Πολιτική

Ερντογάν: «Κούφιες απειλές και εκβιασμοί» από τη Σύνοδο

Ερντογάν: «Κούφιες απειλές και εκβιασμοί» από τη Σύνοδο
Ερντογάν: Ο Τούρκος πρόεδρος σχολίασε με ειρωνικό τρόπο τις αποφάσεις της Συνόδου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σχολίασε με ειρωνικό τρόπο τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ. «Όσοι δεν μπορούσαν να κάνουν ένα βήμα πίσω στην ανατολική Μεσόγειο επιδόθηκαν σε κούφιες απειλές και εκβιασμούς αλλά τελικά εισάκουσαν τις εκκλήσεις μας για διάλογο», δήλωσε σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος, κάνοντας έμμεση αναφορά στις αποφάσεις της ειδικής Συνόδου Κορυφής.

Σε ομιλία του στο Ικόνιο, ο Ερντογάν είπε επίσης ότι: «Ήθελαν να παίξουν ένα παρόμοιο παιχνίδι στη Μεσόγειο. Μετά την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών στην ΤΔΒΚ, χάρη στη συμφωνία που κάναμε με τη Λιβύη μετατρέψαμε ένα μεγάλο μέρος της ανατολικής Μεσογείου σε νόμιμο πεδίο δραστηριότητας».

Ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε ότι «το κοίτασμα φυσικού αερίου που ανακαλύψαμε στη Μαύρη Θάλασσα συνέβαλε στο να ανταμειφθούν οι προσπάθειές μας αλλά και να εξυψώσουμε το ηθικό του έθνους μας. Στην αντιπαράθεση στην ανατολική Μεσόγειο, όσοι δεν μπορούσαν να κάνουν ένα βήμα πίσω στην ανατολική Μεσόγειο επιδόθηκαν σε κούφιες απειλές και εκβιασμούς και αστείες επιδείξεις ισχύος, αλλά τελικά εισάκουσαν τις εκκλήσεις μας για διάλογο».

Την ίδια ώρα, η Τουρκία δέσμευσε περιοχές ανοιχτά της Κρήτης ως απάντηση σε ελληνική NAVTEX. Πιο συγκεκριμένα, η Άγκυρα εξέδωσε δύο NAVTEX με τις οποίες δεσμεύει θαλάσσιες περιοχές ανοιχτά της Κρήτης, σε απάντηση ελληνικής NAVTEX, που είχε εκδώσει ο σταθμός Ηρακλείου της υδρογραφικής υπηρεσίας του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού για ασκήσεις στην περιοχή.

H Τουρκία με τη μια αντι-Navtex δεσμεύει περιοχή Νοτιοανατολικά της Κρήτης, σε περιοχή του τουρκολιβυκού μνημονίου, το οποίο πρωτοκολλήθηκε αργά το βράδυ της Πέμπτης στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, δέκα περίπου μήνες μετά την κατάθεσή του, ενώ με τη δεύτερη αντι-Navtex δεσμεύει περιοχή νότια του Καστελόριζου.

Νωρίτερα, υπήρξε και ανακοίνωση από το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας. «Το αποτέλεσμα δείχνει ότι οι σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση έγιναν «όμηρος» της Ελλάδας και της Κύπρου. Οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι χρειάζεται να δημιουργήσουν από κοινού έναν μηχανισμό ο οποίος θα συντονίζει τις δραστηριότητές τους στο θέμα των υδρογονανθράκων και θα διασφαλίζει την κατανομή των εσόδων μεταξύ των δύο πλευρών. Όσο δεν επιτυγχάνεται αυτό, η τουρκοκυπριακή πλευρά θα συνεχίσει τις δραστηριότητές της στον τομέα των υδρογονανθράκων μέσω της TPAO (Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı)».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments