Πολιτική

Βαρβιτσιώτης για κορωνοϊό: «Να συμβουλευόμαστε πολύ περισσότερο τους ειδικούς»

Βαρβιτσιώτης για κορωνοϊό: «Να συμβουλευόμαστε πολύ περισσότερο τους ειδικούς»
Βαρβιτσιώτης για κορωνοϊό: Στα μέτρα που επιβάλλει η κυβέρνηση για τον περιορισμό της νόσου αλλά και στα fake news αναφέρθηκε σε ομιλία του ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών.

«Ο ιός μπορεί να είναι επικίνδυνος για την υγεία, τα fake news είναι τελικά πολύ πιο επικίνδυνα για τη δημοκρατία». Αυτό τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, μιλώντας σε διαδικτυακή συζήτηση, με θέμα: «Είναι “εμβολιασμένη” η δημοκρατία απέναντι στην πανδημία; Από τις ψευδαισθήσεις του λαϊκισμού στα fake news του κορωνοϊού».

Τη συζήτηση συνδιοργάνωσαν η Ελληνική Προεδρία της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης και το Υπουργείο Εξωτερικών, από κοινού με το Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής. Και ομιλητές, εκτός του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, ήταν ο καθηγητής Δικαίου και Διοίκησης στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, Μπάμπης Ανθόπουλος, και η καθηγήτρια Δημοσίου Δικαίου στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, Πατρίνα Παπαρρηγοπούλου.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης υπό την ιδιότητα και του προέδρου, την περίοδο αυτή, της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, ανακοίνωσε εκ νέου ότι θα εκδοθεί Διακήρυξη – είναι ήδη σε φάση επεξεργασίας – ως κορωνίδα της ελληνικής Προεδρίας. Μια Διακήρυξη, η οποία σχεδιάζεται να υιοθετηθεί στις 4 Νοεμβρίου στην Αθήνα, όπως είπε. Μια Διακήρυξη, οποία «θα θέτει τα διλήμματα και τους τρόπους με τους οποίους θα προστατευθούν οι δημοκρατικοί θεσμοί κατά τη διάρκεια αυτής της πανδημίας», υπογράμμισε εξάλλου.

Επιπλέον, ο Μ. Βαρβιτσιώτης ανέπτυξε το τρίπτυχο:

  • Να συμβουλευόμαστε πολύ περισσότερο τους ειδικούς και να μην είναι πολιτικές οι αποφάσεις αλλά υγειονομικού χαρακτήρα.
  • Τα όποια μέτρα επιβάλλονται, να είναι περιορισμένου χρόνου, ειδικής στόχευσης και υπό διαρκή επαναξιολόγηση.
  • Η υιοθέτησή τους να εναπόκειται στους δημοκρατικούς θεσμούς και τους νόμιμους εκπροσώπους τους, δηλαδή τα Κοινοβούλια. Πράγματα που δεν είναι παντού αυτονόητα, συνέχισε και έφερε το παράδειγμα της Τουρκίας, εκεί όπου η συντριπτική πλειοψηφία των δημάρχων που εξελέγη με το φιλοκουρδικό κόμμα, έχασε τις αρμοδιότητές του υπό το πρόσχημα του Covid-19.

Παράλληλα, ο υφυπουργός αναφέρθηκε στην υψηλή εμπιστοσύνη που οι Έλληνες επιδεικνύουν στο διαδίκτυο και τα social media,αλλά και στην ταυτόχρονη χαμηλή εμπιστοσύνη προς τα συστημικά μέσα ενημέρωσης. Ο κ. Βαρβιτσιώτης παρατήρησε ότι «ολόκληρο πολιτικό κίνημα, και ο ΣΥΡΙΖΑ και οι συνοδοιπόροι του σε αυτήν τη λογική μεταξύ των οποίων και αυτοί που αύριο ελπίζουμε να καταδικαστούν, ήταν συνοδοιπόροι στη λογική ότι τα συστημικά ΜΜΕ αντιμάχονται τα λαϊκά συμφέροντα και παρουσιάζουν ψευδείς ειδήσεις».

«Ο ιός μπορεί να είναι επικίνδυνος για την υγεία, τα fake news είναι τελικά πολύ πιο επικίνδυνα για τη δημοκρατία», είπε και θυμήθηκε τη νίκη του «ΟΧΙ» στο δημοψήφισμα στην Ελλάδα, εκεί όπου «συναθροίστηκαν οι ψήφοι των ανθρώπων που ήθελαν διαφορετική συμφωνία με την Ευρώπη με αυτούς που αρνιόντουσαν την Ευρώπη πχ. το ΚΚΕ, η Χρυσή Αυγή, δυνάμεις του περιθωρίου, για να πουν ‘όχι’ στη συμφωνία Γιούνκερ, κάτι που οδήγησε στη συμφωνία Τσίπρα, με πολλαπλάσιο κόστος».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments