Διεθνή

Λωρίδα της Γάζας: Ισραηλινά πλήγματα μετά την εκτόξευση ρουκέτας

Λωρίδα της Γάζας: Ισραηλινά πλήγματα μετά την εκτόξευση ρουκέτας
Λωρίδα της Γάζας: Η επιδρομή προκάλεσε υλικές ζημιές και όχι θύματα, σύμφωνα με τις παλαιστινιακές δυνάμεις ασφαλείας.

Μαίνεται η ένταση στη Λωρίδα της Γάζας. Το βράδυ της Δευτέρας, 5 Οκτωβρίου, ο ισραηλινός στρατός εξαπέλυσε αεροπορική επιδρομή εναντίον θέσης της Χαμάς σε αντίποινα για την εκτόξευση ρουκέτας από τον παλαιστινιακό θύλακα, σύμφωνα με ανακοινωθέν των ένοπλων δυνάμεων του Ισραήλ. Η επιδρομή στη Ράφα (νότια) προκάλεσε υλικές ζημιές και όχι θύματα, σύμφωνα με όσα ανέφεραν πηγές προσκείμενες στις παλαιστινιακές δυνάμεις ασφαλείας.

Η ρουκέτα που εκτοξεύθηκε νωρίτερα χθες από τη Λωρίδα της Γάζας, όπου κυβερνούν οι ισλαμιστές της Χαμάς, εναντίον του νότιου Ισραήλ, επίσης δεν προκάλεσε τραυματισμούς, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό. Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει ανάληψη της ευθύνης για την ενέργεια από καμιά παλαιστινιακή οργάνωση. Η προηγούμενη εκτόξευση ρουκέτας εναντίον του ισραηλινού εδάφους από τον παλαιστινιακό θύλακα καταγράφηκε τη 15η Σεπτεμβρίου, κατά τη διάρκεια της τελετής υπογραφής στον Λευκό Οίκο των συμφωνιών εξομάλυνσης των σχέσεων δύο αραβικών χωρών του Κόλπου, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και του Μπαχρέιν, με το Ισραήλ.

Η Λωρίδα της Γάζας, υπό ασφυκτικό ισραηλινό αποκλεισμό, ελέγχεται μετά το 2007 από τη Χαμάς, παλαιστινιακή οργάνωση που το Ισραήλ, οι ΗΠΑ και η ΕΕ χαρακτηρίζουν «τρομοκρατική».

Η Χαμάς κατηγορήθηκε ότι στις αρχές Αυγούστου επέτρεψε να πολλαπλασιαστούν ενέργειες όπως η χρήση μπαλονιών με προσαρμοσμένους εμπρηστικούς μηχανισμούς για να προκαλούνται πυρκαγιές και οι ρίψεις ρουκετών εναντίον του Ισραήλ, που αντέδρασε εξαπολύοντας σχεδόν καθημερινά βομβαρδισμούς εναντίον θέσεων της οργάνωσης, με την οποία εμπλακεί σε τρεις πολέμους (2008, 2012, 2014). Πάντως τα δύο μέρη συμφώνησαν Σεπτέμβριο, κατόπιν μεσολάβησης του Κατάρ, να σταματήσουν τις εχθροπραξίες και να επαναφέρουν σε ισχύ την εύθραυστη κατάπαυση του πυρός η οποία είχε τεθεί σε εφαρμογή πριν από ενάμιση χρόνο, μετά τη μεσολάβηση του ΟΗΕ και της Αιγύπτου.

Την «προδοσία» του παλαιστινιακού αγώνα από το Μπαχρέιν και τα ΗΑΕ κατήγγειλαν εκατοντάδες διαδηλωτές στη Δυτική Όχθη και τη Γάζα:

Στο περιθώριο των συμφωνιών εκατοντάδες διαδηλωτές διαμαρτυρήθηκαν στη Δυτική Όχθη και τη Γάζα. Κρατώντας παλαιστινιακές σημαίες και φορώντας προστατευτικές μάσκες, οι διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί κυρίως στις πόλεις Νάμπλους και Χεβρώνα, στη βόρεια και τη νότια Δυτική Όχθη, καθώς και στη Λωρίδα της Γάζας, που παραμένει υπό ισραηλινό αποκλεισμό. «Όχι στην εξομάλυνση με τον κατακτητή», «Οι συμφωνίες της ντροπής» και «Προδοσία», έγραφαν στα πανό που κρατούσαν.

Μάλιστα, στη Γάζα, οι διαδηλωτές είχαν ποδοπατήσει και πυρπολήσει ομοιώματα του πρωθυπουργού του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, του βασιλιά του Μπαχρέιν, Χαμάντ μπιν Ίσα Αλ Χαλίφα, και του πρίγκιπα διαδόχου του Άμπου Ντάμπι, Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ αλ Ναχιάν. «Λέμε στο καθεστώς του Μπαχρέιν και στα Εμιράτα ότι αυτή η κανονικοποίηση είναι η πλήρης προδοσία του παλαιστινιακού αγώνα και των ελπίδων του αραβικού έθνους», είχε αναφέρει ο Άχμαντ αλ Μεντάλαλ, στέλεχος της ένοπλης οργάνωσης Ισλαμικός Τζιχάντ στη Γάζα. «Ο παλαιστινιακός λαός είναι ενωμένος απέναντι σε αυτό το σχέδιο που θα μας φέρει μόνο οδύνη», είχε πει από την πλευρά του ο Άμπου Μουτζάχιντ, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής παλαιστινιακής αντίστασης στον θύλακα αυτόν.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments