Ελλάδα

Δίκη Χρυσής Αυγής: Η μεγάλη στιγμή της ετυμηγορίας

Δίκη Χρυσής Αυγής: Η μεγάλη στιγμή της ετυμηγορίας
Δίκη Χρυσής Αυγής: Χίλιοι πεντακόσιοι αστυνομικοί θα αναπτυχθούν σταδιακά εντός και εκτός του Εφετείου σε μεγάλη ακτίνα δράσης. Σύμφωνα με τις έως τώρα εκτιμήσεις της Αστυνομίας, έξω από το εφετείο της Αθήνας αναμένεται να συγκεντρωθούν περίπου 10.000 άτομα.

Η μεγάλη στιγμή μιας ιστορικής δίκης έφτασε. Στις 11.00 το πρωί της Τετάρτης, η πρόεδρος του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, Μαρία Λεπενιώτου θα ανακοινώσει την ετυμηγορία του δικαστηρίου για τους 68 κατηγορούμενους στη δίκη της Χρυσής Αυγής. Είναι ή όχι μέλη εγκληματικής οργάνωσης;

Με βάση τις πληροφορίες , η ανακοίνωση θα αφορά σε καθεμιά από τις 4 δικογραφίες που περιλαμβάνονται στη δίκη. Πρώτα θα ακούσουν το αθώοι ή ένοχοι οι 18 κατηγορούμενοι για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, ανάμεσά τους ο καθ΄ομολογίαν δολοφόνος, Γιώργος Ρουπακιάς και ο πυρηνάρχης Νίκαιας, Γιώργος Πατέλης. Αμέσως μετά η πρόεδρος της δίκης θα εκφωνήσει ετυμηγορία για τους 4 κατηγορουμένους για την επίθεση κατά των Αιγυπτίων Ψαράδων στο Πέραμα. Σειρά παίρνουν οι 4 κατηγορούμενοι για την επίθεση σε βάρος μελών του ΠΑΜΕ στην ίδια περιοχή.

Τελευταίοι θα ακούσουν το όνομά τους οι 65 κατηγορούμενοι ως μέλη εγκληματικής οργάνωσης. Όλοι οι πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής, οι πυρηνάρχες Νίκαιας και Περάματος και ακόμη 45 μέλη. Πρωτοφανή θα είναι τα μέτρα ασφαλείας που προβλέπει το ειδικό επιχειρησιακό σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ.

Χίλιοι πεντακόσιοι αστυνομικοί θα αναπτυχθούν σταδιακά εντός και εκτός του Εφετείου σε μεγάλη ακτίνα δράσης. Σύμφωνα με τις έως τώρα εκτιμήσεις της Αστυνομίας, έξω από το εφετείο της Αθήνας αναμένεται να συγκεντρωθούν περίπου 10.000 άτομα. Σταδιακά από νωρίς το πρωί θα κλείσουν και τα δύο ρεύματα της λεωφόρου Αλεξάνδρας. Οι δικαστές και οι εισαγγελείς θα ακολουθήσουν ειδική διαδρομή για το δικαστήριο. Θα υπάρχουν ακροβολισμένοι αστυνομικοί στις ταράτσες κτιρίων, ενώ εικόνα θα μεταφέρουν στο κέντρο επιχειρήσεων της ΓΑΔΑ το ελικόπτερο αλλά και τα drone. Οι αρχές έχουν εκπονήσει ειδικό επιχειρησιακό σχέδιο για τα δικαστήρια της Ευελπίδων, το ΣτΕ, το Υπουργείο Δικαιοσύνης και άλλα δημόσια κτίρια.

Η Βουλή καταδικάζει τον φασισμό

Μήνυμα καταδίκης του φασισμού έστειλαν από την Ολομέλεια της Βουλής οι βουλευτές όλων των κομμάτων.

«Έχουμε εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη ότι θα κάνει αύριο το σωστό και καταδικάζουμε την Χρυσή Αυγή όχι μόνο για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα αλλά και τη γενεσιουργό θέση της Χ.Α. να δολοφονήσει τη Δημοκρατία», δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Σπήλιος Λιβανός. Πλακάτ με το σύνθημα «Δεν είναι αθώοι» ύψωσαν στην Ολομέλεια βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε ανάρτηση του στο Facebook ο Αλέξης Τσίπρας τονίζει: Δεν είναι αθώοι. Το γνωρίζουμε όλοι και όλες. Την Τετάρτη οφείλουμε να είμαστε εκεί για να το φωνάξουμε δυνατά. Για ακραία επικοινωνιακή εκμετάλλευση της υπόθεσης κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ ο Στέλιος Πέτσας.

«Ο πραγματικός στόχος του ΣΥΡΙΖΑ ήταν να παραμείνει άθικτη η εικόνα της Χρυσής Αυγής μέχρι τις Βουλευτικές Εκλογές του 2019, για μικροπολιτικές σκοπιμότητες. Και έρχεται τώρα, υποκριτικά, στο τέλος ενός αγώνα που ποτέ δεν στήριξε στην πράξη, να τον καπηλευτεί», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Επιλέγει να επιτεθεί στον ΣΥΡΙΖΑ επαναφέροντας την ανιστόρητη θεωρία των δύο άκρων, που λειτουργεί μόνο υπέρ των υπόδικων νεοναζί», σχολίασε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Νάσος Ηλιόπουλος. «Δεν θα υπήρχε δίκη της Χρυσής Αυγής, αν δεν υπήρχε η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας που έστειλε στον εισαγγελέα όλες τις διάσπαρτες δικογραφίες για τη Χρυσή Αυγή», απάντησε με ανακοίνωσή της η ΝΔ.

«Η αυριανή ημέρα είναι μια μέρα-σταθμός για την Δικαιοσύνη και τη Δημοκρατία. Γιατί πέρα από την δικαίωση των θυμάτων, ζητά δικαίωση το σώμα της ελληνικής δημοκρατίας, πάνω στο οποίο ασέλγησε η νεοναζιστική οργάνωση», δήλωσε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά. Aντιπροσωπεία της ΝΔ, ο Αλέξης Τσίπρας, η Φώφη Γεννηματά, ο Δημήτρης Κουτσούμπας και ο Γιάννης Βαρουφάκης θα δώσουν το παρών στην αυριανή συγκέντρωση έξω από το Εφετείο.

Κομβικό σημείο η δολοφονία Φύσσα

H στυγερή δολοφονία του 34χρονου αντιφασίστα μουσικού Παύλου Φύσσα τα ξημερώματα της 18ης Σεπτεμβρίου 2013 στο Κερατσίνι, ξετύλιξε το κουβάρι της εγκληματικής δράσης της οργάνωσης της Χρυσής Αυγής, φέρνοντας στο εδώλιο σύσσωμη την ηγεσία της.

Πριν από τη δολοφονία, ομάδα μαυροντυμένων με ξυρισμένα κεφάλια, είχαν περικυκλώσει την καφετέρια Κοράλι οπου βρισκόταν ο Φύσσας με την παρέα του.

Έχουν καταγραφεί περίπου 150 κλήσεις σε κινητά μελών της Τοπικής, στελεχών αλλά και της ηγετικής ομάδας της Χρυσής Αυγής, να κινητοποιηθούν προς την περιοχή. πριν αλλά και μετά την δολοφονία του μουσικού. Σύμφωνα με τη δικογραφία κυνήγησαν τον Φύσσα και τον εγκλώβισαν. Εκεί με ενα μαχαίρι ο καθ’ ομολογία δολοφονος Γιώργος Ρουπακιάς τον χτύπησε άνανδρα. Τέσσερα χρόνια μετά και ενώπιον του δικαστηρίου, υποστήριξε πως ήταν μία απλή ανθρωποκτονία.

Δύο ημέρες μετά τη δολοφονία ο τότε υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας διαβίβασε στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου φάκελο με συνολικά 32 επιθέσεις μελών της Χρυσής Αυγής σε όλη τη χώρα και ζήτησε να ενταχθούν στις διατάξεις του νόμου περί εγκληματικής οργάνωσης.

Η έρευνα ξεκίνησε στις 22 Σεπτεμβρίου 2013 και κατέληξε σε πόρισμα κόλαφο. Η Χρυσή Αυγή περιγράφεται ως οργάνωση με δομημένη ιεραρχία και επιχειρησιακό τμήμα το οποίο εξελίχθηκε από κλειστό κύκλο ιδεολογικής επιμόρφωσης ναζιστών το 1987. Στην κορυφή της ιεραρχίας, ο αρχηγός και εχθροί, σύμφωνα με το πόρισμα, οι ιδεολογικοί αντίπαλοι, μετανάστες και συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες.

Τέλη Σεπτεμβρίου του 2013 ασκείται ποινική δίωξη για διεύθυνση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση και διατάσσεται η σύλληψη βουλευτών της Χ.Α. Οι προσαγωγές τους σημαδεύονται από επεισόδια και απειλές και κατά δημοσιογράφων που καλύπτουν το ρεπορτάζ. Στις 20 Απριλίου του 2015, ξεκίνησε στη δικαστική αίθουσα των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού η δίκη η οποία ύστερα από πεντέμιση χρόνια, έφτασε στην τελική ευθεία. Παρούσα στη δικαστική αίθουσα καθε μέρα η μητέρα του Παύλου Φύσσα.

Απόντες οι περισσότεροι κατηγορούμενοι.

Η εισαγγελέας της έδρας Αδαμαντία Οικονόμου έχει ζητήσει την απαλλαγή όλων των κατηγορουμένων – πρώην βουλευτών και μελών της Χρυσής Αυγής, προτείνοντας μόνο την ενοχή του καθ΄ομολογία δολοφόνου του Παύλου Φύσσα Γιώργου Ρουπακιά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments