Διεθνή

Αναστασιάδης για Βαρώσια: «Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν θα παραμείνει αδρανής»

Αναστασιάδης για Βαρώσια: «Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν θα παραμείνει αδρανής»
Αναστασιάδης για Βαρώσια: Λόγο για «κατάφορη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου» εκάνε ο πρόεδρος της Κύπρου αναφερόμενος στο θέμα της Αμμοχώστου.

«Θεωρώ την απόφαση της Τουρκίας και του κατοχικού καθεστώτος να επεκτείνουν για χρήση μέρος του παραλιακού μετώπου της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου, ως έκνομη και κατάφορη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας 550 (1984) και 789 (1992)», δηλώνει ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης. Σε γραπτή δήλωσή του ο κ. Αναστασιάδης αναφέρει ότι: «Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν παρέμεινε και δεν θα παραμείνει αδρανής. Έχει ήδη καταγγείλει τις παραβιάσεις αυτές στο Συμβούλιο Ασφαλείας και στα πέντε Μόνιμα Μέλη του, στον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, στους επικεφαλής των θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στους ηγέτες των 27 κρατών – μελών της ΕΕ, καθώς και σε όλα τα διεθνή φόρα, όπου η Κυπριακή Δημοκρατία συμμετέχει».

Καταλήγοντας ο Κύπριος Πρόεδρος τονίζει ότι:

«Την ίδια ώρα, η Τουρκία και το κατοχικό καθεστώς καλούνται να συμμορφωθούν με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας και τα ψηφίσματα των ΗΕ, αλλά και των όσων περιλαμβάνονται στα πρόσφατα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τερματίζοντας τις μονομερείς έκνομες ενέργειες, προκειμένου να επιτραπεί μια νέα πρωτοβουλία του ΓΓ των ΗΕ που στόχο θα έχει την οριστική επίλυση του Κυπριακού, μέσα στα πλαίσια των όσων έχουν συμφωνηθεί αλλά και καθορίζονται από σωρεία ψηφισμάτων των ΗΕ και αποφάσεων του ΣΑ των ΗΕ και στα πλαίσια των ευρωπαϊκών αρχών και αξιών».

Άνοιξε το παραλιακό μέτωπο:

Στις 12 αντί για τις 11 όπως είχε προγραμματιστεί άνοιξε σήμερα ο δρόμος προς το παραλιακό μέτωπο των Βαρωσίων. Στο σημείο διέλευσης υπάρχουν Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι δημοσιογράφοι αλλά και συνεργεία από ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία. Στην σημείο ελέγχου δεν υπάρχουν στρατιωτικοί αλλά άνδρες με πολιτικά και το κουβούκλιο που έχει τοποθετηθεί δίπλα από την συρόμενη σιδερένια πύλη, έχει στελεχωθεί με Τουρκοκύπριους «αστυνομικούς»

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είχε ανακοινώσει το άνοιγμα του παραλιακού μετώπου στην κλειστή πόλη της Αμμοχώστου, τις προηγούμενες ημέρες προκαλώντας τις αντιδράσεις του Νίκου Αναστασιάδη αλλά και του Κυριάκου Μητσοτάκη. Το παραλιακό μέτωπο των Βαρωσίων παραμένει απροσπέλαστο για 46 χρόνια, καθώς βρίσκεται υπό τον έλεγχο των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων από το 1974 που καταλήφθηκε η Αμμόχωστος. Με την ανακοίνωση αυτή του Ερντογάν ξεκίνησε η διαδικασία ανοίγματος της παραλίας μπροστά από την πόλη, μήκους 1,5 χιλιομέτρου, ώστε να είναι προσβάσιμη στους πολίτες. Τόσο το Εθνικό Συμβούλιο της Κύπρου, όσο και το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών έχουν καταδικάσει το άνοιγμα αυτό.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments