Ελλάδα

Ένας χρόνος αποτέφρωσης στην Ελλάδα – Μιλάει στο Pagenews.gr ο Αντώνης Αλακιώτης

Ένας χρόνος αποτέφρωσης στην Ελλάδα – Μιλάει στο Pagenews.gr ο Αντώνης Αλακιώτης
Ένα χρόνο λειτουργίας συμπλήρωσε το αποτεφρωτήριο στη Ριτσώνα.

Αν πριν από μερικά χρόνια η απάντηση στην ερώτηση αποτέφρωση ή ταφή ήταν ταφή για την Ελλάδα, από τις 30 Σεπτεμβρίου του 2019 το αποτεφρωτήριο στη Ριτσωνα είναι γεγονός. Μέχρι τότε αν κάποιος ήθελε να αποτεφρωθεί θα έπρεπε οι συγγενείς του να ταξιδέψουν μέχρι τη Βουλγαρία για να τον αποτεφρώσουν. Πριν από λίγες ημέρες το πρώτο αποτεφρωτήριο στην Ελλάδα έκλεισε τον έναν χρόνο λειτουργίας με 1380 άτομα να το έχουν επιλέξει.

Ανάμεσά τους και κάποιοι επώνυμοι, όπως ο μουσικοσυνθετης Θάνος Μικρούτσικος, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος, ο ηθοποιός Γιώργος Κοτανίδης, ο συγγραφέας και διανοούμενος Περικλής Κοροβέσης  όπως και το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ και στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα Γιώργος Πιαντές. Επίσης στη Ριτσώνα πήγαν η αγωνίστρια κατά των Γερμανών κατακτητών Δανάη Μωραΐτου, ο ποιητής, γλύπτης και εικαστικός καλλιτέχνης Κωνσταντίνος Ξενάκης ο εκδότης Σαμουήλ Γαβριηλίδης, η ψυχή των εκδόσεων Γαβριηλίδης, ο 30χρονος δημοσιογράφος Αναστάσιος – Ευάγγελος Δαφνής  και το μέλος του «Ρήγα Φεραίου» και στέλεχος της Αριστεράς Σάκης Τσούκας.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινωνίας Αποτέφρωσης μιλώντας στο Pagenews.gr για τον έναν χρόνο λειτουργίας ανέφερε ότι: “Ο αριθμός των ατόμων που επέλεξαν την αποτέφρωση είναι ικανοποιητικός γιατί το αποτεφρωτήριο στη Ριτσώνα είναι οριακά βιώσιμο και συνεχίζει. Καταφέραμε μετά από 24 χρόνια ατελείωτων προσπαθειών να ολοκληρωθεί το νομοθετικό πλαίσιο και η Ελληνική Κοινωνία Αποτέφρωσης σε συνεργασία με μια επενδυτική, κατασκευαστική εταιρεία να φτιάξουμε το πρώτο αποτεφρωτήριο στην Ελλάδα, στη  Ριτσώνα. Μέχρι στιγμής έχουν έρθει 1380 άτομα, εκ των οποίων το 58% είναι άνδρες και το 42% γυναίκες, ενώ έχουμε και 30 άτομα που ήρθαν από την Κύπρο, όπου σε άλλη περίπτωση θα έπρεπε να ταξιδέψουν στην Βουλγαρία” τονίζει ο κ. Αλακιώτης.

Σύμφωνα με τον κ. Αλακιώτη η κατασκευή του αποτεφρωτηρίου στη Ριτσώνα έδωσε σημαντική βοήθεια σε όλους εκείνους που έπρεπε να ταξιδέψουν μέχρι τη Βουλγαρία για την τελευταία επιθυμία του ανθρώπου τους. “Το αποτεφρωτήριο δεν είναι για εμάς μια επένδυση για το κέρδος, είναι μια πράξη αγάπης προς όλους εκείνους των οποίων οι συγγενείς έπρεπε να ταξιδέψουν μέχρι τη Βουλγαρία για να αποτεφρωθούν. Σαφώς και θα πρέπει να έχει και ένα μικρό κέρδος για να είναι βιώσιμο, αλλά δεν είναι τα χρήματα εκείνα που οδήγησαν την Ελληνική Κοινωνία Αποτέφρωσης στον αγώνα της και στην κατασκευή του αποτεφρωτηρίου στη Ριτσώνα. Μάλιστα και είναι σημαντικό αυτό, το 10% των μετοχών του αποτεφρωτηρίου, ανήκει πλέον στα παιδικά χωριά sos. Είναι αυτό που λέμε εμείς εδώ, ότι ο θάνατος μπορεί να γίνει πηγή ζωής για τα παιδιά των παιδικών χωριών sos”.

Ο κ. Αλακιώτης αποκάλυψε στο Pagenews.gr ότι η υπόσχεση που είχε δώσει το 1996 στο φίλο του, γνωστό ζωγράφο Παύλο Μοσχίδη για την αποτέφρωση έγινε πράξη μετά από 24 χρόνια, έχοντας ξεκινήσει έναν μεγάλο αγώνα με βουλευτές όλων των παρατάξεων ώστε το 2006 να υπάρξει νόμος. “Αξίζει να πούμε ότι σε αυτό το νόμο είχε βοηθήσει πολύ και ο σημερινός πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος είχε μεσολαβήσει στον Μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο, αλλά και στον τότε υπουργό Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλο για να επιτραπεί η αποτέφρωση στην Ελλάδα“. Όπως λέει ο κ. Αλακιώτης οι περισσότερες οικογένειες που έρχονται στο αποτεφρωτήριο είτε έχουν προχωρήσει σε τρισάγιο ή εξόδιο ακολουθία σε κάποιο ναό είτε φέρνουν μαζί  τους τους παπάδες τους για να πραγματοποιήσουν τρισάγιο στο χώρο του αποτεφρωτηρίου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments