Ελλάδα

Ελλάδα κορωνοϊός: Υγειονομικές «βόμβες» τα γηροκομεία και οι κηδείες – Ραγδαία η αύξηση των κρουσμάτων

Ελλάδα κορωνοϊός: Υγειονομικές «βόμβες» τα γηροκομεία και οι κηδείες – Ραγδαία η αύξηση των κρουσμάτων
Ελλάδα κορωνοϊός: «Πονοκέφαλο» προκαλεί στις υγειονομικές αρχές το πώς αυξάνονται διαρκώς τα κρούσματα με αποτέλεσμα να είναι απαραίτητη η λήψη μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού.

Σαράντα είναι μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, τα κρούσματα του κορωνοϊού από τη Μονάδα Φιλοξενίας Ηλικιωμένων στον Άγιο Παντελεήμονα ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η ιχνηλάτηση των επαφών τους.

Νωρίς το πρωί της Πέμπτης 1 Οκτωβρίου, οι ηλικιωμένοι που διαγνώστηκαν θετικοί στον ιό μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία αναφοράς covid-19 ενώ τη Μονάδα επισκέφθηκαν χθες Τετάρτη (30 Σεπτεμβρίου) ο πρόεδρος της επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας και λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς.

Τα περιοριστικά μέτρα στο κέντρο φροντίδας ηλικιωμένων στον Άγιο Παντελεήμονα

Περιοριστικά μέτρα έχουν τεθεί σε ισχύ, από το βράδυ της Τετάρτης, στο κέντρο φροντίδας ηλικιωμένων που βρέθηκαν κρούσματα θετικά στον κορωνοϊό. Ειδικότερα, σύμφωνα με απόφαση του γενικού γραμματέα της Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου:

  • Αναστέλλεται η δυνατότητα εισόδου και εξόδου στο ανωτέρω κέντρο φροντίδας ηλικιωμένων, εξαιρουμένου του προσωπικού, το οποίο με μέριμνα της διοίκησης θα εναλλάσσεται και θα μετακινείται σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ.
  • Η τροφοδοσία και η παροχή ειδών πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, φάρμακα κ.α.), στο ανωτέρω κέντρο φροντίδας ηλικιωμένων θα γίνεται από τους προμηθευτές, χωρίς δυνατότητα εισόδου τους σε αυτό, τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής.
  • Η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής (Γ.Α.Δ.Α.) θα αναλάβει την επιτήρηση και ανάληψη κάθε αναγκαίας ενέργειας για τη διασφάλιση της εφαρμογής της παρούσας στο ανωτέρω κέντρο φροντίδας ηλικιωμένων.

Τα παραπάνω περιοριστικά μέτρα ισχύουν για δέκα ημέρες, από τις 30 Σεπτεμβρίου στις 9 μ.μ. έως και τις 9 Οκτωβρίου και ώρα 9 μ.μ. ενώ πρόκειται για απόφαση που αναρτήθηκε και στη Διαύγεια.

Ψάχνουν τον «ασθενή μηδέν»

Τον «ασθενή μηδέν» που έσπειρε τον κορωνοϊό στο γηροκομείο ψάχνουν οι ειδικοί στον Άγιο Παντελεήμονα και ερευνάται ποιοι άλλοι ήρθαν σε επαφή με τους ηλικιωμένους, εκτός από τους εργαζόμενους. «Πονοκέφαλο» προκαλεί στις υγειονομικές αρχές το πώς ο φονικός ιός κατάφερε να εισχωρήσει στους χώρους του γηροκομείου. Είναι σημαντικό να βρεθεί ποιος, χωρίς να το αντιληφθεί πιθανόν, έσπειρε τον ιό στους χώρους του κέντρου φιλοξενίας με αποτέλεσμα αυτή την ώρα να εκφράζονται φόβοι πως τα κρούσματα θα ξεπεράσουν τα 45.

Στο μικροσκόπιο των αρχών σε πρώτη φάση έχουν μπει όλοι οι εργαζόμενοι του κέντρου, οι οποίοι εκτός από τα τεστ του κορωνοϊού καλούνται να απαντήσουν και σε βασικά ερωτήματα που σχετίζονται με το κατά πόσο τα υγειονομικά πρωτόκολλα ακολουθούνταν στην κλειστή δομή, τις επαφές τους εκτός γηροκομείου καθώς και πόσοι από αυτούς γύρισαν προσφάτως από διακοπές και ποιες περιοχές είχαν επισκεφτεί. Ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ αποκάλυψε μάλιστα, πως όπως φαίνεται από τους πρώτους έλεγχους κάποιοι νοσηλευτές νοσούν εδώ και δύο εβδομάδες.

Και άλλα κρούσματα από την κηδεία στη Θήβα

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, η 63χρονη αδερφή του ανθρώπου που πέθανε, πήγε με πυρετό στην κηδεία, παρά τις φωνές λογικής από συγγενείς της ότι κάτι τέτοιο θα έβαζε σε κίνδυνο τη ζωή πολλών ανθρώπων. Η γυναίκα τελικά βγήκε θετική στον κορωνοϊό και σύμφωνα με το tvstar, ήδη έχουν βγει θετικοί τόσο ο 70χρονος σύζυγός της, όσο και μια 60χρονη ξαδέρφη της. Η 63χρονη νοσηλεύεται στο νοσοκομείο ΝΙΜΙΤΣ ενώ ο σύζυγός της και η ξαδέρφη της βρίσκονται σε καραντίνα στα σπίτια τους.

Την ίδια ώρα, κινητά κλιμάκια του ΕΟΔΥ ξεκινούν δειγματοληψίες στα χωριά και συγκεκριμένα στα άτομα που πήγαν στην κηδεία, τα οποία σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του προέδρου της τοπικής κοινότητας Μουρικίου ξεπερνούσαν τα 250. Ακόμα, σύμφωνα με το tvstar, οδηγός προμηθευτικής εταιρείας που συνεργάζεται με επιχειρήσεις εστίασης, βρέθηκε θετικός στο κορωνοϊό, όπως και η σύζυγός του. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι ιδιοκτήτες καταστημάτων που έρχονταν καθημερινά σε επαφή με τον συγκεκριμένο προμηθευτή να έχουν ήδη ειδοποιηθεί να πάνε στα νοσοκομεία Λιβαδειάς και Θήβας για να κάνουν τεστ ανίχνευσης του ιού.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments