Ελλάδα

Τσιόδρας κορωνοϊός: Το δεύτερο κύμα του ιού «χτυπά» την Ευρώπη

Τσιόδρας κορωνοϊός: Το δεύτερο κύμα του ιού «χτυπά» την Ευρώπη
Τσιόδρας κορωνοϊός: Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας μίλησε για την εξέλιξη της πανδημίας σε επιστημονική εκδήλωση που οργάνωσε το Πανεπιστήμιο της Αθήνας.
Τσιόδρας κορωνοϊός: Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας μίλησε για την εξέλιξη της πανδημίας σε επιστημονική εκδήλωση που οργάνωσε το Πανεπιστήμιο της Αθήνας.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας μπορεί να μη συμμετέχει πλέον στις τακτικές ενημερώσεις για τον κορωνοϊό, αλλά μίλησε σε επιστημονική εκδήλωση που οργάνωσε το Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Ο καθηγητής εκτίμησε ότι το κύμα της πανδημίας συνεχίζεται σε όλο τον κόσμο, όπως δείχνουν τα επιδημιολογικά στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους οι επιστήμονες. Ο κ. Τσιόδρας υπογράμμισε πως σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, τα ίδια δεδομένα δείχνουν ότι το δεύτερο κύμα της πανδημίας είναι ήδη σε εξέλιξη.

Στην παρέμβασή του, ο κ. Τσιόδρας εμφανίσθηκε συγκρατημένα αισιόδοξος ως προς την διασπορά άλλων αναπνευστικών ιών του χειμώνα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι τα μέτρα για τον κορωνοϊό «ενδεχομένως να επηρεάσουν την κυκλοφορία άλλων αναπνευστικών ιών τον χειμώνα, όπως η εποχική γρίπη, σύμφωνα και με πρόσφατα δεδομένα από το Νότιο ημισφαίριο».

Τι δείχνουν τα στοιχεία παγκοσμίως

Ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό υπογράμμισε ακομα ότι: «Τα παγκόσμια επιδημιολογικά δεδομένα για την κυκλοφορία του SARS-Co-2 δείχνουν συνέχιση των επιδημικών κυμάτων σε όλη την υφήλιο, με επίκεντρο την Αμερικανική ήπειρο (κυρίως Λατινική Αμερική και την Ασία (κυρίως Ινδία).

Τον τελευταίο μήνα παρατηρείται μια αύξηση της επίπτωσης των νέων καταγεγραμμένων κρουσμάτων στην Ευρώπη που σε κάποιες χώρες φαίνεται να είναι ένα πραγματικό 2ο κύμα και ανάκαμψη της επιδημίας. Η πορεία της πανδημίας μάλλον υποκαταγράφεται στην Αφρικανική ήπειρο. Περισσότεροι από 1 εκατομμύριο θάνατοι έχουν καταγραφεί παγκοσμίως. Η παραπάνω από την αναμενόμενη αύξηση της θνησιμότητας παραμένει ένας σημαντικός δείκτης σχετικά με την θανατηφόρα έκβαση της νόσου από ένα ιό στον οποίο ο πληθυσμός δεν έχει προϋπάρχουσα ανοσία.

Εξακολουθεί να υπάρχει σημαντική ετερογένεια στην καταγραφή λόγω διαφορών στην πολιτική και στρατηγική εργαστηριακού ελέγχου. Περισσότερα ποιοτικά επιδημιολογικά δεδομένα είναι απαραίτητα για να οδηγούν την λήψη μέτρων σε τοπικό επίπεδο. Τα μέτρα για τον κοροναϊό ενδεχομένως να επηρεάσουν την κυκλοφορία άλλων αναπνευστικών ιών τον χειμώνα, όπως η εποχική γρίπη, σύμφωνα και με πρόσφατα δεδομένα από το Νότιο ημισφαίριο».

Να θυμίσουμε ότι σήμερα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε άλλα 303 κρούσματα του κορωνοϊού, με τα 167 από αυτά να εντοπίζονται στην Αττική. Άλλοι 8 συνάνθρωποί μας κατέληξαν εξαιτίας της πανδημίας μέχρι την ώρα που έγινε η ανακοίνωση, ενώ στη συνέχεια έγιναν γνωστοί άλλοι δύο θάνατοι. Δείτε εδώ αναλυτικά τη γεωγραφική κατανομή.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments