκίνητα: Δεν κράτησε πολύ η στροφή στην πράσινη ανάπτυξη μέσω επιδοτήσεων για την αγορά ηλεκτρικών οχημάτων. Μειώνει τις επιδοτήσεις η κυβέρνηση.

Το τέλος εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα, είχε επιβληθεί στην Γαλλία σε όσους διέθεταν παλιά αυτοκίνητα. Αυτό ήταν και η αφορμή που οδήγησε στο ξέσπασμα του κινήματος των κίτρινων γιλέκων. Ταυτόχρονα η γαλλική κυβέρνηση, επιδοτούσε την αγορά οικολογικών αυτοκινήτων. Και τα δύο μέτρα, σύμφωνα με το κυβερνητικό επιτελείο, εντάσσονταν στην προσπάθεια που έκανε η Γαλλία να πάρει μέτρα κατά της κλιματικής αλλαγής. Ωστόσο, η πολιτική αυτή αλλάζει δύο χρόνια μετά. Το Παρίσι ανακοίνωσε ότι οι επιδοτήσεις για την αγορά οικολογικού αυτοκινήτου μειώνονται.

Η κυβέρνηση σκοπεύει να μειώσει σταδιακά τις κρατικές οικονομικές επιδοτήσεις για τα υβριδικά, plug-in και αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα, θέτοντας σε κίνδυνο ένα τμήμα της αγοράς που αναπτύσσεται, αλλά εξακολουθεί να παραμένει ένα σχετικά μικρό τμήμα της συνολικής πίτας.

Η κυβέρνηση της Γαλλίας σκοπεύει να μειώσει το κίνητρο για αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων από 7.000 ευρώ που ειναι φέτος σε 6.000 ευρώ το επόμενο έτος και 5.000 ευρώ το 2022, σύμφωνα με το σχέδιο του Προϋπολογισμού που παρουσιάστηκε από τον υπουργό Οικονομικών Μπρουνό λε Μάιρε. Το κίνητρο για υβριδικά επαναφορτιζόμενα οχήματα θα μειωθεί στο ήμισυ στα 1.000 ευρώ το επόμενο έτος.

Ένα ξεχωριστό κίνητρο για τα νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος που επιλέγουν ηλεκτρικά οχήματα θα περιοριστεί στα 3.000 ευρώ, αναφέρει το Reuters.

«Υποστηρίξαμε την αυτοκινητοβιομηχανία ενώ ταυτόχρονα επιταχύναμε τη μείωση των εκπομπών άνθρακα», δήλωσε ο Μπρουνό λε Μάιρε. Η κυβέρνηση παρείχε ένα συνολικό πακέτο ενίσχυσης λόγω της πανδημίας στην αυτοκινητοβιομηχανία αξίας 8 δισεκατομμυρίων ευρώ, συμπεριλαμβανομένης της εγγύησης του δανείου στον Όμιλο Renault. Ταυτόχρονα, ο Μπρουνό λε Μάιρε, προτείνει να μειωθεί το όριο που προκαλεί ποινή λόγω των υψηλών εκπομπών ρύπων, στα νέα αυτοκίνητα. Οι αγοραστές οχημάτων που εκπέμπουν 138 γραμμάρια ανά χιλιόμετρο CO2 στην κλίμακα WLTP, υπόκεινται πλέον σε κλιμακούμενη ποινή που φθάνει στα 20.000 ευρώ για τα οχήματα με τις υψηλότερες εκπομπές.

Μειώνεται και το πρόστιμο για εκπομπή ρύπων

Σύμφωνα με την πρόταση Προϋπολογισμού, το όριο θα μειωθεί στα 131 γραμ./χλμ. το 2021 και 122 γραμ./χλμ. το 2022. Ταυτόχρονα, το μέγιστο πρόστιμο θα αυξηθεί σε 40.000 ευρώ το 2021 και 50.000 ευρώ το 2022.

Σύμφωνα με μια εκτίμηση στη γαλλική εφημερίδα Le Monde, ένα όχημα με εκπομπές 153 γραμ./χλμ., που θα φέρει ένα μεσαίο SUV με βενζινοκινητήρα, θα επιβαρύνεται με ποινή 1.000 ευρώ το επόμενο έτος, ενώ φέτος είναι μόλις 400 ευρώ.

Τα ηλεκτρικά οχήματα αποτελούσαν το 6,1% της συνολικής γαλλικής αγοράς κατά τους πρώτους οκτώ μήνες του έτους, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, από 1,9% το 2019. Τα επαναφορτιζόμενα υβρίδια καταλαμβάνουν επίσης ένα αυξανόμενο μερίδιο αγοράς, όπως αναφέρει το ΑΠΕ.

Κυβερνητικά κίνητρα σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας και της Γερμανίας, βοήθησαν στην αύξηση των πωλήσεων αυτοκινήτων νωρίτερα αυτό το έτος, αφού τα μέτρα για τον περιορισμό του ιού, επηρέασαν αρνητικά τις αγορές. Οι πολιτικές του γαλλικού κράτους σχετικά με τις επιδοτήσεις, επηρεάζουν ιδιαίτερα τις Renault και PSA Group, οι οποίες βασίζονται στην εγχώρια αγορά και έχουν αναπτύξει γκάμα οικολογικών αυτοκινήτων.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments