Αθλητισμός

Γιώργος Αμερικάνος: Σαν σήμερα έφυγε ο “Παγκόσμιος”

Γιώργος Αμερικάνος: Σαν σήμερα έφυγε ο “Παγκόσμιος”
Γιώργος Αμερικάνος: Από τις σημαντικότερες μορφές της ελληνικής καλαθοσφαίρισης

Μία από τις σπουδαιότερες μορφές του ελληνικού αθλητισμού, αρχηγός της ΑΕΚ που το 1968 κατέκτησε το Κύπελλο Κυπελλούχων, άφησε σαν σήμερα πριν από εφτά χρόνια την τελευταία του πνοή σε ηλικία 71 ετών. Ο Γιώργος Αμερικάνος αντιμετώπιζε τα τελευταία του χρόνια σοβαρά προβλήματα υγείας, μετά το εγκεφαλικό επεισόδιο που είχε υποστεί, αφήνοντας φτωχότερο το ελληνικό μπάσκετ και γενικότερα τον αθλητισμό.

Ο Γιώργος Αμερικάνος γεννήθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 1942 και έκανε τα πρώτα μπασκετικά του βήματα στη ΧΑΝ Νικαίας. Το 1959 θα θεωρηθεί ο καλύτερος ανερχόμενος παίκτης της χώρας και θα γίνει μια μικρή «μάχη» μεταξύ Παναθηναϊκού και ΑΕΚ εκείνος θα πάρει την τελική απόφαση. Στις αρχές της δεκαετίας του ’60 μετεγγράφηκε στην ΑΕΚ. Η συνέχεια ήταν προδιαγραμμένη. Η μοίρα είχε αποφασίσει για αυτόν, τα γράμματα της ζωής του να γραφτούν με χρώμα κιντρινόμαυρο.

Στην ομάδα του δικέφαλου αετού το άστρο του Γιώργου Αμερικάνου θα αρχίσει να «λάμπει». Σύντομα θα εξελιχθεί σε βασικό γρανάζι της ομάδας και ένας από τους καλύτερους παίκτες της Ελλάδας, αν όχι ο καλύτερος της εποχής εκείνης.  Ο Αμερικάνος θα γίνει το σημείο αναφοράς στα 4 σερί πρωταθλήματα της ομάδας από το 1963 μέχρι και το 1966 παίζοντας εντυπωσιακό μπάσκετ. Συνολικά θα κατακτήσει 6 Πρωταθλήματα Ελλάδας με την ΑΕΚ ((1963, 1964, 1965, 1966, 1968, 1970), ενώ θα αναδειχθεί 2 φορές πρώτος σκόρερ του ελληνικού πρωταθλήματος (1965, 1968). «Ηγέτης» της ΑΕΚ και στο Final Four του Κυπέλλου Πρωταθλητριών την σεζόν 1965-66 στην Ιταλία και όλα έδειχναν να έχουν πάρει τον δρόμο τους.

Κάπου εκεί έρχεται η χρονιά ορόσημο για την ΑΕΚ και το Ελληνικό μπάσκετ γενικότερα. Το 1968 θα είναι η χρονιά του Ευρωπαϊκού ονείρου. Η ΑΕΚ κατακτά ανίκητη το πρωτάθλημα στην Ελλάδα ενώ η Ευρώπη θα υποκλιθεί στη βασίλισσα. Ο μεγάλος Ευρωπαϊκός τελικός θα έχει πάνω την υπογραφεί ενός από τους μεγαλύτερους Έλληνες παίκτες όλων των εποχών, του Γιώργου Αμερικάνου. Στις 4 Απριλίου, μέσα στο Καλλιμάρμαρο, ο τελικός του Κυπέλλου Κυπελλούχων θα γίνει κόντρα στην Σλάβια Πράγας και ο παίκτης σύμβολο του «Δικέφαλου» θα σκοράρει 29 πόντους και θα είναι εκείνος που θα πρωταγωνιστήσει στην τεράστια Ευρωπαϊκή επιτυχία της ΑΕΚ.

Ένας τέτοιος παίκτης με πάθος και αγάπη για το μπάσκετ δεν θα μπορούσε να λείπει από την Εθνική Ελλάδας. Την φανέλα με το Εθνόσημο ξεκίνησε να την φορά από την Εφήβων και τελικά έγραψε 68 συμμετοχές με την ομάδα των ανδρών μετρώντας 1,076 πόντους στην καριέρα του. Ο Αμερικάνος ήταν πρώτος σκόρερ της Εθνικής στο Ευρωμπάσκετ του 1961 και του 1965 και πήρε μέρος στους Μεσογειακούς του 1967, στα Προολυμπιακά Τουρνουά του 1960 και του 1964 αλλά και στα Βαλκανικά Πρωταθλήματα των 1962, 1964, 1967 και 1969.

Ο εμβληματικός αρχηγός της ΑΕΚ  θα βάλει τέλος στην κιτρινόμαυρη καριέρα του το 1971. Τελικά την καριέρα του ο «Παγκόσμιος» θα την κλείσει στον Απόλλωνα Πάτρας τον οποίο μετά θα συνεχίσει και ως προπονητής. Δεν κατάφερε όμως να μείνει μακριά από την μεγάλη του αγάπη, την ΑΕΚ. Όποτε τον χρειάστηκε, ήταν εκεί… πιστός στρατιώτης. Δύο φορές ανέλαβε υπηρεσιακός προπονητής. Την πρώτη το 1978 όπου και την οδήγησε στον τελικό του Κυπέλλου και την δεύτερη ανέλαβε την ομάδα την σεζόν 1986-87 φτάνοντας την στην 6η θέση.

Πάντα πιστός, εκεί στις εξέδρες ο Γιώργος Αμερικάνος αντιμετώπισε τα τελευταία χρόνια της ζωής του προβλήματα υγείας και τελικά «έφυγε» σε ηλικία 71 ετών. Η ΑΕΚ δεν γινόταν να τον ξεχάσει. Σε μια ιδιαίτερη και πολύ συγκινητική στιγμή στο κλειστό του ΟΑΚΑ ο Μάκης Αγγελόπουλος τίμησε την μνήμη του Γιώργου Αμερικάνου. Εκεί βρέθηκε σύσσωμη η ομάδα που κατέκτησε το Κυπελλούχων το 1968 και σε ειδική τελετή η φανέλα με τον αριθμό «10» ανέβηκε στον ουρανό του γηπέδου. Ο κόσμος της ΑΕΚ ήταν εκεί και τίμησε τον τεράστιο αυτό αθλητή και τον εμβληματικό αρχηγό της ομάδας που υπηρέτησε την κιτρινόμαυρη φανέλα με πίστη και αφοσίωση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments